Helgsummering (norra Allsvenskan)

Dags att komplettera helgsummeringarna med att konstatera vad som hände i norra Allsvenskan där tre lokala lag är verksamma.

***

Umeå City tog emot Huddinge i det som numer kallas för EXEL Arena. Ett Huddinge som jag tror kan gå hyfsat i år (mer om det i ett tippande som kommer i veckan). När jag nämnde det så möttes jag av ett hånskratt av kollega Arvidsson. Nåväl, nog om det.

En match som Umeå City till slut vann med 7-5. City ÄR bra i år och det har man visat på försäsongen. Årets första match, och framför allt då första perioden, visade helt klart prov på det. Ett effektivt City kontrollerade klart händelserna och ledde efter dryga elva minuter spelade med solklara 3-0. Ett av dessa mål i box play av Emil Johansson, som seriepremiären till ära hade stort party. Minuten innan box play-målet hade han nämligen redan skjutit 1-0 för hemmalaget i power play, det framspelad av Johan ”Säl” Nilsson. ”Säl” som senare i matchen också fick bli målskytt, då framspelad av Johansson. När matchen var slut så hade Emil Johansson till slut gjort tre mål och två assist, något som minst sagt bådar gott inför framtiden.

Huddinge jobbade sig i andra perioden ifatt till en 3-2-reducering, men närmre kom aldrig gästerna. Umeå City gick då ner på folk, och kunde genom speedkulan Erik Nilsson göra 4-2 innan perioden var slut. När man gick ifrån till 7-2 kändes matchen avgjord, men Huddinge gav viss nerv när man gick från 7-3 till 7-5 i den sista minuten. Ett resultat som City höll matchen ut. Emil Johansson och Erik Nilsson förtjänar plusbetyg efter matchen.

***

Team Thoréngruppen åkte motsatt håll och hamnade i Haninge, där man enligt Jakob Arvidsson spelade på ”ett knepigt golv fyllt med godispapper och handbollsklister”. Även ”Thoren” lyckades, trots det märkliga underlaget, premiärvinna med komfortabla 4-8. Enligt rapporter ska Thoréngruppen ha gjort en stabil insats där man växte in allt eftersom i spelet. Efter första perioden låg man faktiskt under med 2-1, men andra perioden vaknade man till och gjorde en väldigt stark insats då man vinner perioden med 5-2. I tredje perioden defilerade Thoréngruppen och passade då på att göra två mål vilket fastställde slutresultatet till 4-8. Man gör en stabil insats och lyckas åka hem med tre poäng. Viktigt med en bra start med tre pinnar för ”Thorén”.

Bäst i laget var svärmorsdrömmen Joakim Lundberg som sköt sitt livs hårdaste slagskott – TVÅ stycken dessutom – båda i mål. Vi noterar att John Jonsson fick göra sitt första allsvenska mål.

***

Sandåkern fick värsta möjliga start då man tog emot Sirius i EXEL Arena. Man hängde med bra matchen igenom, men till slut kunde Sirius springa ifrån och vinna med 3-9. Tyvärr inte direkt oväntat – det hade varit en skräll om Sandåkern kunnat knipa poäng här – men man stod upp bra och det var tre jämna perioder målmässigt, även om Sandåkern förlorade alla perioder (1-3, 1-2, 1-4). Lite synd att laget inte lyckades utnyttja den femminutersutvisning vid ställningen 1-3 som Sirius ådrog sig i början av andra perioden. Med ett eller två mål där hade Sandåkern mycket väl kunnat pressa det tippade topplaget från Uppsala.

Joakim Hagenmalm, Jesper Fransson och Timmy Nyberg, tillbaka från Dalen i år, sköt Sandåkerns mål. Det ska bli spännande att se vad Sandåkern kan göra i nästa match – derbyt mot Thoréngruppen. Ett derby är alltid ett derby där allt kan hända: Där har Sandåkern alla möjligheter i världen att ta poäng.