Dags att kriga om SM-pokalerna!

Det nalkas nyårsafton och för de riktiga innebandynördarna innebär det att festen är nära. Nu menar vi inte nyårsfesten förstås, utan den riktiga festen, SDF-SM för 15-åringar.

Umeåpubliken har under två säsonger fått chansen att se de bästa 17-åringarna göra upp om medaljerna med två härliga turneringar som resultat. Västerbotten har dessutom skördat fina framgångar med idel slutspelsplatser såväl 2011 som 2012 med den solklara höjdpunkten i SM-guldet för F17 2011. Nu är det dags för de yngre upplagorna att få chansen att visa upp sig på hemmaplan och bloggen passade på att söka upp David Lundberg, distriktslagsansvarig på förbundet och dessutom kapten för killarna, för en liten pratstund.

Det är dags för SM. Hur känns det att få komma igång?
Självklart otroligt inspirerande. 15-års SM är årets roligaste helg och jag hoppas verkligen att alla innebandyfantaster runt om i Västerbotten tar chansen att besöka hallarna under turneringen.

Årets roligaste helg?
Utan tvekan, om du frågar mig. Den energi som finns i hallarna, den eufori och den förödelse när drömmen gått laget förbi. Känslorna är verkligen utanpå kläderna många gånger. Dessutom är föräldrarna fortfarande en viktig del för ungdomarna och det brukar vara mer livat på läktarna än på den äldre upplagan.

Dessutom spelas det ofta en ruskigt offensiv innebandy då spelarna inte förstörts av för mycket defensivt tänkande än. En utmaning för oss tränare, minst sagt.

Du är en av ledarna för Västerbottens killar. Vad tror du om era chanser?

Med tanke på att killarna missat slutspel de senaste fem åren så ska vi inte slå oss för bröstet men jag är optimistisk i år. Vi har en bred trupp och alla spelare är väldigt bollskickliga. Det har sett jättespännande ut hittills men det är små marginaler. Jag räknar dock med att det är vår tur i år efter några år med ”motvind”.

Vilka spelare ska man titta extra på?

Oj, i år är det många och vår absoluta styrka är att vi har tre femmor som kan producera. Spelare som ni kommer att fastna för är våra otroligt kvicka forwards Edvin Rönnblom och Felix Pihlajama-Jonsson. Det går inte att se vårt lag utan att lägga märke till dem. De kommer att springa tills mattan i Gammliahallen rullas ihop. Våra kaptener Ludwig Svensson, Philip Näslund och Anton Åkerlund är tre andra som ska göra skillnad om vi ska lyckas gå långt.

Hur ser gruppen ut?

Då det är nya årgångar är det som vanligt svårt att sia om lagens styrka men historiskt sett så ska ju Västergötland vara starkaste laget i gruppen. Östergötland var ruskigt imponerande ifjol men det är nytt år och nya spelare och ledare. Som regerande mästare har de all press på sig och det kan vara jobbigt. Sedan hoppas jag att det är vi som är laget som ska utmana dessa två. Jämtland och Norrbotten är två små distrikt som ofta har svårt att konkurrera hela vägen men jag varnar för Norrbotten. Vi mötte dem och de saknade då sin förstafemma men visade kvaliteter. Med full trupp kommer de vara ruskigt jobbiga för alla lag.

Våra tjejer gör ofta bra resultat. Hur ser det ut i år?

Efter ett par år där tjejlaget haft många starka tjejer med defensiven som styrka så bjuder vi i år på ett otroligt spännande lag. Alla spelare vill verkligen lira i år och det som kommer avgöra framgången är hur de lyckas få ihop balansen. Det såg dock mycket lovande ut i genrepet. De blir farliga!

Gruppen?
På papperet ser den överkomlig ut men som sagt. Det är nya lag varje år. Halland ryktas vara farliga i år och Gästrikland är alltid farliga. Östergötland vann mot oss för tre år sedan när vi möttes senast så där vill vi ha revansch. Bohuslän får det jobbigt. Jag ser Västerbotten som ett av två lag som ska gå till A-slutspelet.

Spelare att hålla ögonen på där?
Alice Granstedt
är uppskriven från alla håll och kanter och det finns förstås anledning till det. Hon har en ruskig potential och är verkligen läcker i sin spelstil. Hon gör alltid omgivningen bättre vilket man värdesätter högt som tränare. Moa Svanström är en offensiv back som vi hoppas ska få ut all offensivlusta även under SM. Tillsammans med Alice kommer de att vara ett hot varje gång de är inne. Jag har tyvärr inte hunnit se tjejerna så mycket än men jag fastnade för Clara Forsman i den senaste matchen. Det är verkligen en powerforward som kan komma att betyda mycket för laget om hon spelar som hon gjorde senast.

SM startar på torsdag och du ska även arrangera turneringen, inte bara coacha?

Haha, det stämmer. Det lär bli fullt upp minst sagt men vi har en bra ledarstab runt killarna så jag är inte orolig för laget. När turneringen väl är igång så kommer våra föreningar som vanligt att vara fantastiska i sitt arbete i hallarna. Så länge inga avlopp rasar eller tak störtar in kommer det säkert att gå bra.

Till sist, SM-finalerna på söndag sänds i SVTPlay och det ryktas om stjärnglans i kommentatorsbåset?

Ja, det stämmer ju faktiskt. Vi har stora förväntningar på vår kommentator som gör TV-debut. Enda oron är att innebandypubliken i Sverige inte kommer att förstå Pite-målet. Han kommer dock att få hjälp av kunniga bisittare så de får väl översätta för folket! J
(Jo, det stämmer. Det blir undertecknad som kommenterar finalerna. Spännande!)

SM startar på torsdag den 3 januari. 14.00 spelar killarna mot regerande mästarna Östergötland och direkt efter möter tjejerna Halland. Två nyckelmatcher direkt alltså. Alle man till Gammliahallen!

Bloggen önskar våra lag stort lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *