Hedersam roll för RIG-profilen

RIG-instruktören Peter Svensson har fått hedersuppdraget att vara spelutvecklare för de fyra svenska landslagen. Det är jag själv som lagt in ordet ”heder” i det här då jag själv skulle känna mig väldigt hedrad om jag fick rollen att jobba med vad svensk innebandy ska stå för.

Detta projekt, som man kallar det, är en del i den kraftsamling som initierades efter finalförlusten mot Finland i VM 2010, där det stod klart att Sverige inte längre var världsledande på herrsidan.

Förbundskaptenerna kommer nu att ha möten ledda av Peter Svensson där han får framföra sina önskemål om gemensamma riktlinjer i de svenska landslagens sätt att spela innebandy – Herr, dam, och de båda U19-landslagen.

– För att skapa framtidens innebandy krävs det att vi inte låser oss vid gamla lösningar, utan tänker nytt. Den förmågan besitter Peter, vilket innebär att han är som klippt och skuren för den här rollen, säger SIBF:s utvecklings- och landslagschef Emil Persson till innebandy.se.

Huvudpersonen själv säger så här:

– Vi har tydligt tappat mark spelmässigt på det internationella planet. Det vore befängt av mig att tro att jag är den som vet hur spelet ska se ut för att bli mer effektivt och utvecklande. Däremot har jag en lång erfarenhet av att jobba med utveckling och där hoppas jag kunna motivera och inspirera våra förbundskaptener, säger Peter Svensson.

**

Peter Svensson är som jag skrev i inledningen av texten instruktör på RIG. Han var en av de som var med och startade upp RIG 2001. Idag är Peter främst ansvarig för övergripande strategier, dagtidsträning samt RIG:ets damlag.

Peter har själv meriter från Elitserien både som spelare och tränare. Som spelare har han representerat både IBK Sundsvall (som han även grundade 1986) och Örnsköldsviks SK. I prissamlingen finns SM-silver, SM-brons samt EM-guld. Tränarkarriären har också gått i de nämnda föreningarna, såväl på dam som på herrsidan. Som tränare har det blivit två SM-finaler, en vardera för ÖSK:s damer och herrar.

FÖRBUNDSKAPTENERNAS KOMMENTARER


Marcus Holm, U19-damlandslaget:
– Peters roll är ännu en pusselbit i kvalitetssäkringen kring våra svenska landslag. Peter kommer att tillföra kompetens men framförallt ett ifrågasättande kring vår spelstruktur som på sikt kommer att påverka processen i våra landslag och klubblag, allt för att bli världsledande gällande titlar igen.

Fredrik Holmgren, U19-herrlandslaget:
– Peter älskar innebandy och lever för utveckling. Han har ett offensivt synsätt och är en bra problemlösare, helt rätt egenskaper för rollen som spelutvecklare för landslagen.

Curt Söderström, damlandslaget:
– Jag upplever att vi nu från innebandyns sida för första gången samlar den gedigna kunskapen som finns, för att utveckla vår ledande ställning som en av världens bästa innebandynationer. Vi vill vara bäst och vi skall vara bäst. För att vara på den högsta nivån krävs att vi gemensamt arbetar mot detta mål, landslag som klubblag. Peter är en visionär och hans stora kompetens behövs i det utvecklingsarbetet.

Jan-Erik Vaara, herrlandslaget:
– Detta är en stark riktad insats till ökad kvalitet inom utvecklingen av spelet. Vi kommer kunna hålla oss uppdaterade avseende landslagens utveckling och våra tillvägagångssätt på ett mer sammanhållet sätt. Jag är säker på att satsningen innebär en kvalitetshöjning av spelet, men även på verksamheten i stort. Förhoppningsvis ger det intressanta ringar på vattnet för många, t.ex. för NIU-skolor att ta del av.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *