Helgsummering (H2)

Så var det då äntligen dags att summera helgen från denna charmiga serie.

Umeå IK fick vara spellediga i helgen efter fiaskoderbyt i onsdags mot GUIF. Serieledarna vann den matchen med hela 14-2 (utan lårskadade kollegan Flinkfelt).
Jag som trodde på en relativt jämn tillställning…

Det verkar dessutom ha varit en rätt grinig tillställning.
UIK åkte på en femma och fem tvåor. Två av dessa tvåor för protest mot domslut.
Laget tog alltså lika många utvisningar för protest som man gjorde mål. En bedrift i sig.

Nu gäller det att UIK samlar ihop sina styrkor och fokuserar på själva liret i nästa derby mot IBK Umeå Norr. Annars kan det bli storstryk även där…

***

…IBK Umeå Norr gick nämligen fram som en pansarvagn mot Sandåkernkamraterna. De nordliga herrarna vann med hela 9-1. Därmed åkte Sandåkernkamraterna på sin andra raka förlust.

Vad har hänt med försvarsspelet? Tolv insläppta mot Gamla Stan och nu nio mot IBK Umeå Norr. Då blir det hemskt svårt att vinna.

Poängbäst i IBK Umeå Norr blev den lika gänglige som formstarke Johan Hjelmér. 3+1 skrapade han ihop.

Bloggfavoriten Daniel Pettersson förde en relativt anonym tillvaro. Men han kom ändå med i protokollet fyra gånger. Två gånger på grund av utvisningar, och två gånger via det han gör allra bäst – målgivande passningar.

Vi noterar också att den gamle UFC-spelaren Kristoffer Bjuhr, storebror till nyblivna landslagsspelaren Katarina Bjuhr, gjorde ett assist för IBK Umeå Norr.

***

Vindeln stod för en hygglig insats mot Gamla Stan på bortaplan. Men det räckte inte till några poäng.

I första perioden ledde Vindeln med både 1-0 och 3-2 men sedan föll man ihop. Gamla Stan gjorde sju raka mål upp till 9-3 och då var saken biff.

Rasmus Karlstén, den totala poängligaledaren, gjorde 1+2 i matchen. William Löf satte två nya kassar.

I Vindeln fanns sex olika enmålsskyttar. Men poängstarke Erik Byström gjorde två målgivande passningar utöver sitt mål och förtjänar därför ett omnämnande.

***

Vi fortsätter i Schtaaaan där Skellefteå IBS tog säsongens andra seger mot SPIF. Detta med samma siffror som matchen ovan – nämligen 10-6.

Drygt 10 minuter in i tredje perioden reducerade Staffan Bergman med sitt andra mål för dagen till 7-6 för sitt SPIF – men närmare än så kom alltså inte gästerna. Istället gjorde IBS tre raka mål upp till 10-6.

David Lindström, Jesper Grundström och Oscar Hedström gjorde två mål var för Skellefteå.

Jens Bolin blev liksom redan nämnda Bergman tvåmålsskytt för SPIF.

I och med segern rycker IBS ifrån de övriga bottenlagen något.

***

Hörnefors fick en oväntat tuff uppgift mot jumbon Obbola i helgen. Hemmalaget vann ”bara” med 6-4 efter två avgörande mål i den tredje perioden (det stod länge 4-4).

Den klassiske HIF-backen Daniel Tjernström fällde avgörande med sitt mål till 5-4. Men en stor del av segern ska även tillskrivas Filip Rutqvist. Tre mål från hans klubba i matchen – varav ett betydde 6-4.

Obbola hade fyra olika målskyttar i Simon Sahlström, Daniel Forsgren, Nicklas Nyberg och Viktor Lindström.

Jag förväntar mig mer av Hörnefors i en sådan här match. Inte minst med tanke på att laget fick spela powerplay i fem raka minuter sedan Victor Lind utvisats för farligt spel. Matchen skulle ha avgjorts tidigare och det blev onödigt spännande.

***

Sist men inte minst så får vi avsluta med GUIF:s andra match i veckan. Den mot pigge nykomlingen Nätra på bortaplan.

Här tog GUIF sin sjätte raka seger efter siffrorna 5-9 på talvlan.

Efter första perioden stod det 0-7, NOLL – SJU(!!!!!!!), på tavlan – och då var det hela klart. Man kan fråga sig vad Nätra höll på med i den första perioden.

Resterande del av matchen vinner nätra alltså med 5-2 men det hjälper ju föga efter en sådan bedrövlig start.

Björn Jansson gjorde två mål och visades dessutom ut fem minuter för hakning. Inte ofta man ser det i protokollet, men detta skedde ju på en klassisk ishockey-ort å andra sidan.

GUIF då? Ja, som vanligt är det en hel del folk som är med och bidrar till segern.

Niklas Larsson, Jonatan Fornander och Stefan Lindgren gjorde två mål var. Poängsprutan Petter Lundström,  tvåa i den totala poängligan, gick poänglös från matchen men han passade i alla fall på att åka ut för liggande spel i den tredje perioden. Alltid något!