Helgsummering (H1)

I helgen så drog herrarnas division 1 igång igen, och där samtliga Umeåbaserade lag (RIG Umeå, TBS Umeå och TGC) var i farten. Ganska logiskt med tanke på att det var full omgång, eller hur?!

***

RIG slog Gävlebaserade IBK Runsten i en målrik match. Inte direkt oväntat med tanke på hur det brukar svänga om unga RIG. Efter en jämn förstaperiod som gästande Runsten vann med 2-3 så hade vi hela nio (9!) mål i period två (7-2) och tre (3-6). RIG, som är kända för att vara bra i medgång och sämre i medgång gjorde det således tydligt att det är samma vindar som blåser i år.

Nåväl. Det var väl inte direkt oväntat att matchens största poänggörare fanns i hemmalagets Albin Sjögren och i bortalagets Mathias Bondeson. Bondeson, som stod för fem målpassningar i matchen, är med sina 38 år minst tjugo år äldre än samtliga spelare i RIG. Även om inte ettan är landets högsta division är det beundransvärt att Bondeson fortfarande håller en så pass hög nivå. Unge Adam Hansson spelade fram till två mål medan Alexander Rönnlund fick hänga dit tre baljor. En spelare som lär göra fler poäng än de sjutton han gjorde i fjolårets etta.

***

Nykomlingarna TBS Umeå spelade sin match på hemmaplan mot fjolårets serietvåa Hudik/Björkberg. Ett lag som visserligen tappat sin välkända treudd John Jonsson, Jakob Jonsson och Niklas Forslöf, men som visade styrka när man vann sin klass i Nolia Cup.

En match där Hudik/Björkberg gjorde processen kort med TBS. Redan efter dryga fjorton minuters spel av den första perioden ledde hälsingarna  med hela 0-5. TBS tog sig visserligen i kragen och successivt närmade sig – som närmast låg man när Niklas Enström tryckte in 5-8 i mitten av tredje perioden – men Hudik/Björkberg kunde än en gång gå ifrån och vinna med 5-11.

Unge Johan Elfving, född 94, imponerade hos gästerna med hela fem poäng, varav tre mål. TBS uppryckning ska inte gå obemärkt förbi, och det ligger knappast någon skam i att som nykomling förlora mot det förmodade topplaget Hudik/Björkberg. Hemmalagets Daniel Rundqvist, Patrik Gotthardsson och Petter Lundqvist stod för två poäng vardera.

***

En annan nykomling stod sig starkt när man i Vildmannahallen vann med 8-4. TGC mötte Jemtland som länge, länge varit ett lag i division 1. Ett styrkebesked, men vi noterade hur Jemtland endast ställde upp med tolv utespelare. Så här tidigt in i säsongen måste det ses som ett svaghetstecken – jag har upplevt att Jemtland har problem att motivera sig till bortamatcher och det här gjorde det tydligt att det kan vara så i år också.

Nåja – det förringar inte TGC:s insats. En stark förstaperiod, som vanns med 4-1, låg bakom TGC-vinsten. Lagen bytte chanser men följdes sedan åt målmässigt och till slut så vann alltså TGC med 8-4. Återigen: Starkt!

Irrationelle Mattias Mattsson, som kommer bli nyttig för TGC i år, gjorde tre mål och två assist, och det känns som att han kommer att ligga i toppen av poängligan när vi står där i slutet av säsongen. En väldigt bra spelare med division 1-mått mätt. Mattias Öster Waara och Johan Brolin sköt två mål vardera. Om tolv dagar väntar ett kraftprov för TGC – Wibax Patriots i erkänt tuffa Norrmalmia. Då får vi ytterligare se hur laget står i division 1.

Övriga matcher i serien:
Örnsköldsvik IBK – Brunflo FK 4-8
IBK Luleå – Wibax Patriots 4-6
Skellefteå IBK – Kiruna AIF 7-5

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *