BOMBEN: Johansson till Falun

Med bara en dag kvar av transferfönstret kan Innebandybloggen avslöja att Umeå Citys poängkung Emil Johansson lämnar klubben för IBF Falun och Superligan.


Johansson i City-stället – nu väntar Dalarna och IBF Falun.
FOTO: Mats Ragnarsson

Johansson, som med sina mjuka handleder och fantastiska spelsinne har varit helt magnifik under säsongen, toppar poängligan i Allsvenskan Norra med sina 53 poäng – hela åtta poäng ned till tvåan som gjort 45 poäng.

I första hand är det ett låneavtal som IBF Falun och Umeå City har kommit överrens om. Johanssons kontrakt, som skulle gå ut efter säsongen, har förlängts med ytterligare ett år och Falun lånar 21-åringen säsongen ut med en köpoption.

IBF Falun väntas under morgondagen hålla en presskonferens där Emil Johansson officiellt presenteras som nyförvärv.

***

Först och främst – hatten av till Citys sportchef Peter Sjöström som sytt ihop en – ur Umeå City-synvinkel – fantastisk deal. City riskerade att bli av med guldklimpen Johansson utan någon pekuniär ersättning, men nu blir scenariot ett helt annat:

1. Falun blir så pass nöjda med Johansson att man beslutar sig för att köpa loss honom.

2. Ifall Falun inte beslutar sig för att utnyttja köpoptionen så sitter Johansson på ett kontrakt över nästkommande säsong. Det innebär antingen att det lag som vill ha honom måste möta Umeå Citys krav eller att han blir kvar i laget. Johansson, som i mina ögon varit Allsvenskans bästa spelare i år, vore förstås helt fantastisk i City även nästa säsong.

Det ska även bli intressant att se hur Falun väljer att nyttja honom. Man lär knappast splittra på sin förstakedja med Rasmus EnströmAlexander Galante Carlström och Alexander Rudd, som gjort galna 144 poäng på 19 omgångar. En formation som besitter plats 1, 2 och 3 i poängligan…

Min gissning är att Johansson lär hamna i andraformationen där Dalen-bekantingen Jonas Svahn i dagsläget huserar. Han kommer även vara ett alternativ i Faluns redan fantastiska power play-uppställning. En annan tanke är att han kan komma att användas som back, en position han primärt hade i RIG Umeå men som han med fördel även använts i Umeå City.

Falun ligger just nu på andra plats i Superligan – och i mina ögon är det här en förstärkning för att försöka vinna titeln.

5 kommentarer

  1. Visst är det en kanonvärvning för Falun på alla sätt och vis, och visst är det en fantastisk spelare. Men! Hoppas att herr Johansson kan prestera jämnare även mot topplag, han käkar upp Duvbo själv men får ingenting uträttat mot Sirius. Inte den bästa, men helt klart en av de bästa i Allsvenskan.

  2. Hur är det med relationen mellan föreningarna i Umeå? Emil Johansson går till Falun i SSL medan Dalen hämtar två spelare från Göteborg(!). Det siatnämnda känns lite som att gå över ån efter vatten…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *