Och bilan svingas.

Försäkringskassan. Jag försöker förstå hur du som myndighet har gått från att vara en trygghet i vårt samhälle, ett skyddsnät som fångar när fotfästet tappas, till att bli ett stort hot, om inte det största hotet, mot redan utsatta människors sista gnista. Hur kunde du gå från hopp om liv till hopp nedför ättestupan? Från min samarbetspartner i rehabiliteringarna, till den som vad det verkar motarbetar mig?

Men det är inte jag som far mest illa. Det är den utmattade som inte orkar dammsuga sitt eget hus men tvingas arbeta eller söka jobb på heltid. Det är den ångestfyllde som får ett meddelande med vaga hot om hastigt indragen sjukpenning och förlorar kontakten med marken. Det är den deprimerade som just börjat få näsan över vattenytan som får Brevet med stort B, och drunknar.

Och du, Försäkringskassan, du kränker faktiskt mig också. Du saboterar mitt arbete. Du raserar det jag byggt upp med en medmänniska under lång tid.
Min uppgift är att bota, lindra, trösta. Men Försäkringskassan, du gör det helt tröstlöst.

Det händer gång på gång. Nu allt mer igen. Avslag utan förvarning. Synen att dag 180 eller 364 i sjukperioden gör en människa mirakulöst frisk. Total medicinsk inkompetens hos handläggare och medicinska rådgivare. Respektlöst svingande av bilan. Det enda som såras hos mig är fåfängan. De jag försöker hjälpa tappar huvudet.

11 kommentarer

  • Det har du tyvärr fullständigt rätt i 👍
   Mvh Lavinia Sterpu ☹️😪😪😪😪😪😪😪👍

  • Hej fluter! Det du säger ger tydligt uttryck för den frustration och ilska som skapats av att sjukförsäkringen inte fungerar. Jag tror att många känner så och det är bra ju fler som sluter sig samman och protesterar.

 1. FK Läkares bedömning ger handläggaren lagligt stöd för att utöva detta (brott) mot medborgare. Det stora problemet är tyvärr FK Läkare som för små pengar springer FK ärende och slår människors liv i spillror. Som när en ortopedläkare friskförklarar person med mutipel myelon som 100% arbetsförmåga i strid mot läkarintyg från Hemtologen och arbetsförmågeutredning. FK bortser från dignos och alla handlingar. De ser bara till arbetsförmåga som är 100% enligt FKs Ortopedläkare. Så ser verkligheten ut.

  • Hej Kim! Ja, det är så här jag ofta upplever det från min sida också. Att Försäkringskassan inte ser människan som helhet och använder ord och paragrafer för att rättfärdiga det. Det är på det här viset det inte ska gå till i vår välfärd. Människor ska kunna vara trygga på riktigt.

 2. Mycket bra skrivet!
  O allt det här sker med regeringens goda minne, eller hur man nu uttrycker det!
  Har någon hört om vår regering agerar eller om dom ens reagerar på den här katastrofen?!

  • Hej Annika! Och tack!
   Jag vet inte om själva regeringen agerar, men vet att det finns politisk opinion på vänsterkanten. Både Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt har ju tidigare kämpat för att få regeringen att öppna ögonen för detta, men responsen var rätt ljummen då. Det är några år sedan, under Strandhälls tid som socialförsäkringsminister. Vad som gjorts i aktuell tid måste jag erkänna att jag har missat att hänga med i, men jag tror inga större saker har hänt på regeringsnivå/politiskt. Den nye socialförsäkringsministern har jag faktiskt inte alls koll på. (Men det ska jag nog skaffa mig, bara Corona blåser över så att alla får börja jobba som vanligt igen.)

 3. Kan verkligen förstå frustrationen hos läkarna som gör vad de kan för att hjälpa, läka, sjuka människor. Men undrar samtidigt varför Läkarförbundet, och ca 39.000 läkare, kan låta detta förödande, nedbrytande, oetiska system som Försäkringskassan använder kan få fortgå ? Det är ingen ny företeelse, så vad kan den samlade läkarkåren med fackförbund göra för att agera mot FK, som inte bara bryter ner den drabbade individen, utan skapar så mycket merarbete för läkarna ?

  • Hej Lars! Ja, det undrar nog jag med. Nu ska jag säga något som kanske tar ut mig på tunn is. Vi läkare är väldigt olika. En del vill hjälpa den enskilda människan till varje pris, andra har annat för ögonen. Vi har politiskt olika inriktningar från illrött till knallblått (eller i värsta fall brunt, hemska tanke). Jag tror inte att vi läkare står eniga i den här frågan. Det finns läkare som blivit så blasé att de upplever det besvärligt med sjukskrivningsärenden. Det som facket kanske ser mest är den extra arbetsbörda som läggs på oss läkare i och med kompletteringarna som växer på hög. Visserligen är det en väg in i att opponera sig mot det som händer, men jag är inte helt säker på att Läkarförbundet tar ställning i frågan mer än ur läkarnas perspektiv, d.v.s. uppsatsskrivandet vi får hålla på med.

 4. Och jag som sitter på andra sidan kan ofta uppleva att ni läkare sällan gör eran del i sjukskrivningsprocessen. Intyg där de enda aktivitetsbegränsningarna som nämns är ”är sjuk, kan inte arbeta” är i mitt tycke inte proffsigt alls när personen ska bedömas mot hela arbetsmarknaden. Inte heller utmattade personer där det enda det beskrivs att de inte klarar är att ”fatta beslut”, enligt mig finns det väldigt många arbeten där detta inte behövs.

  Sen det kanske största problemet, personer som inte ens ni läkare anser sjuka men sjukskriver ändå och lämnar över ansvaret på FK. Varje vecka ser jag intyg där läkaren tydligt skriver att personen bör klara något normalt förekommande arbete, men likväl sjukskrivs personen. Det är i mitt tycke ett fegt agerande av er läkare, att istället för att ta diskussionen med patienten direkt lägger över ansvaret att avsluta sjukskrivningen på oss.

  • Hej!
   Jag uppfattar i din kommenterar att du nu rätt gravt generaliserar med uttryck som ”ni läkare” och så vidare. Jag är i sammanhanget glad att kunna meddela att jag inte anser mig tillhöra den kategori läkare som du beskriver. Jag skulle dessutom, om jag ville, lätt kunna börja generalisera om hur ”ni handläggare” beter er, som svar på dina påståenden. Din kommentar belyser helt enkelt problematiken ytterligare, det är lite ”vi mot er” och det kanske är precis så beslutsfattarna vill ha det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *