Oacceptabel aktion mot PO

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson utsattes för en hotfull manifestation utanför sitt hem i lördags. Detta efter en debattartikel han skrivit. FOTO: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Måndag 24 september klockan 22.25
Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson skrev ett inlägg om den man som erkänt den brutala stölden i tunnelbanan.
I lördags utsattes han för en blodig aktion utanför sin bostad.
Det är en oacceptabel aktion. Den går inte att tolka som något annat än ett brutalt hot.
Folkbladet tillhör de medier som valde att publicera den omaskerade filmen på den man som då ännu var på fri fot, misstänkt för den brutala stölden i tunnelbanan i Stockholm.
Filmen hade först visats i omaskerad form i TV 3:s Efterlyst och därefter i Folkbladet och några andra medier. En del medier valde att visa filmen enbart i pixlad form eller inte alls – allt beroende på vilka beslut respektive medias ansvarige utgivare fattat.
Jag har ingen aning om var mannen, som nu erkänt dådet, kommer ifrån ursprungligen. Det var inte heller relevant för mitt publiceringsbeslut. Etniciteten är nämligen oväsentlig när jag fattar publiceringsbeslut, men det finns heller ingen anledning att framhålla en persons etniska ursprung om det saknar betydelse i sammanhanget – precis som det är skrivet i de pressetiska regler alla seriösa medier förhåller sig till.
Men det finns alltid högröstade grupperingar som tror annorlunda, de som tror att traditionell media väljer att inte skriva eller publicera namn eller signalement enbart när det handlar om en gärningsman med utländsk bakgrund.
Konspirationsteorierna lär fortsätta att gro, men som utgivare behandlar jag inte personer vi skriver om annorlunda om de är födda i Sorsele eller Teheran.
Efter att en del medier valt att publicera filmen på den misstänkte mannen i tunnelbanan skrev Allmähetens Pressombudsman Ola Sigvardsson en intressant debattartikel i Medievärlden. Sigvardsson ansåg att en gräns passerats i och med publiceringarna av den omaskerade filmen på den misstänkte gärningsmannen.
Efter det skrev jag också ett blogginlägg där jag refererade till Sigvardssons artikel och förklarade varför Folkbladet valde att publicera den omaskerade filmen och varför vi under samma vecka valde att pixla en bild på en annan misstänkt gärningsman.
Att Ola Sigvardsson i sin egenskap som pressombudsman recenserar medier för publiceringar – utan att dessa är anmälda – kan man visserligen ha synpunkter på, men samtidigt är det också oerhört positivt att vi har en pressombudsman som ständigt är aktiv när det gäller att debattera den viktiga pressetiken.
I lördags utförde en högerextrem grupp en manifestation utanför hans bostad i Stockholm.
På sin hemsida skriver gruppen att manifestationen var en protest mot PO:s censureringsförsök. ”PO vill inte att kriminella som t.ex “spårrånaren” ska efterlysas med bild av media. Ett patetiskt försvar av kriminella, tycker vi.”
En patetisk manifestation, säger jag – och skrämmande. För återigen känner vi igen mönstret med missuppfattningar och förutfattade meningar och vi känner igen det vidriga mönstret av hat och hot.
Ola Sigvardsson skrev aldrig att han vill förbjuda publiceringar av misstänkta.
Han skrev:
”Om en person är farlig för allmänheten kan det finnas skäl att upplysa om hans eller hennes identitet. Men mitt i den vrede som jag delar med alla, uppskattar jag de medier som förmår ha is i magen. Jag längtar inte efter onlinejakter på misstänkta brottslingar.”
Det är någonting helt annat än ett censureringsförsök.
Medievärlden skriver här mer om den polisanmälda aktionen mot PO.
Den högerextrema gruppen väljer förstås själv att inte kalla aktionen, där djurblod användes, för ett hot utan för en manifestation.
Men det är svårt att tolka den, som den var utformad, som något annat än just ett hot.
Aktionen var ett hot mot PO Ola Sigvardsson personligen.
Aktionen gjordes i syfte att skrämma en person som uttryckt sin åsikt och är därmed också en aktion mot det fria ordet.
Så här skriver den högerextrema gruppen på sin Facebooksajt:
”Idag startade journalister med starka kopplingar till Expo ett mindre drev mot Nordisk Ungdom. Vi anklagas för att ha hotat Pressombudsmannen i och med vår aktion utanför hans lägenhet i Stockholm i lördags.
Vi har alltid tagit avstånd ifrån våld och hot. Journalisterna vet det men börjar bli allt räddare i takt med att vi uppmärksammar deras hyckleri och deras försvar av kriminella.
Journalister har idag blivit som en priviligierad klass, som lever isolerade från verklighetens folk. De borde skriva om verkliga problem, inte fabricera anklagelser och lögner mot ungdomar som försöker att förändra det här samhället till något bättre!”
Den här typen av extrema grupperingar drivs av ett hat och förakt mot journalister. Journalistkåren anses undanhålla sanningen och skydda kriminella – och då främst kriminella som har invandrarbakgrund.
Tyvärr kommer nog den vanföreställningen att leva kvar i liknande extrema organisationer som säger sig vara emot våld och hot och ändå ställer sig utanför en skribents bostad och genomför en blodig manifestation.
Det är en sorglig och skrämmande utveckling.
Åsiktsfriheten ska alltid värnas.
Hot mot den som uttrycker sin åsikt får aldrig någonsin accepteras.

 

5 kommentarer

 1. Var går gränserna för yttrandefriheten? Svensk media väljer att dölja när väldigt grova våldsbrott inträffat och invandrare varit boevn i dramat. Jämför våldtäktsmännen Niklas Eliasson (Örebromannen) och Niklas Lindgren (Hagamannen) där de ”hängdes ut”. Hagamannen innan han ens blivit dömd. Se sedan till serievåldtäktsmannen ”Smygaren” som smög sig in hos kvinnor och våldtog dem under knivhot. Medier som rapporterade skrev inget om att det var en invandrare ej heller om att han skulle utvisas efter avtjänat straff. ”Söderpedofilen” blir också enbart en grummlig föreställning om att en svensk, vit, man varit i farten – eftersom inget skrevs att det var en invandrare. Hans namn och bild förblev okänd för läsarna.

  Media skriver gärna om vilka entreprenörer soamlier är. Det skrivs mindre gärna om den oerhörda arbetslösheten och bidragstagandet. Än mindre våldet.

  Det finns en anledning till att Avpixlat och Fria Tider ens existerar. De finns för det behövs en arena som tar upp de saker etablerad media ”glömmer”. Till och med skjutgärnsjournalisten Janne Josefsson har sagt att den svenska journalistkåren inte gjort sitt jobb vad gäller att skriva sanningsenligt om invandringen. Det är himla enkelt att beskriva oliktänkande som ”hatiska”, ”nazister”, ”högerextrema” för att undvika diskussion.

  • ”Eric T”
   Mycket välskrivet. Vi är många som håller med.
   Förstår inte folket inom Svensk media att mörkläggningen motverkar deras egna syften?

   • Det är viktigt att våga skriva utan skygglappar.
    För den som speglar nyheter, skriver eller refererar nyheter är det vanligt med hot, repressalier med mer. Åsikter varierar och många tystas genom hot, det går inte att acceptera!

    Har många gånger hotats själv, polisanmälde från första början men med en poliskår som aldrig löser brott undviker jag numer att anmäla fast hot är grova.

    Så här ska det inte vara, det är inte acceptabelt och vissa skräms till tystnad, dock inte jag. Daniel är inte heller någon vekling som böjer sig för hot, han är en sund utgivare som fler medier behöver.

    Radio och tv-lagen baseras på yttrandefrihetsgrundlagen som garanterar varje svensk medborgares rätt att offentligt uttrycka tankar, åsikter och känslor och lämna uppgifter i vilket ämne som helst. Så är det och så ska det fungera i en demokrati!

 2. Nu handlade bloggen om att aktionen mot PO var oacceptabel. Det är bara att hålla med. Tyvärr kan man inte vänta annat från de grupperna. De som kommenterat bloggen berör inte med ett ord aktionen utanför bostaden, utan behandlar mångordigt – något annat.

  Aktionen var oacceptabel. Det hoppas jag vi är överens om!

 3. Jag har full förståelse för att PO ansåg att aktionen var obehaglig. Men jag kan faktiskt inte förstå hur man kan få aktionen till ett regelrätt hot. Aktivisterna var omaskerade och öppna, de höll tal och de utförde en sk instellation. Är jag blind som inte ser detta som ett hot?

  Vad jag däremot undrar är varför så oerhört många inom media är så fruktansvärt känsliga? Ta en titt på när samma grupp satte upp affischer mot vitpixling i närheten av Jan Helins bostadsområde. Även då kablade media ut nyheter om hot etc. Det känns lite som pojken som ropade varg när man tänker efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *