Dags för bäst av fem finaler?

tomma stolar

Många tomma stolar…

***

Det är många som är skeptiska till att innebandyfinalerna spelas i Malmö. Så även jag.
Nu är det ju så att Malmö har kontrakt ett år till. Efter det måste det till en förändring.

Inte för att det inte är en trevlig stad.
Inte för att det inte är trevligt när man väl är där.
Inte för att det är något fel på arenan.

Jag är främst skeptisk till det geografiska läget (där jag givetvis är lite färgad som Umeå-bo) som i sin tur för med sig allt för skrala publiksiffror.

Om nu finalerna nödvändigtvis ska vara ett ”arena-evenemang” så måste det liksom vara fullsatt. Annars blir det ändå mellanmjölk av det hela.

På Twitter höll väldigt många med när vi skrev att vi ville ha finalen tillbaka till Globen. Andra vill ha bäst av fem även i finalen – och det förslaget tycker jag faktiskt att svensk innebandy börjar vara redo för.

Som sport behöver vi inte längre ett stort arrangemang för att fylla arenor (som vi ändå inte fyller…).

Nu är publiktrycket hårt på kvartsfinaler/semifinaler och jag kan tycka att klubbarna som gått till final förtjänar att få fylla sin arena 2/3 gånger till.
Dessutom blir vinnaren av SM-guldet inte lika slumpartad. I bäst av fem är det aldrig något snack om saken vilket lag som är bäst på innebandy.
I bäst av en match kan allt hända – vilket i och för sig är ett faktum som har en viss charm.

En nackdel med bäst av fem finaler är att ”vi-känslan” försvinner lite grann. Det är något speciellt med att hela (nåja) IB-Sverige samlas på ett och samma ställe för att sätta en gemensam punkt på säsongen som varit. Men det kan man säkert lösa på andra sätt…

När jag till slut väger för- och nackdelar med att slopa finaldagens nuvarande struktur så landar jag i att bäst av fem finaler blir det bästa för sporten. Både sportsligt och ekonomiskt.

Let’s go!

4 kommentarer

  1. Att spela fem matcher …. det blir mellanmjölk och favoriterna kommer ha ännu större chans att vinna SM-guldet. Hur tråkigt är det inte när ett lag dominerar flera säsonger ?

    Dessutom att dra innebandyn till Globen är dumheter, Känslan är lika med noll och att spela matcherna med hemma eller bortaplan i finalspelet … tja vad kan man säga om Dalen tar sig dit, Hur många från andra delar av landet tar sig till Umeå ? För de flesta är det faktiskt lättare att ta sig till Malmö än Umeå, Det bor helt enkelt mer människor i södra Sverige än i norra delen. .Dessutom skulle det ta bort mycket av stämningen om bara ett lag har stöd under match.

    • När det blir bäst av fem är det ju inte meningen att hela Sverige ska vallfärda från hall till hall. Jag begärde aldrig att någon från Malmö skulle åka till Umeå för att se en finalmatch.
      Nej, det handlar istället om en seger för hemmafansen att få se två/tre extra finalmatcher i sin egen hall. Vi andra får nöja oss med TV (som många ändå får göra med tanke på längden till Malmö).

      • Så säg att att två lag dominerar rejält, säg Falun och Storvreta och de spelar i stort sett i varje final under 5 år, vilken fördel de får av att ha finalerna hos sig själva. Resten av innebandysverige då ? Rika och bättre frodas medan de andra får det tuffare …

        Låter som ett fruktansvärt tråkigt resultat, som tur är så finns inte den tanken hos svenska innebandyförbundet från de diskussioner vi har haft nere i Malmö : )

  2. Förresten så kan jag ju berätta att anledningen till varför man inte spelar i Globen eller i Sthlm överhuvudtaget är för att man helt enkelt inte bryr sig tillräckligt. Det har inte funnits några ekonomiska vinster att tala om när de spelats där men i Malmö går man faktiskt med vinst då de visar vilja nere i Skåne för att få anordna diverse arrangemang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *