Helgsummering (D1)

Så till den, i mitt tycke, mest spännande serien i dagsläget som i helgen hade viktiga matcher i både toppen och botten. Damettan!

***

På fredagen tjuvstartade helgens dametta med den viktiga streckmatchen mellan Umeå City och Örnsköldsvik.

City inledde bäst och tog följdriktigt ledningen då Mirja Eriksson gjorde sitt första mål för säsongen. Innan förstaperioden var avklarad hade poängligaledaren Marie Häggström satt dit 2-0 vilket var det rättvisa resultatet vid periodvilan.

En tvåmålsledning man först tappade men sedan tog tillbaka i den andra perioden när Frida Gran gjorde 3-1. Citys duktiga målvakt Linnea Alfredsson hann även med att avvärja ett straffslag från gästerna i den andra perioden.

I den tredje perioden så lyckades Örnsköldsvik reducera till 3-2 i den 15:e minuten, men bara minuten senare sköt Johanna Andreassen, som trotsat sjukdom för matchens skull, det viktiga 4-2-målet som blev spiken i kistan. Av bara farten gjorde även Marie Häggström sedan 5-2. Häggströms tredje poäng i matchen.

Starkt av Umeå City att vinna trots att man haft problem med lite folk på träningarna på grund av mycket sjukdomar i laget. Man gick dessutom bara på två kedjor under matchen – så det är starkt att slå Örnsköldsvik med såna premisser!

***

Skellefteå IB spelade två matcher under helgen. En mot ett topplag, och en mot ett bottenlag. Facit blev (tyvärr) en förlust mot serieledarna FBC Uppsala (1-3) och en klar seger mot Mora (10-3).

Mot Uppsala tog man ledningen efter blott 38 sekunder genom Josefin Lundqvist – men sedan var det slut på det roliga. Innan första perioden var slut hade FBC Uppsala vänt till 1-2. En ledning man sedan utökade till 1-3 innan man bevakade sin ledning matchen ut.

En tung förlust för Skellefteå IB som hade gått ikapp på samma poäng som FBC Uppsala vid seger. Nu är det istället sex poäng som skiljer lagen åt.

Under söndagen hade man det roligare. KAIS Mora, som dagen innan förlorat mot Notviken, fick sig en rejäl lektion av Skellefteå. 10-3 blev matchen, och trots att det ”bara” stod 3-2 efter den första perioden så sprang hemmalaget enkelt ifrån.

Fyra poäng från Josefin Andersson i den matchen. Hennes namne Lisa Andersson noterades även hon för fyra pinnar. Den senare jagar Citys Marie Häggström i poängligan där hon är fem poäng efter.

***

RIG Umeå gjorde, som väntat kan man argumentera för, processen kort med nästjumbon Hudik/Björkberg.

Det var spel mot ett mål skulle man också kunna säga.

11-1 slutade matchen – och redan med 17.00 på matchklockan ledde gymnasieeleverna med hela 7-0. En väldigt komfortabel seger, och man kan väl säga att RIG slog av på takten i den tredje perioden som man ”bara” vann med 1-0.

Kajsa Ek blev tremålsskytt och Matilda Sjödin gjorde två i ett lag där Linnea Lindén stod för en god insats tillsammans med Elsa Frisk och Lina Elving.

***

IBF Dalen spelade också dubbelt i helgen och inledde under lördagen mot jumbon Söderhamn. En match man vann med 6-4 – och där en stark förstaperiod förelåg segern.

Efter tolv minuter spelade ledde man med 4-0 vilket stod sig perioden ut. Efter det blev matchen litet avslagen och Söderhamn fick chansen att äta sig ikapp.

I slutet blev det lite nervöst när reduceringen till 6-4 var ett faktum, men Dalen kunde hålla undan och vinna.

Ida Eriksson x2, Martha HällgrenSandra HjortborgClara Forssén och Emmy Engman blev målskyttar för Dalen.

Under söndagen mötte IBF Dalen nästjumbon Hudik/Björkberg som dagen innan mött RIG.

Ett Dalen-lag som för dagen var klart förstärkt från Superligan-laget IBK Dalen vann, trots 0-1-underläge i första perioden, enkelt mot Hudik/Björkberg. Till slut skrevs segersiffrorna 9-2. Det var i den andra perioden som laget gjorde 6-1 och joggade ifrån hälsingarna.

I ”återkomsten” till division 1 gjorde Emma Torikka tre poäng. Tre poäng gjorde även Isabell Larsson, och Sandra Larsson visade att hon även kan göra mål på lägre nivå då hon sköt två stycken.

***

Fortsatt ytterst, ytterst jämnt i kampen om att undvika den harmliga niondeplatsen som innebär respass från division 1. Tre lag ligger på 19 poäng, och ett av dem är Umeå City. Dalen, som innan helgen OCKSÅ låg på 19 poäng, ligger numera trea i serien. Sex lag inom ett spann på sex poäng – det säger en del om hur jämn serien är. Spännande!

Tyvärr känns det som serieseger-tåget tuffade iväg för Skellefteå IB i helgen. Kan inte riktigt se FBC Uppsala släppa det här greppet man kopplat…

På torsdag väntar derby mellan Iksu Ungdom och IBF Dalen. Matchen spelas på IKSU och börjar 19.30!

***

Övriga resultat:

Notviken – KAIS Mora 6-2
Notviken – FBC Uppsala 2-4

7 kommentarer

  1. Dalen måste man beundra, hur får man IBF tjejerna att ställa upp på detta. Dom har ju en jättetrupp och speltiden måste ju bli väldigt begränsad för många. Dessutom plockas IBK spelare in.

  2. Varför ska det hackas på IBF Dalens stora spelartrupp och hur synd det är om tjejerna där !
    Det folk inte tycks veta är att alla tillhör samma förening. Sedan får dom en bra möjlighet att träna med antingen dam-elit eller dam-div 1.
    Att man sedan får möjlighet att spela fler matcher än om man är i någon annan förening kommer inte fram. Dalen har dam-lag på alla nivåer.
    Alltifrån dam-elit, dam-div 1 , dam-div-3 , juniorserier samt F16-serier.
    Sedan ställer dom alltid upp på SM med junior och F16- lag. Det är inte många föreningar isom gör detta .
    Det finns massor av matcher att spela för alla !!

  3. Nu får väl Umeålagen främst Dalen ändå ge sig. Så fel tycker jag att plocka in spelare från superligan i Div 1. Har man en trupp på över 40 spelare och 10 målvakter och inte kan hålla sig kvar i ettan nåt år utan första hjälpen av elitspelare så kanske det är dags att se fakta och hoppa ner i 2:an. Nä fram för en regel att om det absolut ska vara tillåtet att låna ner spelare så sätt en gräns på max 2. Och då menar jag två personer inte två femmor som ryktet säger att Dalen plockade ner mot Hudik.

  4. Att hylla Dalen som förening för att det finns massor av matcher att spela för alla och att det finns lag i princip i alla serier + deltagande i JSM m.m, det är ett sätt att se på det. Kan inte säga något annat än att Dalen är en kanonförening på så vis med många strängar på lyran och möjligheter för spelare att ta steg för steg i föreningen utan att behöva byta förening.

    Tyvärr har det rätt lite att göra med att man lånar in 10 spelare + 1 målvakt från IBK Dalens superligalag. Lägg därtill att man faktiskt möter det näst sämsta laget utan konkurrens i serien, som tagit 5 poäng på 12 matcher.

    Det är väldigt förvånansvärt i min värld att man agerar på det sättet. Särskilt då man sitter på en trupp (enligt hemsidan) på 30 spelare + 3 målvakter. Man undrar som en tidigare talare påpekade hur responsen är från spelare i den egna truppen. Men de kanske inte gillar att spela matcher och få speltid, vad vet jag.

    Min känsla är att man bevisligen inte tror så mycket på sin egna trupp och spelarna i den eftersom man väljer att låna in 2 formationer och en målvakt från IBK Dalen. Om man nu gör det så har man ett ytterst konstigt sätt att visa det på.

  5. Grejen är väl inte att hacka på Dalen som förening. Däremot hur kul ska det vara för lagen som är i samma division. Man kanske inte har spelare att låna in eller vill spela med sin trupp som den är. Om man ser till målgörare i Hudikmatchen tex så handlar det ju inte om spelare som inte får speltid i elit. Nä jag tycker det är grymt fegt och orättvist mot alla lag som möter förstärkta Dalen.

  6. Ska bli så skönt då de nya reglerna gällande samarbetsavtal börjar gälla. Nu är reglerna formade på så sätt att en spelare som går neråt i seriesystemet måste stå över en match i den lägre divisionen innan spelaren är spelklar.

    De nya reglerna innebär att för att få gå neråt i seriesystemet så ska man stå över en match i den högre serien istället innan man blir spelklar. Ska bli så skönt. Då blir det intressant att se hur det kommer att gå för alla föreningar i Sverige som har samarbetsavtal med lag som huserar i en högre serie och som har missbrukat de regler som gäller idag.

  7. Jag tycker att regeln är fel som den är idag, och tycker att det ska ske en förändring, vilket det kommer att göra till nästa säsong! Nu ser regeln ut som det gör och då är det inte Dalens fel att dem ”utnyttjar” regeln som den är. SSL laget har haft två spellediga helger och såg därför detta som ett tillfälle att få lite matchträning, fel eller inte, ja det kan diskuteras i all evighet, men inse faktum helt enkelt!
    Dock ska det tilläggas att SSL inte plockade ner två rena femmor, utan femmorna var blandade och hade 1 eller 2 IBF- spelare i varje femma!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *