Iksu finalklart!

Trots 0-2 i baken redan i den nionde matchminuten vann Iksu den femte och avgörande matchen i semifinalserien mot KAIS Mora. Lagmaskinen Iksu malde ned gästerna: Skottsiffrorna 33-22 (och framförallt andraperiodens 12-3) vittnar om det.

Elin Tjärnström reducerade Moras ledning med ett skott som inte såg helt otagbart ut för Moras målvakt Sandra Fredriksson innan förstaperioden var slut. Men det var i den andra som Iksu gick ifrån, till 5-3, mycket tack vare effektivt special teams-spel. Victoria Wikström (en gigant idag – fem poäng) sköt 3-2 i box play och 4-3 i power play, det senare fint framspelad av energiknippet Julia Nordin.

I den tredje perioden klev Mora högre upp i banan och öppnade sig mer vilket gjorde att Iksu – som klarade av pressen väldigt väl – fick klarare chanser och kunde vinna med 8-4. I den tredje perioden sköt Wikström ytterligare tre poäng, men även Iza Rydfjäll klev fram och gjorde två poäng. Bland annat ett välplacerat slagskott som fastställde slutresultatet.

Segern gör att Iksu är klart för final efter att ha slagit ut KAIS Mora med 3-2 i matcher.

***

Gedigen insats från Iksu idag. Enda plumpen jag kan komma ihåg är att Mora tillåts gå upp till 0-2 – men sedan visar laget rutinen man besitter. Man maler och maler med sitt eget spel vilket gav resultat; i den andra perioden var laget helt överlägset över hela banan. I anfallsspelet var man rörligt och i försvarsspelet så plockade man effektivt ner Moras fantastiska förstaformation ÄVEN om den kedjan faktiskt gjorde samtliga Moras mål (då spelade man i och för sig på två formationer).

Iksu lyckas alltså vända ett 1-2-underläge till 3-2 i matcher mot ett av Sveriges bästa lag. Det är riktigt grymt att se hur Iksus rutin och moral kommer till pass när man är i pressade situationer. Man växer och blir bättre. Föredömligt.

Victoria Wikström utsågs till matchens bästa spelare. Hon var hur bra som helst, fem poäng talar förstås sitt tydliga språk. I övrigt stack Frida NorströmFrida Eriksson och Iza Rydfjäll ut i ett Iksu där ingen spelare föll ur ramen – man var helt enkelt genomgående väldigt bra.

Fantastisk kasse av (utvisningsligaledaren!!) Cornelia Fjellstedt förresten. Nypet i skottet till matchvinnande 5-3 var fem plus.

700 personer på läktaren (enligt den officiella siffran, men det var ju knökfullt så jag tror det var mer än så!) fick se Iksu ta sig till sin fjärde raka final. Den åttonde på de nio senaste åren. Det är ju helt bananas bra.

Så, hatten av för er, Iksu. Fantastiskt bra jobbat. Nu står bara en match mellan er och det där guldet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *