Helgsummering (Allsvenskan)

Alla tre Umeå-lagen spelade under gårdagen.

***

Thorengruppen tog emot det enda lag som slagit dem den här säsongen, Gävle GIK. Gävle som ligger i den nedre delen av tabellen slog överraskande topplaget Thorengruppen tidigt på säsongen.

Det var en match med bra fart. Thorengruppen tog en 2-0-ledning i första perioden efter mål av Jesper Lundquist, hans första för i år, och Jakob Arvidsson.

Men väl i ledning så arbetade sig Gävle ikapp – så pass väl att man efter tre poäng från talangfulle Alexander Larsson i Gävle-laget faktiskt ledde inför den sista perioden, med 3-4.

I sista perioden orkade dock inte Gävle när Thorengruppen gick ned på två formationer. Nicklas Forslöf kvitterade i tredje periodens andra minut till 4-4 – och bara tio minuter senare gjorde samme Forslöf 9-4 till Thorengruppen.

Gävle gjorde sedan ett tröstmål som fastställde slutresultatet 9-5.

Inte oväntat för den insatte att förstå att Gävle skulle få det tungt att hålla i mot Thorengruppen. Starkt att leda inför sista, däremot, och det ska man plussas för.

Utöver Jakob Arvidssons tre poäng, Andreas Carlbom och Nicklas Forslöfs två mål var så noterar vi att Erik Ställ tog sig in i poängprotokollet med en assist till Emil Johanssons 5-4-mål.

***

Även Umeå City spelade och vann igår. Mot nästjumbon Haninge skrevs segersiffrorna till 12-7.

Men det började uselt för City. Redan efter sju spelade minuter var ställningen 0-3 till gästerna.

– Vi släppte in några tidiga mål och genast fick Haninge vittring och krigade på ett strålande sätt, säger Patrik Eklund till Citys hemsida.

Erik Nilsson hann reducera två gånger innan första perioden var färdigspelad, men i andra perioden fortsatte problemen för City. Haninges poängkung Patrik Schantz tryckte in 2-4 innan Emil Johansson inledde sin målfest med två mål på två byten till 4-4 – innan City tappade till 4-6 till periodvilan.

Då såg det tungt ut – men i den tredje perioden gick plötsligt allt rätt för City som gjorde 8-1(!) i den tredje perioden vilket innebar en 12-7-seger.

Fantastiske Emil Johansson gjorde fyra mål i den sista perioden; totalt blev det sju poäng varav sex mål. Det gör att han återtar poängligaledningen. Mattias Hedlund hade tre målpassningar och Erik Nilsson gjorde tre mål för City.

***

Problemen fortsätter för Sandåkern. Igår förlorade man sin 14:e raka match när man mötte Balrog i Botkyrka, Stockholm.

6-3 vann Balrog med mot ett hårt kämpande Sandåkern som faktiskt ledde matchen när halva matchen var spelad. Det efter att Jesper Fransson skjutit 2-3 i power play.

De övriga målen gjorde Joakim Hagenmalm och Joel BäckströmHagenmalm och Timmy Nyberg hade två poäng vardera.

Det tolv utespelare starka Sandåkern-laget orkade dock inte ända ut. Sent i den tredje perioden gjorde Balrog två mål till 5-3 och 6-3. En eloge till Sandåkern som var nära att knipa en pinne borta mot svårspelade Balrog.