Helgsummering (Allsvenskan)

Så var stunden kommen för de allsvenska Umeå-lag som inte heter Umeå City (vilka vi gick igenom under gårdagskvällen) att summeras.

***

Sandåkern förlorade sexpoängsmatchen nere i Gävle mot Gävle. Nu är det således sex poäng upp till strecket där just Gävle har den där härliga plats nummer nio, just ovanför strecket.

I första perioden styrde Gävle spelet och skapade en hel del chanser, men Sandåkern höll jämnt målmässigt efter att Magnus Johansson gjort lagets enda mål i första perioden. 1-1 efter första – men i den andra perioden fick Gävle sitt anfallsspel att klicka. 1-1 blev 6-1 inom loppet av drygt åtta minuter.

Uppförsbacke för Sandåkern som dock efter 6-1-målet tog över matchen och visade fantastisk moral. 6-1 blev 6-5 minuten in i tredje perioden sedan Joakim Hagenmalm bland annat gjort två mål och en assist. Här sprang hemmalaget tyvärr ifrån igen. 6-5 och 7-6 blev 9-6 – och trots mål från tidigare nämnda Hagenmalm och Jesper Fransson så blev det inga poäng idag heller för Sandåkern. Slutresultatet skrevs till 9-8 (1-1, 5-3, 3-4).

Joakim Hagenmalm bäst i laget med sina fyra poäng. Även Jesper Fransson ska ha beröm för sin 2+1-meny.

Sandåkern ska ha beröm för sin fantastiska upphämtning – något man får ta med sig till matchen mot KAIS Mora nästa omgång. En väldigt tuff nöt, ska sägas, och jag har svårt att se det bli någon poäng i Dalarna… men matchen ska förstås spelas först. Noll poäng på fem matcher nu för Sandåkern. Ingen drömöppning.

***

I en annan del av Norrland och i en annan del av tabellen tog Team Thorengruppen emot KAIS Mora i EXEL Arena. Lagen stod båda på nio poäng innan matchen började.

En match där domarna kom att stå i fokus, och argast av de alla var Moras huvudtränare Anders Karlsson, när Thorengruppen vann med 11-7 (4-1, 2-4, 5-2). Mora tilldelades sex utvisningar under matchen vilket Karlsson uppenbarligen inte var nöjd med. Thorengruppen tilldelades tre stycken, men domarnivån var, åt båda hållen, under all kritik.

Ytterligare en grej som är remarkabel är hur lång tid matchen tog. Två timmar och femton minuter hör knappast till vanligheterna – och här måste man beskylla gästande Mora för det. Tekningar kunde ta flera minuter att genomföra, och hela Moralaget med Bobby Edberg i spetsen klagade ofta och högljutt på domarna vilket även det drog ut på tiden.

Så till matchen: Thorengruppen inledde bäst i första perioden och gick ifrån denna med siffrorna 4-1. Förutom Andreas Carlboms power play-mål så noterar vi att Mikael ”Micke Missil” Eriksson bombade in två i första perioden och att Jesper Lundquist skrev in sig i poängprotokollet för första gången den här säsongen med en målpassning.

Trots att tidigare nämnda Eriksson smällt in sitt tredje för dagen till 5-2 efter en tidig Mora-reducering så tog gästerna över andra perioden – som man vann med 2-4 vilket innebar Thoren-ledning med 6-5 inför sista perioden. Elias Conradzon, som hade ett fint inhopp igår, gjorde Thorengruppens andra mål i andraperioden då två Moraspelare befann sig på botbänken.

Bloggkollega Arvidsson rann tidigt i tredje perioden igenom och gjorde en väldigt ledig kasse till 7-5. Ett psykologiskt viktigt mål, och när Andreas Carlbom satte 8-5, framspelad  av den för dagen stekhete power play-specialisten Mats Jonsson (fem poäng igår), kunde Thorengruppen avsluta den tredje perioden med att hålla undan och till slut vinna med 11-7. Jesper Berglund satte sista bollen med två sekunder kvar att spela.

Andreas Carlbom förstås bra med tre mål. Jag vill passa på att berömma John Jonsson som stod för sin bästa match i Thorentröjan, men det är förstås svårt att konkurrera med Carlbom och Jonsson när Thorengruppen går ner på folk.

Närmast väntar Balrog för Thorengruppen. En klurig match, och ett riktigt test för dem.