Tankar om Herrtvåan 11/12

Jag börjar med att backa bandet till oktober 2011. Då skrev jag så här någon vecka före seriestarten…

1. TBS UMEÅ
Kommentar: 
Det är ingen skräll att jag sätter TBS Umeå längst upp. Det är inte för att jag spelar i samarbetslaget som jag sätter TBS högst upp. Det är helt enkelt för att TBS är seriens bästa lag som jag sätter laget högst upp. TBS är den solklara favoriten till seriesegern och de har imponerat stort på försäsongen, bland annat genom att spela skjortan av Vildmännen.
Den största motståndaren är, för att använda en klyscha, ”De själva”. Det kommer alltså vara en fråga om inställning.
På två kedjor ser laget väldigt starka ut och man är i princip ensamma om att ha mer än en kedja av hög klass. Det ger väldigt mycket. Sedan ska det bli spännande att se vad Johan Boström kan uträtta i år. Han missade hela säsongen i fjol pga en mystisk öron/huvudskada men är nu tillbaka igen. Om han hittar storformen tror jag faktiskt han kan vinna hela poängligan.

(Tyvärr fortsatte problemen för Johan. Men TBS vann serien ändå…)

2. VILDMÄNNEN
Kommentar: 
Jag har tidigare i den här tippningen pratat om hur viktigt det är med spetsspelare i den här serien. I Samuel Karlsson har laget seriens bästa målskytt och när han spelar bredvid Petter Eriksson så matas han med lägen. Nyförvärvet Kristoffer Delltoft har potential att vara en av seriens absolut bästa backar.
Jimmy Lundström ser ut att fortsätta spela trots allt och är han i högform så lär det rassla in en del poäng från den klubban också. Spets finns det alltså rätt gott om i laget (och det ryktas om att det ska tillkomma en spetsspelare till innan serien startar), men det som gör att laget inte går hela vägen är bristen på bredd. Nu missar t ex Petter Eriksson ett par matcher i början av serien pga skada och det ska bli intressant att se hur truppen reagerar på det.

3. HÖRNEFORS
Kommentar: 
Laget med världens skönaste innebandyhall som hemmaplan tror jag kan bli ett topplag i år. De hade något intressant på gång redan i fjol och nu tror jag att några fler bitar har fallit på plats. På nyförvärvsfronten hittar vi Kristoffer ”Stralla” Strandberg som är tillbaka där han egentligen hör hemma. Han kommer nog ösa in en del poäng. Även Erik Vähä ska kunna trycka dit x antal bollar i nät. Laget kanske inte har någon av seriens absoluta spetsspelare, men det finns många som är snäppet under den nivån och det kan betyda mycket. Dessutom har laget en bra lagkänsla och krigar hårt för varje boll – det ska man inte underskatta.

4. IBK ERSBODA
Kommentar: 
IBK Ersboda som nyligen vann Sävar Cup kommer att bli ett topplag i år om du frågar mig. Mattias Mattsson kommer att ösa in mål liksom lillebrorsan Jakob. I den här serien betyder det väldigt mycket att ha den typen av spetsspelare. Deras powerplay såg väldigt vasst ut och det har ju en tendens att bli en del utvisningar i herrtvåan så där har laget en stor fördel. Denna placering är dock baserad på att laget får behålla den trupp som spelade i Sävar Cup. Försvinner ett eller två tunga namn (ryktas ju om ”Mattis” till ESK) så sjunker laget ett par placeringar.

5. TGC
Kommentar: 
Teg, Gammlia, Centrum – eller The gentlemens club som de egentligen heter, blir liksom Sandåkernkamraterna ett friskt tillskott till serien. TGC är väl innebandyns svar på Lanza Chiefs (hockey) och Marys Home (fotboll) vilket jag gillar. D.v.s. ett gäng kompisar som slutat med innebandyn för att det tar för mycket tid men som sedan startar upp ett lag tillsammans på lagom nivå där alla har tid att vara med.
Jag har aldrig mött laget, men många vittnar om att det är obehagligt att möta TGC. Det är många som vet hur man delar ut en propp. Dessutom finns det en hel del kvalitet i laget. Detta i kombination med varandra gör att laget gör en bra säsong och slutar någonstans kring femteplatsen om du frågar mig. 

6. SANDÅKERNKAMRATERNAS IF
Kommentar: 
Denna nykomling med ex-innebandybloggaren Joakim Bålfors i spetsen (nåja) tycks gå mot en trevlig säsong. Fick in en läsarkommentar om att det var grymma nyförvärv på gång (vilka då, undrar vän av ordning?) och då talar väl ännu mer för att kamratgänget ska göra en bra säsong i år. Laget har enligt säkra källor två riktigt bra målvakter och ett bra försvarsspel. Vem som ska göra det framåt är lite mer oklart, men Alenius brukar ju kunna vara pålitlig i poängprotokollet (om han nu ska spela). Hursomhelst roligt med ett nytt och fräscht lag i serien som jag tror kan bli en överraskning för många.

7. UMEÅ IK
Kommentar: 
Laget spelade division I i fjol och därför kanske många tänker att jag borde placera UIK högre upp i tabellen. Men av de bättre spelarna i fjol har ett flertal lämnat till ett flertal olika klubbar runt om i Umeå. Det kommer naturligtvis att märkas. Dessutom är det ingen garanti att ett lag hamnar i toppen bara för att man kommer från en högre serie. Utöver det har nya tränarenMikael Andersson (tror jag han heter) nyligen kastat in handduken så i dagsläget är Ulf Andersson ensam i båset.

8. SPIF
Kommentar:
 SPIF, eller Superior performance in floorball som de allt för sällan kallas, är ett lag som man aldrig riktigt vet var man har. Detta inte minst på grund av en imponerande spelarrullians. Man vet aldrig vad det flyttar in för spelsugna studenter. Väl på match bjuder laget alltid på en grym raggarinnebandy, med mycket spring, slit och släng. Detta i kombination med den f.d. parketten på Iksu ledde ofta till siffror som 13-11. Nu är det dock en blå, segare, gummimatta som SPIF huserar på, men det är fortfarande ett unikt och spännande lag som tillför en härlig dimension till serien om du frågar mig!

9. OBBOLA
Kommentar: 
Laget som inledde så lovande i fjol sjönk sedan som en tung sten i tabellen. Den här säsongen blir nog laget mer jämna i sina prestationer, men det räcker inte högre än en niondeplats om du frågar mig. Svårspelade hemma på den hala, jäääättehala, parketten. Intressant att se om Erik Zakrisson tänkt spela några matcher (beror väl på väder och så).
Spelar han hela säsongen, vilket är otroligt otroligt, så kan nog laget klättra en del placeringar i tabellen.

10. VINDELN
Kommentar: 
Bra lagkänsla och ”fighting spirit” – men begränsat med kvalité. Så skulle jag vilja sammanfatta min känsla av Vindeln som lag. Kommer säkert att knipa en hel del poäng på hemmaplan, men överlag tror jag att de får en tuff resa genom serien. De kom trea i herrtrean i fjol och är nykomlingar i den här serien.

11. TÄFTEÅ
Kommentar: 
Magkänslan tillsammans med varierande resultat på försäsongen säger mig att Täfteå blir ett strykgäng i år. De kom nia i fjol och har nu tappat ett par bra spelare till bland annat GUIF i form av virvelvinden Andreas Olofsson och hans yngre bror Emil. Det är möjligt att jag är lite väl hård mot Täfteå i denna tippning men jag måste följa magkänslan fullt ut.

12. CLEMENSNÄS
Kommentar: 
Jag har av naturliga skäl inte särskilt bra koll på Clemens. Men med tanke på att laget kom nia, NIA, i norra herrtrean förra säsongen (efter tre vinster och sju förluster) så känns äventyret i division II redan över. Clemens blir tyvärr toksist i serien.

**

Det som står ovan är alltså mitt tips. Så här slutade tabellen. 

SM V O F GM IM P
1. TBS Umeå SK 22 21 0 1 211 100 63
2. TGC IBK 22 16 1 5 176 118 49
3. Sandåkernkamraternas IF 22 14 1 7 167 117 43
4. IF Vildmännen 22 13 3 6 169 139 42
5. Hörnefors IF 22 12 4 6 145 121 40
6. IK SPIF Umeå 22 9 3 10 145 177 30
7. IBK Ersboda 22 9 2 11 181 216 29
8. Umeå IK IBF 22 7 3 12 139 150 24
9. Obbola IK 22 7 3 12 126 144 24
10. Vindelns IF 22 5 1 16 147 180 16
11. Täfteå IK 22 5 1 16 126 200 16
12. Clemensnäs IF 22 2 2 18 121 191 8

KOMMENTAR:
Det blev ju faktiskt ett bra tips jag slängde ihop där i oktober. Jag fick helt rätt på vinnaren av serien och dessutom prickade jag in de fyra bottenlagen i dess rätta ordning. Att Umeå IK INTE skulle vara i toppen var jag nog rätt ensam om att tro också…

Jag gjorde dock några rätt rejäla felbedömningar också. Jag räknade t ex med att IBK Ersboda skulle ha ett intresse av att spela försvarsspel (vilket de uppenbarligen inte sysslade med). Jag räknade heller inte in Vildmännens spelarkollaps som nu verkar leda till att klubben läggs ner tråkigt nog.
Hörnefors trodde jag lite för mycket om, även om de stundtals höll topp-tre-klass under säsongen.

Gällande TGC så borde jag kanske ha läst av att deras trupp var bättre. Samtidigt var de nykomlingar och man visste aldrig hur pass seriösa laget skulle vara. Men TGC visade upp en imponerande stabilitet och följden av det är att laget spelar i division I nästa år.

ÖVRIGT
Herrtvåan blev tyvärr en ganska förutsägbar serie. Det fanns få riktigt heta matcher under säsongen. Derbymatcherna mellan TBS och TGC var dock riktigt roliga att se – liksom de bådas respektive kvaläventyr.
Man måste även komma ihåg de två stora snackisarna som startades i slutet av säsongen. ”Cykelhjälmsdramat” mellan TGC och Umeå IK:s lagledare Kenneth Gruffman ledde till besöksrekord på bloggen (som förvisso slogs senare under säsongen, men ändå) och mordhotsincidenten på Ersängshallen var en annan, desto tråkigare, snackis.

På det individuella planet måste man givetvis nämna Mattias Mattssons framfart. 99 pinnar är ett fantastiskt facit även om motståndet inte är det bästa alla gånger. Ändå lite surt, framförallt för honom själv, att han inte nådde den magiska 100-gränsen.

En annan sniper av hög kvalitet i den här serien är Vildmännens Samuel Karlsson som slutade tvåa i poängligan med 71 poäng.

Det blir spännande att se var den duon hamnar nästa säsong…

Detta var några av mina tankar från Herrtvåans säsong 2011/12. Komplettera gärna med egna tankar genom en kommentar! Jag har garanterat hunnit glömma en hel del från säsongen som var.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *