Helgsummering (H1)

Dags för årets sista helgsummering av herrarnas division 1.

Ett trött TGC som hade haft lagavslutning under lördagen åkte på söndagen till Örnsköldsvik för att spela mot redan nedflyttningsklara Örnsköldsvik IBK. Ett TGC-lag som uppenbarligen var hämmat av lördagstillställningen förlorade till slut med 11-6 efter att Örnsköldsviks 17-åring Josef Ziane gjort hela åtta poäng. Ziane var väldigt delaktig i att Örnsköldsvik kunde gå ifrån i den tredje perioden och vinna, då han gjorde tre mål som gjorde att hemmalaget kunde gå från 5-5 till 8-5.

TGC hängde med i två perioder alltså, och ledde faktiskt matchen med 4-5 i slutet av den andra perioden.

Anders Sturesson avslutade säsongen i god målform med två kassar. I övrigt var André Hellgren poängbäst med tre assist. Totalt hade han fem stycken under säsongen…

En fin säsong från TGC som visserligen gått ned sig under våromgången. Till slut blev det 29 poäng för gentlemännen, vilket gav en sjundeplats.

***

Även TBS gick på pumpen i helgen. En seger hade inneburit en tredjeplats, nu fick man nöja sig med att sluta fyra. Extremt bra som nykomling vill jag dock påpeka.

Igår förlorade man i den sista minuten mot Wibax från Piteå. Inför den sista perioden ledde man med 3-2, men trots det kunde Wibax vända – först till 3-4 – för att sedan vinna med 4-6. Sista målet kom i tom bur, och det matchvinnande målet kom med 19.39 på klockan…

Bitter avslutning för TBS, men matchen var betydelselös. Daniel Nygren gjorde sitt första mål för säsongen lagom till säsongens sista match. Det gör att han slutade på 1+36. Troligtvis unikt i Innebandysverige. Med det blev han (delad) tvåa i lagets interna poängliga – den vann istället Victor Nensén som i den sista omgången gjorde två poäng vilket innebar att han till slut landade på 38 poäng.

***

Skellefteå IBK avslutade med en gedigen insats som slutade med seger mot IBK Luleå. Försvaret – som varit lagets adelsmärke – satt som en smäck. 6-2 skrevs slutresultatet.

Mathias Lundberg blev som så ofta förut bästa målskytt med två mål.

Segern gjorde att laget knep tredjeplatsen före TBS Umeå, men för Skellefteå IBK är säsongen en besvikelse. Målet var att gå upp i Allsvenskan, men upp till förstaplatsen blev det till slut hela 20 poäng.

– Givetvis är jag besviken, men vi har inte spelat tillräckligt bra samtidigt som vi inte haft det rätta flytet i vissa matcher, säger tränare Arvid Marklund till Norran.

***

RIG Umeå, klara seriesegrare, gjorde  under gårdagen de lag som ska spela division 1 norra Norrland nästa år glada. Man kickade nämligen Kiruna ur serien. Kiruna som vid seger hade akterseglat Jemtland.

Så blev det alltså inte utan RIG Umeå vann till slut med 11-4. Matchen var målmässigt länge jämnare än vad slutresultatet visade – med 19.02 på klockan i den andra perioden hade gästerna skjutit 5-4 till exempel.

Men till slut visade RIG att man är några klasser vassare än gruvgänget Kiruna. 11-4, mycket tack vare Sebastian Degeryd som sköt fem poäng. I övrigt stabila insatser från Alexander Rönnlund och Isak Julkunen som gjorde två mål vardera. Albin Sjögren gjorde en hyfsad sorti från RIG-laget med två målgivande passningar. Han vann poängligan med 93 poäng på 22 matcher – 31 poäng före tvåorna Mikael Walfridsson (Hudik) och polaren Sebastian Degeryd.

***

I veckan kommer det att komma en liten krönika och sammanfattning om division 1-säsongen.

***

Övriga resultat:

Hudik/Björkberg – Brunflo 12-3
Runsten – Jemtland 16-5

4 kommentarer

    • Beror på vad man har för kriterier för att vara rookie.

     Mattias Öster Waara gjorde 49 poäng för TGC och är per definition en ”nykomling” i serien. Däremot är han 25 år gammal, vilket gör att han kanske faller som ”årets rookie”-spelare.

     Skellefteås Jonathan Andersson har visserligen gjort några säsonger i klubben och serien, men han är bara 18 år. Slog ut i år. Använder man Hockeyligans definition för att vara rookie (fast varför ska man göra det?) – då måste vi i och för sig nämna hela RIG-laget – förtjänar han ett omnämnande.

     Jim Johansson i TBS gjorde 18 poäng på åtta matcher. Hade han gjort en hel säsong hade han nog varit min favorit.

     Bland länets lag är Nensén (som visserligen redan ifjol spelade i serien med Sandåkern) min årets rookie i serien. Han ser spännande ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *