Helgens stora snackis (H2)

Herrtvåans omgång började i fredags då Hörnefors tog emot IBK Umeå Norr.
Personligen jobbade jag den här kvällen men jag fick ivriga rapporter om att det var minst sagt händelserikt. Det vittnar även protokollet om.

En av händelserna som upprörde mest är det vi ser på bilden nedan:

Vid en första anblick ser det ut som att bollen är solklart inne. Men vinkeln på bilden är inte optimal och om man kollar på droppnätet och mållinjen (och dessutom noterar att det är en hand däremellan) så blir det rätt svårt att avgöra om HELA bollen är inne.

Bilden är faktiskt analyserad av en högt uppsatt matematiker vid Umeå Universitet och enligt hen så kan hela bollen omöjligt ha varit inne…

Det är också svårt att veta vad som händer i ögonblicken efter att bilden är tagen.
Är bollen på väg in i eller ut ur målet?
Det som händer är i alla fall att Simon Webeklint (nr 6) på ett eller annat vis lyckas få ut bollen ur målet igen.

På grund av otydligheten som råder (ena domaren har pipan i munnen och är på väg att blåsa mål) springer HIF-spelarna in euforiskt in på banan för att jubla in det som man trodde var kvitteringsmålet – men istället fortsätter spelet (utan tydliga ”wash-outs” från domarna) och gästerna kontrar in ett skapligt viktigt mål till ledning med 6-4.

Att missa att bollen eventuellt är inne är mänskligt, men spelet borde enligt mig rimligen ha blåsts av eftersom halva Hörnefors är på banan och det är oklart vad som gäller.
Enligt regelboken har domarna förvisso ingen rätt att blåsa av bara för att blåsa av men ibland tycker jag det handlar om att fatta BRA beslut – inte nödvändigtvis det regelrätta.

Hörnefors reagerar sedan minst sagt kraftigt på gästernas mål och drar på sig två utvisningar i samband med målet. En för protest och en för slag. Noterbart är att de inte åker ut pga för många spelare på banan trots att halva laget var inne och firade målet.

IBK Umeå Norr lyckas dock inte punktera matchen i 5-mot 3 utan HIF kommer istället tillbaka i matchen på ett smått mirakulöst sätt.
Simon Blomberg reducerar och Martin Bjuggstam fullbordar vändningen genom att först göra 6-6 och sedan 7-6 med fem minuter kvar – och i det läget var han hela bygdens hjälte.

Men ironiskt nog är det sedan Webeklint, mannen som rensade ut bollen innan det kontroversiella 4-6-målet, som kvitterar till 7-7.

40 sekunder efter kvitteringen får HIF ett guldläge att avgöra i powerplay då Pontus Quick drar på sig en tvåa + 2+10 för protest. Istället blir Tobias Jonsson stor matchhjälte då han gör 8-7 i boxplay!

Här görs dock en miss av domarparet. Den ena tvåan försvann nämligen i mängden.
HIF skulle enligt regelboken ha spelat 5-mot 4 i 2+2 minuter men IBK Umeå Norr var fem man på banan redan efter två minuter. Olyckligt.
Rent teoretiskt skulle Hörnefors kunna skicka in en protest mot det felet. Jag har svårt att se att den skulle gå igenom – men försöka kan man ju alltid.

Slutet på matchen blir minst sagt dramatiskt och från de fullsatta läktarna haglade det enligt mina rapporter glåpord mot domarparet.

Man måste självklart få reagera spontant – det tillhör sporten – men någonstans kan jag ändå tycka att det är tragiskt att distansen till idrotten inte kan få vara större.
Man bör dessutom tänka ett par varv på sin roll som förebild innan man häver ur sig diverse ord då det alltid är en hel del unga spelare som kollar på A-lagets matcher i Hörnefors.

Oavsett vad man tycker om domarinsatsen så måste man komma ihåg att domarna är människor som alla andra och man kan faktiskt inte bete sig hursomhelst.
Eftersom jag varit domare själv kan jag förstå lite av hur domarna (förmodligen) mådde på väg hem till Umeå.
Jag hoppas att de kan komma stärkta ur den här situationen och att de tänkt fortsätta döma.

Glädjande nog har jag hört att Hörnefors redan har skickat ut ett mail till alla ungdomsledare i klubben där man förtydligat att det som hände på läktarplats inte var acceptabelt. Det visar att Hörnefors på många sätt är en förebild som förening.
Deras hemmamatcher är normalt sett väldigt festliga och familjära och i den här matchen fanns det t o m Billys panpizza i fiket. Bara en sådan sak.
Mailet visar att man tar händelsen på allvar och vi kan bara hoppas att saker och ting återgår till det normala nästa hemmamatch!

14 kommentarer

  1. Synd att dommarna inte vågar stå upp och berätta som det var. Känns som mycket inte finns med här och stora delar av sanningen är borta. För missar och underliga domslut var det!

  2. Målet som ej godkänns är såklart olyckligt men som många beskriver ändå en förståelig miss av domarna. Har varit med om värre mål som gått nättak och ut som missats av domare som stått bakom mål. Ironiskt nog så är det närmast en klassiker dessutom att det ringer i andra änden några sekunder senare.
    Tråkigare då med utvisningen och förmodligen? en miss som de nog fick förklara eftersom rykten surrade om att det var domarkontrollanter på plats.
    Publiken var upprörd och kanske inte helt PK alla gånger men det måste ändå sägas att många ur publiken faktiskt kom fram till Umeå Norr efter matchen och tackade för underhållningen även om de hade önskat ett annat resultat. Så man får verkligen inte dra hela publiken under en kam.
    Det var en fantastisk stämning matchen igenom och det är fantastiskt kul att få komma till såna matcher i div 2. Hatten av för hela arrangemanget och matchen i sig var bland det svettigaste man upplevt.

