Helgsummering (D1)

Vi har redan berört det viktigaste med damettans sista omgång här på bloggen. Nämligen streckdramatiken i bottenskiktet. Mer om den slutliga utgången kring det finns att läsa i detta inlägg: City jublar – Vindeln sörjer

**

Det jag kan tillägga efter det inlägget är att även jag tycker synd om Vindeln. Att en fjärdedel av lagen åker ur serien är vansinnigt. Och att ett lag med 25 poäng, fantastisk publik, och nästan bara egna produkter åker ur känns sorgligt även om jag inte har några speciella band till Vindeln (förutom ett matchens lirare pris i T3 cup).

Förhoppningsvis kan de behålla en stor del av stommen. I så fall blir laget att räkna med i damtvåan nästa säsong. Storstjärnan Johanna Bertilsson lär dock med allra största sannolikhet lägga klubban på hyllan. I så fall är det bara att lyfta på hatten. Hon är fantastiskt duktig. Hur det blir med poängsprutan Evelina Eriksson vet jag inte heller med säkerhet, men jag tvivlar på att hon vill spela i division II.

**

Men från och med nu ska det här inlägget handla om de övriga matcherna som spelades i helgen och ingenting annat.

RIG Umeå fick avsluta sin fantastiskt fina säsong med en förlust mot jojo-laget Örnsköldsvik. Detta med 6-4 i en jämn tillställning. I andra perioden avgjordes matchen när Övik efter periodsiffrorna 4-1 gick ifrån till 5-2. De övriga perioderna vann alltså RIG med 3-2.

Det mest glädjande med matchen var att Caroline Deutgen fick göra sitt första mål efter sina skadebekymmer. Jag imponeras av alla som tar sig tillbaka efter den typen av skador. Låt oss hoppas att rättvisans gudar håller henne skadefri under nästa säsong. Frågan är dock var hon spelar då? Blir spännande att se. Hade hon varit skadefri i år hade nog samtliga elitserieklubbar visat intresse.

**

Skellefteå vann mot Vindeln i den match som visade sig bli betydelselös tack vare Citys seger mot Jemtland. 7-2 slutade matchen och det var ett imponerande resultat av Skellefteå.

Efter två perioder var ställningen 4-0, och när hemmalaget gick upp till 6-0 i inledningen av tredje var saken klar.

Linda Almström och Lisa Andersson gjorde två mål var och låg till stor del bakom segern. En seger som innebär att Skellefteå till sist slutar på en fin fjärdeplats i serien.

**

Iksu Ungdom fick avsluta säsongen på ett snyggt sätt via derbyseger mot IBF Dalen med 5-2. Lite småkul är det allt att föreningarnas farmarlag möts så här i slutspelstider.

Segern grundlades redan i första perioden när Iksu sprang ifrån till 4-0. Janna Hall och Josefine Sjöstrand kunde sedan snygga till siffrorna för Dalen.

Iksu hade en tvåmålsskytt i Amanda Gidlund och tre övriga målskyttar i Malin Nilsson, Frida Lundberg och Wilma Hortell.

I och med detta resultat knep Iksu sjätteplatsen i tabellen och hamnade precis före Dalen. Lite smålustigt för övrigt att Dalen har tabellraden 11-0-11.

Bevisligen har Dalen det tuffare utan elitförstärkningarna. Konstigt vore det i och för sig annars. Den eviga frågan är om laget hade klarat sig kvar utan möjligheten att ta ner spelare från a-laget. En fråga som vi aldrig kan svara säkert på. Men det vi vet är att möjligheten att låna ner spelare kommer minska i och med Elitseriens regeländring kring dubbelmöten. Vi får väl helt enkelt se nästa år hur det går för laget. Klart är i alla fall att de har gjort en bra säsong. Höjdpunkten var kanske ändå segern mot FBC Uppsala UTAN elitförstärkningar (Linn Mikaelsson, Matilda Lundgren och Matilda Brusell spelade förvisso – men ingen av dessa kan i dagsläget klassas som ordinarie a-lagsspelare av olika orsaker). Där visade laget verkligen att de håller div-1 klass åtminstone i sina bästa stunder.

**

Nåja. Nu är helgsummeringarna kring damettans spännande bataljer över. Det har varit en minst sagt händelserik säsong med flera olika snackisar. I botten har det där förhatliga strecket skakat om serien rejält och det har ständigt funnits med dramatik i bilden. Riktigt kul för den allmänna innebandyälskaren, men oerhört tråkigt för det drabbade laget som i det här fallet blev Vindeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *