”Vi ska absolut kriga i toppen”

För att kompensera den något bristfälliga Umeå City-bevakningen på bloggen den senaste tiden ringde jag upp den nyblivne fadersgestalten Peter Sjöström.

Det blev ett långt samtal med Citys sportchef/tränare där mycket kom att handla om klubbens lyckade silly season – trots degraderingen från SSL.

– Om någon hade sagt att vi skulle få behålla alla utom 2-3 spelare efter att ha åkt ur SSL hade jag tagit det direkt. Nu har vi tappat en spelare (Thomas Holmgren till Dalen). Att killarna väljer att stanna kvar, inte minst de som haft erbjudanden från andra klubbar (Erik Nilsson, Stefan Lindberg, Peter Larsson, Emil Johansson, Erik Forsgren, Peter Reinholdt) och tror på det här kan vi som förening ta som ett stort plus, säger han.

På pluskontot finns Peter Löfgren, Johan Andersson, Per Olofsson, Johan Nilsson, Vidar Tirén, Andreas Holmgren och Mattias Salmela (tillbaka från lån).

– Vi har en starkare trupp i år än ifjol. Det som vi föll på ifjol var bredden. Nu är det åtgärdat. Jag ser väldigt mycket potential i våra nyförvärv. En kille som Johan Andersson försökte jag värva redan för tre år sedan, säger Sjöström

Men den som får mest lovord av nyförvärven är, något otippat, 18-årige backen Andreas Holmgren från Örnsköldsvik.

– Han kom och tränade med oss och dominerade den träningen. Efteråt kom flera spelare fram och tyckte att vi skulle värva honom. ”Är han verkligen så här bra?” tänkte jag, sedan ringde jag och kollade med lite kontakter i Ö-vik och fick enormt goda vitsord, säger han.

Johan ”Säl” Nilsson är också en värvning som sticker ut.

– Man vet var man har honom. Det är en rollspelare som är riktigt vass om man använder honom rätt. Vi hade behövt honom redan förra året, säger Sjöström.

***

Tillbaka i båset.

Peter Sjöström kommer att vara tillbaka i båset nästa år och därmed bilda en tränartrio tillsammans med Patrik ”Putte” Eklund och Peter Grubbström.

– Det ser jag fram emot. Det ska bli riktigt kul att få ta del av matcherna på det sättet igen. Den biten har jag saknat.

När vi ändå är inne på det sportsliga frågar jag om vad han tror om nästa års allvenska.

– Det kommer bli riktigt tufft. Visst blir det lite lägre tempo men jag tror inte skillnaden är så stor. Serien har flera riktigt bra lag – Thorengruppen, Mora, Balrog, Gävle, FBC Uppsala, för att nämna några, säger han och fortsätter:

– Men vi ska absolut kriga i toppen. Minst topp-3 ska vi vara tycker jag, men vi får se hur långt det kan räcka, säger han.

Från den till viss del nya styrelsen har det inte kommit några direkta krav eller visioner om att laget ska avancera till SSL redan nästa år.

– Känns till att börja med kanon att ha fått in ny energi i styrelsen. Erik Bern t ex, som varit lagkapten i laget tidigare, kommer in med mycket hjärta. Men någon konkret målsättning har vi inte fått. Tror dock att alla som jobbar kring laget samt alla spelare är fast beslutna om att vi ska kriga i toppen, säger Sjöström.

***

Umeå City har flera års erfarenhet av landets näst högsta serie. Senast laget spelade där, då den fortfarande hette division I, blev det serieseger och avancemang till SSL.

Lars Bergström var en starkt bidragande orsak till Umeå Citys SSL-avancemang förra gången det begav sig i landets näst högsta serie.

– Serien var tuff det året också, ingen hade nog tippat att vi skulle vinna serien då, men det är betydligt högre nivå på näst högsta serien nu än då. Är övertygad om att vi inte får se något lag nästa år som var lika överlägsna som Granlo var i år. Det var tur för Granlo att det var ”Thoréns” första år i Allsvenskan och att många lag var i en uppbyggnadsfas. Balrog och Mora var ur balans t ex.

– Samtidigt känns det kul att serien kommer bli så pass jämn. Det är inte kört bara för att du förlorar två matcher. Alla lag kommer att kunna slå alla, säger Sjöström.

***

Just nu är laget, liksom alla andra seriösa lag, inne i den brinnande försäsongsträningen. Även där råder positiva vindar då City har bästa närvaron på flera års tid.

– Det är riktigt kul att se. Spelarna ställer krav och vi accepterar inte längre folk som halkar efter med träningen. Nu är det full närvaro och fullt fokus på nästa år som gäller, säger han.

***

Emil Johansson stannar kvar trots locktoner från andra klubbar.

Avslutande kommentar: Jag kan inte riktigt begripa hur det gick till att så många spelare valde att stanna kvar i City. Jag var helt säker på att t ex Erik Nilsson och Emil Johansson skulle lämna laget. Det är bara att hålla med Peter Sjöström om att laget är starkare i år än ifjol.
Gällande tabellplaceringen tror jag definitivt att laget kommer att kriga i den absoluta toppen. City blir en riktigt tuff motståndare för alla lag. Kanske den allra tuffaste. Om allting klaffar kan de mycket väl gå upp igen redan nästa år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *