Citys ödeshelg är här

Sällan eller aldrig har en enstaka helg varit så viktig för en förening som den kommande helgen är för Umeå City IBK. Redan ikväll börjar det blytunga allvaret när Umeå Citys damlag gästar Vindeln i Fritidscentrum. Där krävs det seger om laget ska ha någon som helst chans att hänga kvar. Vindeln på bortaplan är redan innan nedflyttningsångestens extra ryggsäck en tuff uppgift. De har dessutom sitt division I-kontrakt att spela för och försvara, så det blir långt ifrån någon enkel match. Bloggen kommer att rapportera från den matchen på ett eller annat sätt!

På söndag spelar sedan herrlaget mot AIK på hemmaplan. Där krävs det minst en poäng (förutsatt att man sedan bortaslår Jönköping) men en trepoängare är givetvis det mest angelägna. Citys form är dock usel medan slutspelstörstande AIK med 37-årige Lorendahl i spetsen verkar ha trampat igång. Givetvis bevakar vi även den matchen.

**

Den här säsongen kan komma att bli historisk på ett mycket negativt sätt för Umeå City IBK.

Citys damlag i division II är toksist i sin serie. Damerna är i princip redan ute och för herrarna känns det som 50/50 om det blir nytt SSL-kontrakt eller inte – snällt räknat. Personligen har jag rätt svårt att förstå vad som egentligen har hänt. Hur kan det ha blivit så här illa på det sportsliga planet? Då jag själv spelat i Umeå City under ungdomsåren och även till viss del i seniorsammanhang så klappar en del av hjärtat för föreningen, det hymlar jag inte om, så jag hoppas verkligen att det här reder ut sig och att den här säsongen får bli en väckarklocka inför nästa. Men det ser som sagt tufft ut.

Jag vill dock betona att jag tycker att herrlaget har gjort en bra säsong trots det trista tabelläget. Med ett lag som till stor del består av lokala förmågor och talanger har man lyckats ta hem flera fina skalper. Caperiotäby (då i mycket bättre form) på bortaplan och derbysegern för att nämna två. Dessutom har man pressat Storvreta och Falun till det yttersta på hemmaplan med uddamålsförluster där domarna dessutom haft en avgörande roll åt fel håll ur Citys synvinkel. T ex stolpskottet som dömdes till mål i 7-8-förlusten mot Falun.  Men SSL har varit skrämmande jämn och bra i år så det har visat sig vara oerhört tufft att hålla sig kvar (och att gå till slutspel). I det stora hela är det ju ett jättelyft för serien att det blivit mycket jämnare och tuffare, men om det får konsekvensen att Umeå City åker ur efter några års SSL-spelande är det ju givetvis tråkigt ur lokala ögon. Och vad händer med Citys herrlag då? Inte har väl Emil Johansson (Pixbo-rykten), Stefan Lindberg, Peter Reinholdt, Erik Forsgren, Erik Nilsson (ryktas ha väldigt många anbud söderifrån), Thomas Holmgren (kanske Falun?) m fl tänkt spela i Allsvenskan?

Ikväll börjar allvaret. Efter helgen har vi svaren. Åtminstone en del av svaren…

5 kommentarer

  1. För att hitta någon ljusglimt för Umeå city IBK så är P98 med i New body cup och spelar kvartsfinal 14.00 idag.
    På sikt så kanske city kan bli storebror i stan igen.

  2. En reflektion kan vara den att den som hade flest täckta skott ifjol kom inte överrens med klubben ang sitt kontrakt. I år har city släppt in näst flest mål i SSL i år hittills och han som nämns här lirar i Granlo som har en fot i SSL nu och kan bli klara för densamma i helgen. Känns som det går hand i hand?

  3. Håller med om att det är extremt jämt i SSL. Om City vunnit hemmamatcherna mot Tyresö, Täby och Storvreta där man faktiskt var det bättre laget men förlorade med uddamålet så hade man varit på slutspelsplats just nu. Små marginaler mellan succé och nederlag…

  4. Grymt starkt faktiskt av 98:orna som dessutom vann sin kvartsfinal idag. Första SM-medaljen för City sedan 88:orna var i farten är väldigt nära nu.
    Orkar ni, så följ gärna upp det en smula. Och Jakob vet ju hur det känns att lira PSM-slutspel. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *