Helgsummering (H1)

Så var det återigen dags för helgsummeringarna att träda in i bloggflödet igen. Vi inleder med herrettan där tre av de fyra lokala lagen var i farten.

***

Skellefteå åkte så långt norrut man kan gå – och så långt upp i tabellen man kunde komma – för att möta Kiruna AIF. Gruvans gäng.

I en match där andraplacerade Skellefteå skulle ta en ganska enkel seger vad det kändes på förhand slutade med att Kiruna i sista perioden vände och vann med 8-5. Och det var tack vare utvisningar från Skellefteå.

Det såg länge bra ut för Skellefteå IBK. Den stabila 0-3-ledningen man skaffat sig i första perioden blev 1-4 efter den andra – men sedan började Kirunas power play med Alexander Koivuniemi, Johan Siekas och Johan Tjäder Niemi med att skapa en fantastisk vändning för hemmalaget.

Siekas gjorde fyra poäng, Koivuniemi hade sex pinnar och Tjäder Niemi gjorde fyra poäng, bland annat tre av dem under en tvåminutersperiod då Skellefteås Mattias Holmberg i den tredje perioden satt utvisad fem minuter för hårt spel. Under den utvisningen avgjorde Kiruna matchen.

Förutom Holmbergs femminutare blev också Joakim Nilsson tidigare under den tredje perioden fem minuter. En femminutersutvisning då Kiruna gjorde tre mål och kom ikapp från 1-4 till 4-4…

Skellefteås tränare Arvid Marklund tilldelades även ett matchstraff i matchens sista minut. Det är inte en alltför vågad gissning att han var upprörd över domarna. Vet att domarparet Blind/Lindqvist inte är så populära alltid.

I Skellefteå IBK fortsätter artonårige Jonathan Andersson visa framfötterna. Fyra poäng blev det från hans klubba. I övrigt kan man säga att det var ett bottennapp från topplaget.

***

TBS Umeå, förstärkta med Jim Johansson, vann mötet mot Hudik/Björkberg på bortaplan. Redan 4.23 in i den andra perioden ledde TBS med 1-6, men det var en ledning man faktiskt tappade mot svängiga Hudik. Med 40 sekunder kvar av andra var ställningen 6-6!

Men sedan sprang man ifrån igen och körde över motståndet i sista perioden. 1-6 slutade sista perioden – och TBS vinner till slut matchen med 7-12.

Samuel Karlsson gjorde fyra mål och en målpass medan nygamle Johansson inledde med starka 3+2. Även inlånade Erik Boström fick hänga dit tre baljor, vilket förmodligen är viktigt för hans själförtroende. Notabelt är att TBS – trots tolv mål – bara hade fyra målskyttar. Den siste var Rickard Öberg som gjorde två mål.

Coach Roger Boström framhävde matchen som en laginsats, men att Karlsson och Johanssons skytte förstås var avgörande.

***

TGC åkte till Östersund och Jemtland och det blev en tung förlust för gentlemännen. I första perioden hamnade man i ett 2-5-underläge och de många utvisningarna gjorde det svårt för laget att ta sig ikapp.

Vid 6-3 och den sjätte matchminuten av andra perioden tog TGC time out, men istället för att ta ikapp blev det istället så att Jemtland sprang ifrån till 8-3 inför den sista perioden

Johan Nylén reducerade till 8-4 innan Jemtland i slutet av matchen gjorde tre mål som var av akademisk betydelse. Matchen slutade alltså 11-4.

Tränaren Johan Westerlind sade i sin kommentar till VK att det var ”ofokuserat och med dålig inställning” och att laget får ”ta sig i kragen till nästa match”.

Bara att hålla med. Trodde faktiskt TGC skulle gå segrande ur matchen.

Mattias Öster Waara fortsätter leverera med tre poäng, medan Johan Brolin gjorde två tidiga poäng i matchen.