Helgsummering (H1)

Då summerar vi herrettan igen. Denna gång i textform efter förra veckans radiodebut.

TGC åkte långt, långt västerut och hamnade i Brunflo, drygt två mil söder om Östersund.

Gentlemannaklubben, vilken gått fram som en ångvält hittills och som inledde med fyra raka vinster, förlorade dock för andra matchen i rad. Det mot Brunflo med 6-4 (2-0, 3-1, 1-3).

Vad noterar vi från den matchen? TGC var otroligt nära att hämta in ett 5-0-underläge. Med endast en minut kvar av andra perioden reducerade Johan Brolin, och 8.29 in i tredje perioden var ställningen 5-4 efter att Brolin, Linus Schefström och Johan Hedlund-Forsberg nätat.

Närmre kom man inte, utan när Brunflos speedkula Simon Sundström vackert spelade fram Andreas Engberg var ridån ett faktum för TGC. Sundström som i år gjort 17 poäng, och under lördagen hade han en intressant meny med ett mål, en assist och 16 utvisningsminuter.

Det måste nämnas att TGC för dagen saknade sina två bästa poängplockare för den här säsongen. Såväl Mattias Mattsson som Mattias Öster-Waara stannade hemma när bussen gick mot Brunflo. En premiss som så klart ändrar förutsättningarna i matchen. Med dem på planen slår man Brunflo, det är jag ganska säker på…

Numer parkerar TGC på fjärde plats i tabellen med två poäng upp till trean Hudik/Björkberg. Man har en match mindre spelad än Hudik, så vid vinst i morgondagens derby mot TBS går man upp på tredje plats.

***

Ett annat lag som sakta men säkert tuffat igång är TBS. Efter de två inledande förlusterna är laget obesegrade under ordinarie tid. Kryssade gjorde man mot RIG Umeå, man slog Örnsköldsvik, och i helgen var det Kiruna som besegrades med 13-5 (4-2, 5-0, 4-3) i Elofssonhallen.

Trots ett tidigt underläge var det inget snack om TBS-segern. Rickard Öbergs hat trick i första perioden föranledde segern (han fortsatte dessutom med att göra ytterligare 1+1 senare i matchen, med det mer än fördubblade han sin poängskörd för i år). Samtliga gånger spelades han fram av Anton Bergström.

4-2 efter första perioden blev i andra 9-2 efter att bland annat Samuel Karlsson gjort två mål och André Juneblad fått göra sitt första mål för säsongen. Där avgjordes matchen och i den tredje perioden kunde TBS defilera – en tredjeperiod man dock vann med 4-3 och fastställde slutresultatet 13-5.

Plusbetyg i TBS till tidigare nämnda Karlsson, Öberg och Bergström. Fem poäng på de två första medan Bergström fick nöja sig med fyra poäng. Bergström som alltså är tillbaka från Australien med besked. Positivt!

Segern gör att TBS klättrar från elfte till sjunde plats i tabellen. Ned till strecket är det en poäng.

***

Seriens hittills enda obesegrade lag är fortfarande just det efter bortamatchen mot Wibax. RIG vann komfortabelt i Norrbotten med 12-7 (5-1, 2-1, 5-5).

En match som efter Sebastian Degeryds x2, Marcus Berglunds, Danny Estrella-Näslunds och Gustav Svenssons mål i första perioden i praktiken var över. Vid ställningen 5-1 var Wibax ett slaget lag, och RIG kontrollerade därefter matchen även om det var målmässigt jämnt i period två och tre.

Degeryd fortsätter göra mycket poäng och i lördags blev det sex poäng från hans klubba. Målskyttarna från första perioden, alltså Marcus BerglundDanny Estrella-Näslund och Gustav Svensson blev samtliga tvåmålsskyttar i RIG. Albin Sjögren ovanligt tam med enbart två poäng…

RIG fortsätter alltså att göra ”det man ska” i sina matcher, och man måste säga att det ser lovande ut. Tror mer och mer att man kan gå hela vägen, även om förstås Skellefteå vill ha något att säga till om i den diskussionen.

RIG är nu tvåa i serien efter Skellefteå IBK som har fyra poäng fler. RIG har dock två matcher färre spelade.

***

Skellefteå IBK spelade dubbelt i helgen. Under lördagen var det toppkonkurrenten Hudik/Björkberg som stod för motståndet. En match som på förhand kändes jämn – men när matchen var igång var det egentligen inget snack om saken. 8-3 (3-1, 4-1, 1-1) slutade matchen.

Här gjorde Mattias Lundberg, numera seriens poängkung, hela fem av lagets mål. Robert Holmberg stod för två kassar. Annars är jag väldigt imponerad av Skellefteås förmåga att hålla så pass tätt mot Hudik/Björkberg, som ju gjort mest mål i serien – även om de samtidigt släppt in flest också.

Under söndagen var det IBK Runsten som maldes ned av Skellefteåmaskinen. 6-4 (0-0, 4-3, 2-1) vann hemmalaget med. Det till viss del tack vare en intressant händelse i mittenperioden där Runstens Victor Olsson drar på sig 2+2+10 för protest mot domslut och osportsligt uppträdande mot domarna Per-Anders Blind och Fredrik Lindqvist.

I power play som följer gjorde Skellefteå två mål och gick från 1-1 till 3-1. I så tajta matcher som Skellefteå – Runsten är förstås power play en viktig nyckel, vilken Skellefteå för dagen hade.

Matchen var på intet sätt avgjord vid ställningen 3-1. 4-3 var nämligen ställningen inför sista, men väl där malde Skellefteå sedan ned Runsten då man gick ifrån till 6-3. Lundberg inte oväntat inblandad i båda målen i sista perioden. Runsten tröstmålade visserligen drygt tre minuter från slutet, men 6-4 höll sig matchen ut.

1+3 bjöd Mattias Lundberg på. Hans kedjekamrat Joel Johansson var också bra för dagen med två mål.

Måste verkligen hylla poängkungen Lundberg som kliver fram och är lagets bäste spelare under båda matcherna i helgen. Såväl Hudik som Runsten är båda lag som kan slå Skellefteå en bra dag, därför är det extra viktigt att spelare som honom håller en hög nivå. Och fem mål av de totalt åtta mot Hudik… wow. Hatten av.

***

Imorgon är det akronymderby i herrettan när TGC möter TBS i EXEL Arena. För femtio spänn bjuds man inte bara på innebandy, utan även fikabuffé! Missa inte! 20.15 börjar matchen.

***

Övriga matcher i herrettan:

IBK Luleå – IBK Runsten 6-7 efter förlängning
IBK Luleå – Hudik/Björkberg 9-10 efter förlängning
Jemtland Innebandy – Örnsköldsvik IBK 5-9

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *