Helgsummering H2

Här kommer så, sent omsider, summeringen av vad som hänt i herrarnas division II den gångna helgen. Försökte göra den lite extra bra som kompensation för förseningen.

Fem matcher finns att skriva om och vi börjar med torsdagens match mellan Hörnefors och Umeå IK. Hemmalaget började klart bäst och gick ifrån till 4-0 innan UIK målade för första gången.

Men det målet hjälpte föga för redan i första perioden hade Hörnefors gjort sju mål och i andra periodens inledning kom även 8-1 och 9-1. Saken var klar.

UIK lyckades dock hyfsa till siffrorna till 11-7 men totalt sett var insatsen på tok för dålig från gästernas sida.

Martin Bjuggstam blev hemmalagets bäste målskytt med tre kassar i kassen.
Övriga mål spreds ut på klassiska HIF:are som t ex Erik Vähä, bröderna Königsson, Simon Blomberg och Daniel Tjernström.

Det känns som att det var på tiden som det lossnade lite för Bjuggstam.
Jag hade faktiskt förväntat mig mer pinnar från honom.

I UIK gjorde Marcus Drugge och Alexander Persson två mål var.

***

UIK inkasserade sedan säsongens sjätte förlust mot formsvaga Sandåkernkamraterna – som alltså äntligen fick känna på segerns sötma igen.

Första perioden blev oavgjord innan Sandåkern kunde rycka till ledning med 5-2 i andra perioden. Sandåkern höll sedan ett betryggande avstånd till Umeå IK hela vägen in i kaklet. Slutsiffrorna skrevs till 9-5 i de rödkläddas favör.

Noterbart är att UIK, som haft en dyster utvisningshistoria det här året, drog på sig nya sju utvisningar i den här matchen. Två av dessa för protest mot domslut (båda två från målvakten Leo Zvar) och en 2+10 från Jerry Eriksson (totalt 27 utvisningsminuter den här säsongen) för osportsligt uppträdande.

Totalt sett har UIK nu dragit på sig 111 utvisningsminuter den här säsongen.
Det har inte varit något vägvinnande koncept.
Det kanske är läge att fokusera på själva innebandyn mer?

Vissa i laget är dock helt oskyldiga till detta dystra utvisningsfacit. Robin Arestav, t ex, har spelat alla nio matcher utan att åka ut en endaste gång.

Jim Johansson var tillbaka för UIK men han hade ingen supermatch. Två assist och en missad straff blev hans facit.

UIK hade fem olika målskyttar i Niclas Gruffman, Robin Arestav, Alexander Persson, Jerry Eriksson och Ted Karlsson.

För Sandåkerns del gjorde defensiva brunkarbacken Tobias Ögren två viktiga mål.
Så gjorde även den f.d. brunkarbacken Mikael Thunberg.
Johan Persson fick hänga en boll på sitt gamla lag också.

***

Vi går vidare.

IBK Umeå Norr hade inga problem att avfärda bottenlaget Obbola. 10-2 skrevs den komfortabla segern till.

Redan efter en period var det en speedway-inspirerad ”femetta” på tavlan.

Den gänglige forwarden Johan Hjelmér gjorde tre mål tack vare sitt fina skott. Med det blev han lagets bäste målskytt för dagen. De båda ”fotbollsspelarna”, alltså Kristoffer Bjuhr och André Nyberg, gjorde ett var.
Stefan Rehn fick också ”måla” i sin avskedsmatch. Han ska framöver spela för Team Thorengruppen.

Christoffer Hedman och Viktor Lindström tröstmålade för Obbola.

***

GUIF åkte på säsongens första förlust i toppmötet mot Gamla Stan i Eddahallen. En toppmatch som lockade hela 93 personer till hallen.
(Det finns tydligen någon annan sport än innebandy i Skellefteå)

GUIF kopplade ett järngrepp om matchen hade en ledning med 6-2 i början av tredje perioden. Därefter fallet laget ihop på ett mer dramatiskt sätt än när ett korthus faller.

Hemmalaget gör åtta, ÅTTA, raka mål och säkrar tre sköna poäng efter 10-6 på tavlan. Upphämtningen från 2-6 till 6-6 skedde på nio minuter och därefter fanns det gott om tid kvar att ånga vidare på.

Erik Falkman satte ledningsmålet till 7-6 på tiden 13.46 och bara 28 sekunder senare satte Fabian Karlstén den matchavgörande bollen till 8-6.

GUIF tog time out och plockade keepern vilket ledde till två nya insläppta. Per Beijar reducerade till slutsiffrorna 10-7 med bara sekunder kvar.

Oerhört förvånande hur ett så pass stabilt topplag som GUIF kan stå för ett ras av den här kalibern. Nu såg jag inte detta med egna ögon men enligt min bloggkollega var det djupa sår i GUIF:s förvarsspel och nervositeten tog över så fort Gamla Stan närmade sig.

”Flinken” sa till mig att han inte har varit så här besviken och arg efter en förlust sedan Wibax-tiden då de torskade mot Thorengruppen.

Om man vänder på det hela så är det en fantastiskt stark bedrift som Gamla Stan står för. Det är få andra lag, om ens något, i den här serien som kan få GUIF i brygga på ett sådant här sätt.

Fabian Karlstén gjorde tre av målen och brorsan Rasmus hängde två. Brödraduon har haft svårt att komma till mot GUIF tidigare så det var på tiden. Även Jesper Bergkvist gjorde två kassar.

I GUIF blev Kristoffer Strandberg ensam som tvåmålsskytt.

Resultatet gör att kampen om seriesegern är betydligt mer öppen än tidigare. Vid GUIF-vinst hade det skiljt åtta poäng – nu är det bara två poäng lagen emellan.

Sist men inte minst ska vi rapportera om söndagens händelser i Fritidscentrum där Vindeln tog emot Superior permormance in floorball. Man kan dock kritiskt ifrågasätta om Vindeln ens var närvarande under den första delen av matchen. Slutsiffrorna 7-9 till SPIF vittnar om en jämn match – men faktum är att gästerna ledde med 7-0 innan Vindeln vaknade till liv! Det är verkligen inte likt Vindeln som brukar kriga som sårade – inte minst hemma i Fritidscentrum. Möjligen hade det börjat gå troll i deras huvuden efter brakförlusten mot GUIF förra helgen (25 insläppta mål nu på de två senaste matcherna).

Mitt i den totala bedrövelsen lyckades dock Vindeln resa sig på ett smått mirakulöst vis. De hämtade nämligen ikapp till 7-7! Helt otroligt. Man kan fråga sig när en match gick från 0-7 till 7-7 senast…

17 sekunder efter Vindelns galna kvitteringsmål lyckas dock SPIF återta kommandot genom Jens Bolin – hans fjärde mål i matchen! Snacka om matchhjälte.
Av bara farten kunde Fredrik Lindqvist fastställa slutresultatet till 7-9.

Thomas Lindgren missade förstås inte möjligheten att få spela mot sin egen moderklubb. Han var förhållandevis snäll i sin framtoning men gjorde ändå 1+3.

I Vindeln gjorde Tobias Holmström och Erik Byström två mål var.