    • Självklart vill jag inte dra alla i publiken över en kam men vad jag förstod det så var det glåpord från alla möjliga sektioner på läktaren och även från alla möjliga åldrar (tyvärr mestadels från medelålders som bör kunna bete sig bättre kan man tycka).
      Håller med om att Hörnefors matcharrangemang är fantastiska. Det är en fröjd att se innebandy där. Hallen håller dessutom världsklass rent spelmässigt. Man önskar att fler lag i tvåan kunde ta efter det som HIF gör så bra.

  3. Målet, visst. Det kan dom ha missat, för det var kanske inte så tydligt. Håller med dig om att domarna dock hade kunnat blåsa av för tekning (eller vad vet jag), men efter målet i andra buren så kändes allt bara helt fel.

    Det som jag tycker är största missen är såklart utvisningen när klockan står på 16.20 i sista perioden (2+2+10)
    2+2=4. I ett så avgörande skede i en match mellan två lag på samma poäng så får det bara inte hända.

  4. Visst kan jag förstå att man gör ett misstag och dömer bort ett således solklart mål men då måste man som domare ha mer känsla och blåsa av spelet och ännu värre visa ut 2spelare som ganska väntat får reaktioner.vad Hade dem förväntat sig?
    Kan dessutom tillägga att det är ju svårt att bedöma någon bild från olika vinklar om ni inte var där. för alla på läktaren såg att bollen var minst 2-3 decimeter inne. Sen det som händer i slutet av matchen är bara sjukt flera personer från både läktare och bänk försökte fråga domaren vad som hände men allt blev bara bortvisat.
    Kan även tillägga att det var inte bara i 3e perioden som domarna var partiska utan det var hela matchen så man börjar ju fundera på vem som känner vem…. skandal!!!

    • Alltså VV driver du med mig? Nr 1: vart har du gått och lärt dig matematik? 2-3 decimeter in? Du menar alltså att bollen var en skollinjalin i mål? Om domarnabehöver glasögonbehöver du nog förstoringsglas! Nr: 2. Det berättigar ingen avblåsning i det läget.
      Nr 3: oavsett vad domarnadömer har inte en spelare rätt att bete sig hursomhelst, så säga att vad hade dom förväntatsig är lika med att även rättfärdiga ett slagsmålpå stan bara för att ” han slog först” slutligen nr 4: publiken har ju absolut ingentingmed domslut att göra. Mer än möjligtvis förstöra matchen.Det är inte konstigt att det är
      världskrig när vuxna människor beter sig dom gör.
      Slutligen vill jag säga att det kanske inte var en strålandedomar insats men dom är faktiskt också människor.

  5. Hej på er
    som representant för HIF innebandy får jag inledningsvis tacka för berömmet och samtidigt förstås beklaga det inträffade. Personligen var jag ej på plats men det har inte varit svårt att få ta del av det som hände ändå. Det stämmer att direktiv gått ut till alla ledare för ungdomslagen och de skall återrapportera senast v.51 hur man agerat i frågan med respektive lag. Värt att notera är dock att detta är andra gången i höst som det blivit fel i samband med en 2+2+10. Även i en J18-match i Hörnefors blev det fel när vi fick spela 3-5 i 2 minuter iställer för 4-5 i 4 minuter. Vi har därför bett Domarkomittén(möte ikväll) lyfta frågan och gå ut med direktiv till domarna kring denna situation och även kanske skicka ut infomaterial som kan ligga i sekretatriaten med förhoppningen att det skall bli rätt i kommande matcher.

    Avslutningsvis vill jag bara hälsa publik, motståndare och domare välkomna till kommande matcher i Hörnefors där även fortsättningsvis känslorna och passionen skall flöda men under mer nyanserade former.
    /mats

  6. De ska ju inte åka ut för att de har för många spelare på banan då det andra laget i samma veva faktistk gör mål så det enda kunde vart att domarna hade kunnat avvakta en utvisning för det. Oavsett ska du inte kuta in på banan innan någon domare blåst mål och de båda gjort måltecken. Lite korpnivå faktiskt att bara kuta in på banan, det är inte domarnas fel utan bara klantigt av laget som trodde man gjort mål.

  7. Återigen efter att ha läst texten igen (lång) så är det en solklar protest om den ena 2 min utv ströks av någon anledning i slutet. 2+2+10 ger 4 minuter spel 5 mot 4 om inga mål görs. Så därför ett tydligt regelfel (sekretariatfel) som borde vara solklart för att en protest ska gå igenom. Är själv domare och det är inte lätt att som domare ha koll på allt i en sådan ”het” match, men det är ett tydligt fel som begåtts.

  8. David
    Tycker nog man ska vara lite försiktig att döma såväl lag som sekretariat som domare i en sån här situation. Matchen kan ju kanske vara ”het” för alla inblandade utan att man behöver blanda in ”korpnivå”. Viktiga är väl att vi får kläm på regeltolkningarna så det blir bättre framöver

    /m

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *