Dalen vann mot trött Caperiotäby

Formstarka IBK Dalen tog igår sin tredje raka seger när Caperiotäby besegrades i EXEL Arena. En seger som gör att man nu kliver upp på fjärde plats i tabellen, bara en poäng efter IBF Falun och Pixbo Wallenstam som delar på andraplatsen.

Redan från minut ett var känslan att Dalen var det starkare laget. Tolv utespelare starka Caperiotäby var inte riktigt med i matchen – och inte gjorde man det lättare för sig när man ådrog sig tre utvisningar redan i den första perioden. Tre tillfällen som Dalens effektiva power play utnyttjade och gjorde tre mål på.

Vid två tillfällen var det Johan Eriksson som från favoritpositionen framför mål – han gillar verkligen att stångas där framme – och vid det tredje var det Thomas Holmgren som sköt ett slagskott som verkligen inte såg otagbart ut för Daniel Ramsin i Caperiotäbys mål.

Däremellan hann Caperiotäbys stjärnforward Patrik Hagberg skjuta ett mål.

I den andra perioden trummade Dalen på och gjorde även där 3-1. Således var det 6-2 efter den andra perioden, en period som förutom utvisningarna var liknande den första: Dalen var det klart bättre laget ute på planen och skötte sig exemplariskt i sitt försvarsspel som varit bra hela säsongen. Däremot slarvade man litet i anfallsspelet, men gjorde ändå tre mål.

Två av dem kom från Andreas Berglund som gjorde en jättematch igår. Andra målet var en delikatess där han från dribblade mellan två motståndare innan han sköt 6-2 vid den första stolpen.

I den tredje perioden hände sedan något – Caperiotäbys Niclas Eriksson sätter ett straffslag – och plötsligt är det ett nervöst IBK Dalen som står på banan. Caperiotäby tar över spelet helt och Niclas Eriksson får även göra 6-4, och stockholmarna har även bud på fler mål.

Men istället, när Caperiotäby chansar och kliver högt, så kan Alexander Bodén, tillbaka från skada, stöta in spiken i kistan med 12.07 på klockan. Det efter en sylvass Dalenkontring, något som varit lagets adelsmärke den här säsongen.

Ett resultat som står sig matchen ut. Båda lagen spelar egentligen bara av resten av perioden, speciellt sedan Caperiotäbys stjärna och pest Andreas Ackevi dragit på sig en fem minuters utvisning för hårt spel. Det då han mycket onödigt och fult gjort ned Dalens Milan Tomasik efter avblåsning. Tomasik föll till backen men det var ingen fara med honom. Hur som helst ett mycket fult tilltag från Ackevi som är känd för att tappa humöret när det går dåligt.

***

Måste hylla Dalens FANTASTISKA offervilja i försvarsspelet. Alla, verkligen alla, täcker skott och ger alltid hundra procent i försvaret. Nu var inte Caperiotäbys anfallsspel det bästa – långsamt och trögt utan någon vilja att göra skitjobbet präglade anfallsspelet – men jag skulle vilja ha statistik på hur många skott som Dalen täckte bort. Det måste varit en ansenlig mängd.

Dalens PP med tre mål förtjänar också plusbetyg. Utan dessa hade det kunnat sluta annorlunda. Ärligt talat slarvade Dalen ofta på mittplanen igår, och hade dessa misstag skett exempelvis i måndagens match mot Warberg hade man med all säkerhet gått förlorande från den matchen.

Thomas Holmgren går tillsammans med bröderna Berglund och Christian Larsson från klarhet till klarhet. Bra för Dalen. HolmgrenAndreas Berglund och Johan Eriksson fick göra två mål vardera igår.

Dessutom var det något hårt dömt vid vissa tillfällen då Caperiotäby åkte på utvisningar. Domarna höjde och sänkte nivån under matchen vilket inte är något vidare. Råkade höra ett samtal där en Caperiotäby-tränare beklagade sig över domarinsatsen. Det är inte där de förlorar… men det är tre tunga mål de tvingas släppa in i den första perioden där utvisningarna inte är solklara.

Sist men inte minst är Andreas Ackevis beteende på planen under all kritik. Redan från första tekning så spelar han fult och bråkar med motståndarna. Det var föga förvånande att han åkte på en femma i slutet. Det var tur att inte Tomasik gjorde illa sig där. Han var verkligen inte beredd på en tackling, så där tre sekunder efter avblåsning.