Klassisk insats säkrade Iksu-seger

Iksu tog under eftermiddagen emot Falun på hemmaplan. Ett lag man torskade mot under höstomgången, 9-8, och således hade man revansch att utkräva. Och revansch – det fick man; om än det satt hårt inne. 3-2 blev slutresultatet, och Falun var nära att kvittera när man plockade ut målvakten i slutet.

Det var en ganska trött tillställning som publiken i IKSU Sportcenter bjöds på. Som så många andra lag som kommer till Umeå för spel i IKSU så satsade Falun på ett lågt försvar och försöka nypa till när chanserna gavs.

Facit blev istället att Iksu hade svårt att komma fram till klara chanser och när Falun väl anföll så var man aldrig nära. Iksus för dagen goda försvar hade inga problem med Falun-anfallarna när dessa försökte hota.

Trots det tajta försvaret från gästerna så tog Iksu ledningen och utökade till 2-0 redan i första perioden. Emma Hellberg – mycket bra för dagen förresten – sköt 1-0 i öppet mål, fint framspelad av kapten Ekblom.

I slutet av första fick Iksu också utdelning på en av många frislagsvarianter då Victoria Wikström till slut enkelt fick båga förbi Falun-muren och hänga upp bollen i nättaket.

I andra perioden blev matchen jämnare och när Susanne Ekblom satt på botbänken för en rutinerad fasthållning nätade Elin Björkman för gästerna. Det framspelad av poängkungen Johanna Holmbom, som gjorde poäng för tionde matchen i rad. Men det var tursamt – det var egentligen en misslyckat skott som blev en perfekt krosspassning.

Några minuter senare tog Iksu tillbaka sin tvåmålsledning. Emelie Wibron fick fritt läge efter fantastiskt förarbete från Frida Norström och lade in bollen under armen på målvakten vilket betydde 3-1.

I tredje perioden räddade Malin Marklund i Iksus mål en straff – en fin räddning – innan hon fick kapitulera sedan Falun lagt in en boll, förmodligen menad som en passning, men som letade sig i mål till 3-2.

Men närmre kom inte Falun. Man plockade ut målvakten och chansade med sex man på planen, men Iksu kunde rutinerat reda ut stormen och rättvist ta hem de tre poängen.

– Det känns oerhört skönt med tre poäng. Det kändes hela vägen som att vi skulle greja det och det gjorde vi också, säger coach Hugosson-Wallgren till sportnu.se

***

En stabil insats från Iksu idag. Gillade vad jag såg – man hade litet otur med stolpträffar; man hade kunnat avgöra tidigare – och framförallt är det några saker jag vill lägga fram:

• Kreativiteten vid frislag: Vid flera tillfällen skapar Iksu kanonchanser med sin rörelse vid frislag. Vid ett tillfälle blir det mål – man hade kunnat göra fler mål på frislagen.
  • Box play-spelet: Man släpper in ett mål på en tillfällighet, och de andra två så spelar man rutinerat, håller i bollen och skapar chanser som är bättre än Faluns. En styrka, helt klart.
  • Tyngden: Iksu är extremt tunga i sitt spel. Man maler, och maler, och maler. Bollen går inte in så lätt idag, men man fortsätter bara nöta och det gör det jättesvårt för motståndarna. Konstaterar att Iksu har en fantastisk bredd i sitt lag. Alla spelare kan kliva fram och vara bäst.

Jag vill idag framhålla Malin Marklund i målet som jag tycker är jättebra. Räddar någon gång laget med kanonräddningar – och tar en straff som grädde på moset. Josefina EiremoElin Tjärnström (som utsågs till Iksus främsta – välförtjänt även om hon faktiskt måste göra mål på någon av sina chanser idag) och Emma Hellberg är de tre andra spelarna jag tycker är de främsta i Iksu idag. Även Cornelia Fjellstedt är som vanligt duktig.