Helgsummering (H1)

Många matcher under helgen i herrarnas division 1 norra Norrland.

***

TGC inledde under lördagen då man tog emot Wibax från Piteå. Det såg länge bra ut för gentlemännen som inför den sista perioden ledde med fina 4-2.

Men i den tredje perioden jobbade Wibax sig ikapp – mycket tack vare ett fint presspel som tvingade TGC att slå långa bollar. Wibax gjorde sedan klara 0-5 i den sista perioden vilket fastställde slutresultatet 4-7.

Linus Schefström gjorde två poäng för TGC. Tråkig förlust då man hade kunnat aktersegla Wibax med råge.

Under söndagen tog man emot jumbon Kiruna på hemmaplan – och där blev det seger. Dock bara först efter förlängning – en förlängning som man fixade fram med endast två sekunder kvar av matchen.

TGC började precis som i matchen mot Wibax bra och tog ledningen med 2-0 i den första perioden. Även efter den andra perioden ledde TGC klart, det med 4-1. Petter Eriksson, som gjorde sina första matcher för säsongen, hade fina tre poäng så långt.

I den tredje perioden hände något. På bara åtta minuter gjorde Kiruna fem mål, och plötsligt var det 4-6 Kiruna. TGC hann både reducera och kvittera innan Kiruna åter tog ledningen – och så kvitterade Johan Nylén med bara två sekunder kvar av matchen.

I förlängningen avgjorde Erik Lundberg.

Mattias Öster Waara fortsätter att leverera poäng. Fem nya blev det mot Kiruna. Linus Schefström hade tre assist medan matchvinnare Lundberg gjorde två mål.

– Vi förtjänade att vinna men vi hade tur, menar Johan Westerlind, TGC:s coach i sin kommentar till VK.

***

Serieledarna RIG Umeå tog en fin 8-4-seger i hemmamatchen mot Hudik/Björkberg.

Efter en jämn förstaperiod som slutade 1-1 så kontrade RIG sig i mittakten genom Hudik/Björkbergs ihåliga defensiv och lyckades skaffa sig ett försprång inför den sista perioden.

Tidigt i den tredje perioden sköt nyblivne landslagsmannen Tor Bornedal-Samils matchvinnande 5-2 och bara minuter senare spikade Marcus Berglund in ytterligare en spik i kistan till 6-2. Hudik/Björkberg reducerade visserligen två gånger, men ett RIG som hade bra koll på händelserna utökade åter sin ledning och vann till slut med 8-4.

Fyra poäng från Albin Sjögren som nu leder poängligan med mäktiga 18 poäng. Marcus Berglund gjorde två mål medan Martin Stolt gladde med fint målvaktsspel. Plusbetyg även till RIG:s försvarsspel. Bara fyra insläppta mot Hudik är ett gott betyg.

***

TBS Umeå hade en tung dag i hemmamatchen mot Runsten. Man hängde dock med länge i den andra perioden och låg bara under med 4-5 drygt 15 minuter in i andra perioden när det började rinna iväg för Gävle-baserade Runsten.

4-5 var 4-8 inför den sista perioden – en sistaperiod som gästerna vann med hela 2-7 vilket fastställde slutresultatet 6-15. En förklaring till det var att TBS tvingades kliva upp och chansa vilket ett smart Runsten kunde utnyttja.

– Det här var riktigt hemskt, det här glömmer vi. Vi drar ett streck över den här matchen, säger en besviken tränare i form av Roger Boström till VK.

Anton Bergström fick göra två mål för TBS. Unge Josef Geraworke övertygade med två poäng.

***

Skellefteå IBK tog under helgen emot jämtländska Jemtland och Brunflo. Det resulterade i tre poäng efter att man, något oväntat, gick på pumpen mot de förstnämnda.

I matchen mot Jemtland ledde Skellefteå med såväl 4-2 efter den första perioden och 8-7 sent i den sista perioden. Jemtland lyckades dock vända och vinna med 9-11. Skellefteås sista mål av Peter Hartman kom i matchens sista sekund.

Robert Holmberg hade tre poäng för Skellefteå. Mattias Holmberg gjorde två poäng, och detsamma gjorde Joel Johansson och Adam Lundström.

Under söndagen revanscherade man sig när man besegrade Brunflo med 5-3.

Peter Hartman inledde målskyttet efter 16 minuter för att sedan se poängkungen Mattias Lundberg göra 2-0 en halvminut senare. Brunflo reducerade till 2-1 vilket stod sig till pausvila.

I den andra utökade Skellefteå sin ledning och vann den andra perioden med 3-2. En mållös tredjeperiod gjorde att Skellefteå kunde räkna in en seger mot bottenlaget Brunflo.

Peter Hartman klev under söndagen fram med ett hat trick vilket var väldigt viktigt för Skellefteå. Viktor Norgren gjorde assist till två av Hartmans mål.

***

Skellefteås förlust mot Jemtland gör att serien faktiskt redan idag börjar se rätt klar ut. RIG Umeå kommer att vinna serien – man leder i dagsläget med åtta poäng och har en match mindre spelad än tvåan Skellefteå – och tre av lagen Brunflo, IBK Luleå, Örnsköldsvik och Kiruna kommer att åka ur. Där är det Brunflo som idag är på den säkra niondeplatsen som innebär fortsatt spel i division 1 nästa säsong.