SM-guld till Umeå Citys P14!

Vi har självklart inte missat Umeå Citys framfart i Newbody Cup – inofficiella SM för 14 och 15-åringar.

P14-laget tog guld och P15-laget tog silver. En ruskigt imponerande insats – och sättet som medaljerna grejades hem på var inte fy skam det heller.

Jag har haft förmånen att få uppleva precis samma sak. När jag var 14 år vann vi SM-guld med just City i det som då kallades Kalle Anka Cup. Vi vann även officiella SM i Avesta. Det är så här i efterhand två rätt overkliga händelser som man aldrig glömmer. Jag minns färskt på näthinnan känslan man hade då man tittade upp i Allianshallens sanslöst tråkiga tak efter slutsignalen. Det taket har aldrig varit så vackert som då.

Men nu ska det här inte handla om det som hände för länge, länge sedan utan vi fokuserar istället på nuet. Då låter vi tränaren Anders Lidgren ta över (dessa rader står även på Citys hemsida).

***

– New Body Cup 2013 i Falun inleddes på fredagen med kvartsfinal mot Fagerhult Habo. Kvartsfinalen startade i ett högt tempo där Umeå City tog kommandot och skapade ett flertal chanser under matchens första 10 minuter. Fagerhult skapade inte speciellt många chanser men var täta bakåt och höll emot perioden ut. 0-0 i halvtid kändes orättvist och grabbarna visade gott självförtroende i paus.

– Vi startade andra perioden i ett högt tempo och får utdelning 10:04 när Ludvig Carlborg sätter bollen i mål efter en målvaktsretur, minuten senare får vi ett friläge där Victor Andrieu inte gör något misstag och sätter 2-0. Fagerhult tar ut målvakten med 2 minuter kvar men kommer inte närmare än ett stolpskott och Victor får avsluta sitt målskytte genom att sätta 3-0 i öppen kasse. I semifinalen väntar Telge IBK som slog ut Lindås i en tät match där man till slut vann med 4-2.

Taktpinnen
– Semifinalen mot Telge IBK var en tät och jämn match där Umeå City höll i taktpinnen och fick göra 1-0 genom Isac Öystilä efter 9:02. Vi får sedan två mål bortdömda varav ett tar domaren på sig att han gör fel. 1-0 står sig perioden ut. Andra perioden inleddes i ett rasande tempo med många stolpskott och målchanser för Umeå City, men bollen vill inte in.

– Telge får utdelning på ett snyggt anfall och gör 1-1 efter 5 minuter och även 1-2 efter ett självmål av oss. En stark moral och ett bra spel gör att Umeå City får sin efterlängtade kvittering 16:32 in i sista perioden som också är slutresultatet efter två perioder. En spännande Sudden Death börjar i med avvaktande spel från Telge vilket Umeå City utnyttjar och Victor Andrieu rycker sig loss och sätter det avgörande målet på volley och vi är klara för final.

Fin arena
– Finalen spelas i fina FK Arena mot Linköping Ungdom som vunnit sina slutspelsmatcher med stora siffror och kommer stärkta till finalen. Umeå City får en mardrömsstart där Linköping gör 0-1 efter 2:01, matchen står sedan och väger i en tät och välspelad final. Vi kvitterar till 1-1 genom en styrning av Adam Lidgren och sedan får vi ett läge att dra ifrån då Linköping drabbas av en utvisning. Tyvärr blir det motsatt effekt då Linköping gör 1-2 i numerärt underläge, men killarna samlar ihop sig och Ludvig Andersson gör 2-2 innan powerplayet är över.

– När andra perioden drar igång får bägge lagen straffar som är resultatlösa, sedan gör Linköping  psykologiskt viktiga 2-3 10:34. Umeå City har visat en fantastisk moral under hela säsongen och fortsätter med sitt fina spel och får utdelning när 4 minuter återstår av matchen genom Ludvig Anderssons andra mål för kvällen som betyder 3-3 och Sudden Death är ett faktum. Umeå City för spelet hela mållösa Sudden Death och finalen måste avgöras på straffar. Grabbarna har stort självförtroende och många vill lägga en straff så coacherna Eric Nygård och Eric Andrieu måste välja vilka som ska få bli hjältar.

– Vår målvakt Oscar Stensson har varit turnerings bästa målvakt och spikar igen straffläggningen. Isak Gustafsson, Adam Lidgren och Johan Lestander är helt utan nerver och sätter sina straffar och vi står som Svenska mästare 2013.

Den klassiska lagbilden!

Övre raden, från vänster: Eric Nygård, Eric Andrieu, Viktor Hacksell-Lövgren, Elias Burström, Aron Renström, Ludvig Andersson, Isac Öystilä, Arvid Näslund.
Mellersta raden, från vänster: Jesper Hansson, Victor Andrieu,  Johan Lestander, Isak Gustavsson, Tobias Sikström, Adam Lidgren, Oscar Stensson, Emil Dahlberg, Anders Lidgren.
Nedersta raden, från vänster: Oscar Lundström, Ludvig Carlborg, Philip Stål, Niklas Ekström.
Liggande: Linus Holmgren.

 

5 kommentarer

  1. Ett stort grattis grabbar! Njut av detta, som Jacke skriver är detta inte något man har chansen att uppleva så många gånger.

    Och ett stort grattis till dubbel-Eric. Inte dåligt att coacha hem SM-guld och vinna division 2 samma säsong. 🙂

  2. Grattis till SM-guldet Umeå City P98 !!
    Detta måste vara en av dom mest talangfulla lag som har kommit fram på pojksidan i Västerbotten.
    Har följ deras utveckling dom senaste åren och är imponerad av deras utveckling av spelare. Bra tränare & ledare som har gjort ett fantastisk jobb under flera års tid.
    Att det sedan genererar framgångar i form av segrar i SM , DM , Norrlandsmästerskap , Storvretacupen , Umeå Floorball , Umecupen , Paradiscupen mm… måste ses som en bonus på en utbildning av spelare som fungerar.
    Är övertygad att vi får se mer av dessa killar i framtidens innebandy-Umeå !!

  3. Grattis även till Umeå City P97 som tog SM-silver !
    Även där finns det många talangfulla spelare. Det såg vi inte minst under SDF-SM för P15 som spelades i Umeå i början av året.

  4. Vill också passa på att ”gratulera” ESK, RIF, Holmsund med flera till ert bidrag till silverplatsen i P97.
    Vad skulle det blivit utan er hjälp ?

    • Riktigt kul för grabbarna. Grymt fina och duktiga killar som med få träningar tillsammans ändå lyckas spela en bländande innebandy. Imponerande av ledarna att svetsa samman ett lag utan att verka ta notis av extrem utvecklingspotential gällande mognad runt omkring laget – och då inte bara med tanke på ”gratulanten” i tidigare inlägg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *