”Thoren” malde ned Sandåkern

Igår så spelades säsongens första av de sex Umeå-derbyn som i år kommer spelas i Allsvenskan Norra. Det när Thorengruppen tog emot Sandåkern i EXEL Arena.

Thorengruppen öppnade i ett rasande tempo och redan efter 54 sekunder fick andra halvan av den här bloggen, ingen mindre än Jakob Arvidsson alltså, öppna poängkontot med ett mål. Han fortsatte sedan på den inslagna vägen när han spelade fram offensive backen Emil Johansson till 2-0, det 4.22 in i den första perioden. En första period som blev väldigt målrik och som till slut slutade hela 5-3 till Thoréngruppen. Det bland annat sedan Arvidsson gjort sin tredje poäng för kvällen med ett mål, då framspelad av nämnde Johansson, och även sedan Sandåkerns snajper Niklas Blomberg tryckt in 5-3-bollen med minuten kvar att spela av den första perioden.

Andra perioden blev en mer tillknäppt historia som snarare präglades av utvisningarna än som den första periodens alla mål. Sandåkern tilldelades två power play som båda blev resultatslösa medan Thorengruppen tilldelades ett – ett power play där man arton sekunder in målade. Mikael Eriksson agerade skarprättare, fint framspelad av Mats Jonsson. Eriksson hade även passningspoäng när Fredrik Ottosson sköt 7-3 i andra periodens sista sekund. Ett för Sandåkern väldigt tungt mål att få emot sig och samtidigt ett väldigt viktigt psykologiskt mål för ”Thoren”.

När Mats Jonsson gjorde 8-3 dryga minuten in i tredje perioden kändes matchen avgjord. Sedan Jesper Fransson gjort 8-4 (det enda Sandåkernmålet som kom i power play – trots fyra försök) och Sandåkern tilldelades ett solklart straffslag efter att Mats Jonsson vräkt ner sin motståndarspelare i fritt läge hade Sandåkern kunnat ge liv i matchen igen, men Erik Ställ räddade straffen från Sandåkerns Joakim HagenmalmAndreas Gleisner  bakade visserligen dit 8-5 i den trettonde minuten av tredje perioden, men närmre kom inte Sandåkern. Nicklas Forslöf dödade istället matchen med sitt mål som fastställde slutresultatet 9-5 (5-3, 2-0, 2-2).

Thorengruppen tog tidigt kommandot i matchen och Sandåkern fick ständigt jobba för att försöka ta ikapp. Det lyckades man aldrig med. ”Thoren” ledde nämligen matchen från minut ett till matchens slut. Thorengruppens sportchef/lagledare/allt-i-allo Janne Lundqvist var nöjd med sitt lag efter slutsignalen:

– Vi tar kommandot och har bra kontroll men släpper sedan onödigt in 5-3. Därefter går vi upp till 8-3 och släpper in Sandåkern igen till 8-5. Det kändes onödigt – men i det stora hela hade vi bra kontroll, analyserar Lundqvist innan han avslutar: – Skönt med sex poäng efter två matcher!

***

Har förstått att Sandåkern hade tänkt spela med Dalens Peter Grönroos och unge Felix Stenbäck. Även Jesper Renberg hann inte bli spelklar till matchen, och varför varken Dalenspelarna eller Renberg spelade beror vad jag hört på pappersstrul. Synd för Sandåkern. Både Grönroos och Stenbäck hade varit viktiga kuggar i gårdagens Sandåkern. Man kommer behöva inlånade spelare från Dalen, och Dalen sitter på fyra bra vänsterforwards så att vi får se en sådan i röd-vitt känns väldigt troligt. Christian Larsson? Simon Sedin?

Andreas Carlbom ådrog sig en kraftig stukning i slutet av gårdagens match. Lyckligtvis var det just ”bara” en stukning och inte någon bruten fot för ”Calle”. Innan han var tvungen att utgå hade han hunnit göra ett mål och en assist. Carlbom är otroligt viktig för Thorengruppen och är enligt mig ”Thorens” viktigaste kugge om laget ska kunna kämpa i seriens topp. Vi får se om Carlbom missar helgens match mot Gävle GIK.

Lite typiskt Thorengruppen att tappa från 8-3 till 8-5 som man gjorde igår. Man har fortfarande kvar litet av nonchalansen i sitt spel. En nonchalans som var tydligare förut, men fortfarande syns när man slappnar av. Det blir flipp-pass, det blir Hawaii-innebandy. Något att slipa på för tränare Örjan Lindberg.

Håller i stort med min kollega Läktarcoachen i sin kommentar gällande tekniskt skicklige Elias Conradzon. Han är visserligen något hård i sin bedömning, men jag tycker precis som honom att Conradzon med sina kvalitéer som spelare kommer bättre till användning som forward än som back. Ifall Carlbom inte spelar i helgen så ser jag gärna honom på Carlboms plats.

Carlbom var som så många gånger förr fantastisk igår. Hela Thorengruppens förstakedja med Arvidsson, Carlbom, Fredrik Ottosson, Mikael Eriksson och Emil Johansson var riktigt bra och spelade 6-0. Det sätter vi ett distinkt plus för. I Sandåkern vill jag framhäva Joel Bäckström. Han är en av seriens absolut bästa backar, och jag tror nog att Umeå City gärna hade haft kvar honom i truppen.

Firma Bäckström/”Blomman” kommer få fira mycket tillsammans i år även om det ibland ser lite… lättläst ut. Sandåkern skulle behöva få in ytterligare en anfallsdimension i sitt spel.

Anders Nordin sågade, något märkligt i mitt tycke, sina spelare efter insatsen. Kanske inte riktigt vad de behöver i dagsläget efter två förluster, men det känns heller inte som att spelarna förtjänade det. Jag tycker att man stod upp ganska bra igår, vilket är precis som man gjorde mot Sirius. Det är inte i dessa matcher som Sandåkern ska ta poängen för att klara sig kvar i år.

Citatet taget från Thorengruppens hemsida.