Storvreta och Dalen finalklara

Om Jakob Arvidsson bytte några ord med Mika Kohonen?! Ja, det gjorde han, och det är minst sagt coolt. En Mika som dagen till ära såg – ärligt talat – oväntat tam ut. Trots det gör han tre poäng, vilket säger lite om vad man förväntar sig av finnen.

Storvreta kliver imorgon in på EXEL Arena för att spela final – en final man tagit sig till efter att ha spelat en fantastisk och spännande semifinal mot finländska SPV. Slutsiffrorna skrevs 9-8 (3-3, 3-4, 3-1) sedan Storvreta vänt underläge 6-7 till 9-7 på 23 sekunder i sista perioden. Matchen hade allt – mycket mål, hård kamp, spänning, straffslag (två stycken sådana, Kohonen brände en och den andra satte Victor Andersson, som inte spelade en sekund under matchen i övrigt).

Själv tyckte jag att Storvreta kändes som det bättre laget genom matchen, utom en period i slutet av den andra perioden där SPV gör tre mål med bud på fler. Ett av de målen var en helt fantastisk 720 graders snurr där matchens behållning Erik Härkönen sedan avlossade ett handledsskott då Viktor Klintsten redan var iväg och köpte korv.

När Storvreta går ifrån i tredje perioden till 9-7 så märker man en scenförändring i spelet då man ändrar sitt spel till att hålla i bollen och spela tajt försvarsspel. Där märkte man Storvretas respekt för SPV:s sätt att spela innebandy – en frejdig innebandy där man gillar att det svänger. Precis som Mika sade i intervjun alltså. SPV gör visserligen 9-8 men är faktiskt sedan inte riktigt nära att kvittera. Storvreta reder på ett föredömligt sätt ut stormen mot ett lag som är ett av Europas allra bästa.

Fredrik Holtz tilldelades priset som Storvretas bäste. Inte oförtjänt. Han föll ur ramen i tredje perioden medan han i första och andra var hur bra som helst. En personlig favoritspelare! Tidigare nämnde Härkönen bäst i SPV, men Sami Koski förtjänar också beröm. Vill även ge beröm till Joel Kanebjörk som har en frenesi i världsklass på bänken. Han manar på alla spelare hela, hela tiden och bidrar med goda ledaregenskaper i övrigt med.

Synd för övrigt att det inte var mer folk och såg Storvreta – SPV. (Det är nog ta mig fan det bästa jag sett i innebandyväg.) Inte för att publiksiffran 1349 är dålig på något sätt, men det känns som att fler hade kunnat masa sig till EXEL Arena ikväll.

***

För ett litet tag sedan spelades IBK Dalen – Tatran klart och resultatet i DEN matchen gör att arrangörsklubben IBK Dalen har ett lag under söndagens finalmatcher. Jag missade tyvärr halva matchen på grund av jobb, men den halvan ska enligt min kollega Arvidsson varit ett sömnpiller modell större. Efter två perioder ledde IBK Dalen med otroligt modesta innebandysiffror – 1-0! Jämför det med Storvreta – SPV där det stod 1-1 efter en minut. Johan Eriksson hade prickat in bollen för Dalen.

I sista perioden släppte alla spärrar – Dalen vinner sistaperioden med 7-2 vilket fastställer slutresultatet till 8-2 (0-0, 1-0, 7-2) och sista perioden bjöd på hängigt försvarsspel från tjeckerna. Adam Berglunds uppåkning och framspelning till Ketil Kronberg måste nämnas, väldigt snyggt gjort. Christian Hjort har två fina målpassning när Tatran insett att tåget lämnat perrongen. För övrigt väldigt lustigt att Hjort inte har någon som helst aning om var han ska ta vägen när han har gjort assistpoäng…

Den halva jag såg av matchen är Hjort matchens bästa spelare. Ingen i Tatran stack ut, fast målvakten med det vackra namnet Kafka gjorde en fin räddning när Peder Bodén försökte sig på en fräck lobb vid ett friläge. Tyvärr för Kafka dunkade Christian Hjort in returen på volley.

Väldigt kul att Dalen tar sig till final. Under turneringens gång har man verkligen visat att man kan spela bra innebandy och att man tagit sig ända till final är man väl värda. Då ska det bara bli intressant att se hur man ska lyckas bräcka Storvreta (som är min favorit imorgon, det vore lögn att säga annat).