En väckarklocka – för alla?

Att det råder domarbrist i vår kära stad är ingen nyhet.
Jag minns att jag pratade med Jonas Ahlehjelm, som sköter om domarbiten i Västerbottens innebandyförbund, för två år sedan och då var han helt säker på att flertalet matcher skulle behöva ställas in den säsongen. Så blev det dock inte.

Tack vare ett närmast heroiskt pusselläggande hit och dit från förbundets sida skapades det underverk med det råmaterial som fanns att tillgå.
Men denna smått mirakulösa problemlösning (som oftast sker bakom kulisserna på det där vi kallar OB) uppmärksammas såklart inte när det trots allt alltid/väldigt, väldigt ofta står ett domarpar redo att blåsa igång matchen som berör just dig på ett eller annat vis.

Det är istället, av naturliga skäl, när domarbristen leder till inställda matcher som problematiken kommer till ytan.

Självklart förstår jag att det kommer kritik mot förbundet en sådan här gång (kvällens DM-kvartsfinal blev inställd pga domarbrist). Det är trots allt förbundet som är ytterst ansvariga att tillsätta domare till matcherna och den uppgiften misslyckades man med ikväll. Då är det naturligt att man får kritik.

Men Västerbottens innebandyförbund kan inte ta på sig hela skulden för domarbristen som råder. Där behöver förbundet hjälp från spelare, ledare, funktionärer, ja, alla som är med och bidrar till vår kära sport.
Alla dessa kan nämligen bidra till det klimat som domarna får döma i. Det som på andra platser kallas för arbetsmiljö.
Om domarnas arbetsmiljö blir bättre, vilket långt ifrån är omöjligt om alla bara rannsakar sig själv och sitt bemötande mot domarna lite grann, så kommer vi få fler personer som vill döma. Framförallt kommer det bli lättare att behålla de som redan testar på.
Detta gäller alltså inte minst i de unga åldrarna där det gång på gång kommer fram tragiska exempel på hur unga domare behandlas av ledare, spelare och inte minst föräldrar på läktarplats.

(Självklart finns det många som läser detta som inte behöver ta åt sig. Heja, heja till er!)

Jag vet själv hur ruskigt lite det krävs för att man som domare ska tappa sugen.
Just du kan råka bli tungan på vågen med ett allmänt oskönt beteende eller en spydig kommentar.
Eller så kan just du helt enkel vara lite skön och trevlig så ska du se att domarbristen sakta men säkert tynar bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *