Helgsummering (H2)

Redan i torsdags smygöppnade herrtvåan med match mellan Umeå IK och SPIF (Superior Perf… ja, ni vet). Ännu en viktig match för SPIF i kampen om att lämna bottenträsket – och det var en chans man tog.

Efter två perioder var ställningen 4-4 men SPIF, och framförallt Arvidsjaur-sonen Erik Öhman ville annat. Två mål i sista perioden från hans klubba förelåg den viktiga 5-7-seger som SPIF tog. Öhman som totalt var inblandad i totalt fem av lagets mål. Fyra assist hade SPIF:s Staffan Bergman. I UIK förtjänar Marcus Drugge ett omnämnande för sina två mål, och Jonathan Granath för sina två assist.

***

Sandåkernkamraterna tog emot jumbon Vindeln i Vildmannahallen och gick tidigt i den matchen ifrån till en 4-0-ledning – och då trodde man att det kunde rinna ifrån rejält. Men Vindeln ville annat, och trots såväl 6-2 som 7-4-underlägen så vände man faktiskt och ledde med 7-8, bland annat efter ett flertal poäng från bland andra duon Jonny Granström och Robert Lövgren.

Men i den sista perioden så vända Sandåkernkamraterna till slut och vann med 9-8. Det avgörande målet kom blott 21 sekunder från slutet  i spel fyra mot fyra, gjordes av Mathias Gunnarsson och gjorde André Skedebrant så glad att han hoppade in från utvisningsbåset och fick, precis som reglerna säger, en tvåa för felaktigt beträdande av spelplanen. En utvisning av akademisk betydelse, det, då Skedebrant var utvisad resten av återstående tid.

***

Hörnefors fortsätter att gäcka Gamla Stan. Som det enda laget i serien i år så har man slagit Skellefteå-klubben – och nu har man gjort det två gånger. Hela 9-3 vann Hörnefors med i otroligt tuffa Bråvallahallen.

En match som var jämn drygt halva matchen (10.32 spelat) då Martin Bjuggstam gjorde 3-2-målet som blev starten på ett mäktigt ryck. Faktum är att bara tio minuter senare var ställningen 8-2.

Fyra poäng från Bjuggstams klubba under matchen. I övrigt ganska spridda skurar i Hörnefors. I Gamla Stan gjorde lovande Erik Falkman två baljor, varav en på straff, i ett övrigt blekt Gamla Stan som kan bättre. Att Rasmus Karlstén brann av i slutet av matchen med en 2+10-utvisning för osportsligt uppträdande noterar vi också.

***

Till sist så vann jumbon Obbola sin viktiga match mot bottenkollegan Skellefteå IBS. En match som blev målsnål fram till matchens sista tre minuter då hälften av matchens mål gjordes.

6-2 vann Obbola matchen med. Det tack vare det ryck man gjorde i den andra perioden då man gick från 1-1 till 3-1 efter mål av Tomas Lybeck och Markus Häggström. I slutet fick Pontus Edholm, Obbola, både göra sitt första och andra mål för säsongen när man ryckte från 3-2 till 6-2.

Väldigt viktig seger för Obbola som nu lämnade jumboplatsen till Vindeln.

***

IBK Umeå Norr tog sin åttonde raka(!!!!) seger när man mötte svåra Nätra IBK på hemmaplan under gårdagen. En seger som gör att Umeå Norr nu faktiskt är placerade på andraplatsen – och man möter trean Gamla Stan på lördag i Skellefteå.

En väldigt viktig match i kampen om andraplatsen (tilläggas bör att Gamla Stan har en match mindre spelad och är två poäng efter Umeå Norr i dagsläget).

Så till Nätra-matchen. Efter en jämn förstaperiod som slutade 2-2 så exploderade matchen i den andra perioden.

Men inte målmässigt utan snarare utvisningsmässigt. Hela nio tvåminutersutvisningen delades ut i den andra perioden, men märkligt nog bara två mål i power play. Bland annat från skicklige Daniel Pettersson i Umeå Norr som sköt 3-3 i fem mot tre-spel.

Det var Nätra som dock ledde efter den andra perioden med 3-4 – och när André Johansson gjorde sitt andra mål för dagen till 3-5 och Kristian Sjöberg tryckte dit 3-6 för gästerna så kändes det som att det skulle bli Nätra-seger.

Men med fyra mål de sista tolv minuterna, en mäktig vändning, lyckades alltså Umeå Norr vinna med 7-6 till slut. Starkt!

Jonas Lindberg gjorde tre poäng för Umeå Norr. Även Johan Hjelmér landade på tre pinnar, medan Daniel Pettersson sköt två mål.