Helgsummering mini

Våra juveler, helgsummeringarna, uteblir till 99 procent på grund av speluppehåll för lokala lag i alla serier. Man blir ledsen. Undantaget är Umeå City, som vi kommer beröra i inlägget, samt en liten, väldigt liten, tanke kring morgondagens första Umeå-derby i Allsvenskan Norra, när Team Thorengruppen (observera utebliven apostrof) tar emot Sandåkerns SK på EXEL Arena.

***

Umeå City åkte för första men absolut inte sista gången den här säsongen söderut och stannade inte förrän man hamnat i norra Stockholm, närmare bestämt i Duvbo. Ett Duvbo IK som jag tror kan bli… jobbiga, för många lag. Speciellt på just bortaplan som det var för City. En bortaplan som under helgens match bjöd på ett mycket slipprigt underlag.

– Nej, golvet var så halt att det finns inte! Uppvärmningen såg väldigt konstig ut, när alla halkade omkring och knappt kunde skjuta. Tydligen hade det varit något annat arrangemang där tidigare med en matta på parketten, för Duvbo-spelarna sa att så här brukar golvet inte vara, säger Citys målvakt Peter Löfgren till Umeå Citys hemsida.

Och City upprepade förra helgens effektiva förstaperiod då man femton minuter in i matchen redan sprungit ifrån till 0-4. Innan perioden var slut hann visserligen Duvbo reducera till 1-4. Något som kanske var en större ledning än väntat, speciellt med tanke på att Duvbo såväl hade klara chanser samt någon ramträff. Citys tränare Peter Grubbström till Umeå Citys hemsida:

– Vi gjorde nog mål på alla chanser som vi fick. Vår målvakt Peter Löfgren gjorde verkligen några avgörande räddningar i början av matchen.

Det tajta City-försvaret fortsatte vara just tajt under period två och tre (i den tredje perioden gick City förresten ned på två formationer) vilket föranledde slutresultatet 3-6 (1-4, 1-0, 1-2).

Tidigare nämnde burväktaren Löfgren hyllades tillsammans med offensive backen Emil Johansson av tränare Peter Grubbström efter matchen, men Grubbström betonade att hela laget gjorde en bra match.

Citaten är rakt av stulna från Umeå Citys hemsida.

***

Starkt av City att åka till Duvbo och ta med sig alla tre poäng hem. Det är en bortaresa där jag tror samtliga lag ska vara väldigt nöjda med att ta tre poäng.

Fantastiske Emil Johansson var inblandad i fem av Citys sex mål. Den unge försvararen med de vackra händerna och det fina spelsinnet har nu TIO poäng på två matcher. Han inledde visserligen första matchen mot Huddinge som centerforward, men merparten av poängen har kommit från backplats. Ett fantastiskt facit, och jag hoppas det kan hålla i sig någorlunda för den tunne ynglingen – han lär knappast snitta fem poäng per match säsongen ut. Märkligt att inte Superliga-klubbarna ryckte hårdare om honom, även om han satt på kontrakt över nuvarande säsong. En premiss som tidigare knappast har stoppat lag från att värva i alla fall. Han gjorde fina 18 poäng på 25 matcher i Superligan ifjol, så det är knappast så att han inte visat sig kunna hålla på högsta nivå.

Bli inte förvånad om jag kommer skriva mycket om Johansson i år… jag är ruskigt svag för offensiva backar (således kommer nog hans namne i Thorengruppen även dyka upp här någon gång).

Hela förstakedjan med Peter Reinholdt, ”Säl” och Erik Nilsson känns otroligt vass i årets Allsvenska. Seriens kanske bästa formation. Annars måste vi hylla hela Citys försvar. Duvbo gjorde tolv mål i säsongens första match och gör ynka tre på City. Plusbetyg!

***

Imorgon vankas det derby. Thorengruppen, spelbolagens favoriter i årets Allsvenska, tar emot nederlagstippade Sandåkern. Sticker väl inte direkt ut hakan om jag påstår att ”Thoren” går in som favoriter, men jag vill säga att jag tror på en jämn match. Det har alltid varit så när klubbarna möts, och den här matchen blir nog inte något undantag.

Klart är i alla fall att Thorengruppens tvåvägsspelare Mattias Öredal missar matchen. Hans baksidor av lår är dessvärre svagare än en is i maj och skadan han ådragit sig gör att han enligt uppgift missar fyra till sex veckor. Beklagligt att Öredal aldrig får vara hel. Han är en perfekt derbyspelare med förmåga att störa motståndarnas stjärnor. Även Emil Granberg missar matchen på grund av jobb.

Jag hör även att Obbolafostrade Fredrik Edholm, tidigare även Ersboda och Umeå City, har kritat på för Thorengruppen. Ifjol spelade han i båda klubbarna, men merparten av matcherna gjorde han för Ersboda. Elva poäng på tio matcher blev det i division 1, medan han i Superligan gjorde två poänglösa matcher. Spelskicklig kille som garanterat fyller en roll i den något tunna Thorentruppen.

En MYCKET intressant grej är däremot morgondagens fikabröd. Jakob Arvidsson är en av bagarna imorgon. Detta, och en till liten detalj, gör att jag nog kan rekommendera morotskakan… för det går nämligen rykten om att Mats Jonsson ska använda gammalmormors 120 år gamla recept på morotskaka till imorgon. Bara en sån sak är nog värd att dra sig till EXEL Arena för.

Slutligen har vi några resultat att rapportera:

Allsvenskan Norra:
Balrog – FBC Uppsala 5-5
KAIS Mora – Gävle GIK 11-7
Huddinge – Järfälla 5-6 efter förlängning

H1:
Brunflo – Jemtland 7-12
Hudik/Björkberg – Runsten 9-4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *