Låt oss ta utmaningen

En man misshandlades vid en demonstration i Gävle i dag. Klippet ovan kommer från arbetarbladet.se

Lördag 16 mars klockan 21.40
Nazistiska Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad på Stora torget i Gävle i dag. Det slutade, tyvärr inte oväntat, i tumult och slagsmål.
I kväll läser jag om händelsen i de etablerade medierna och på högerextrema sajter. Det är lika oväntat att berättelserna har olika vinkel. Jag fortsätter att läsa och tänker återigen på hur rätt professorn Jesper Strömbäck har.

I det tumult som uppstod på Stortorget i Gävle blev en man misshandlad av de nazistiska demonstranterna. Ett ögonvittne säger till exempel till Arbetarbladet att demonstranterna slog mannen i ansiktet så att han började blöda. Demonstranterna sparkade också mannen och körde in sina fanor i magen på honom. Ni kan också läsa om händelsen i Gefle Dagblad och Aftonbladet.
Tumultet avslutades först efter att polisen använt tårgas mot demonstranterna. En av Svenska motståndsrörelsens frontfigurer som har titeln ”nästeschef”, det vill säga operativ chef för ett visst ”näste” i rörelsen, greps av polisen.

Högerextrema sajter rapporter i kväll också om händelsen. Naturligtvis ges en helt annan bild. Det som vill påvisas i dessa texter är hur demonstranterna heroiskt stod upp i kampen mot de våldsamma antifascisterna.
Det beskrivs hur antifascister plötsligt dök upp. Det skrivs att de var otrevliga och att de störde den offentliga flygbladsutdelningen i Gävle. Det ska enligt sajten ha varit orsaken till slagsmålet.
”Motståndsrörelsen stod som tydlig segrare i bråket och antifascist-pöbeln skingrades snabbt och jagades från torget.”, skriver en högerextrem sajt. Sajten har pratat med en annan nästeschef som också var på plats. Denne ger ett tuff och kallt intryck när han säger till sajten: ”Vi är oberörda”.

Artikeln – som naturligtvis är skriven av en anonym skribent – har ett flertal kommentarer som hyllar aktionen i Gävle.
Här är några av kommentarerna:
”Riktigt skönt att läsa att ni slog angriparna blodiga. Mycket bra jobbat!”
”Så ska asen behandlas!”
”Härligt att bråkstakarna fick sig en rejäl omgång. Det är rätt åt dem. Hoppas det bara var en försmak om vad som komma skall.”
”DÖDA DE RÖDA! Väl kämpat kamrater.”
Det är sorglig läsning, även om jag vid det här laget tyvärr börjar bli van vid att läsa liknande kommentarer på dessa sajter.

Medan jag läser kommentarerna tänker jag återigen på hur rätt Jesper Strömbäck har i sin analys. Han är professor i journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot politisk kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Jag har bloggat om honom tidigare, här och här.
Jag lyssnade på Strömbäck vid ett seminarium i riksdagen i januari i år. Han talade om de ökade klyftorna i samhället. En stor anledning till den är att människors verklighetsbilder allt mer skiljer sig åt beroende på hur mediekonsumtionen ser ut.
Det har aldrig tidigare varit så lätt för människor att finna information. Men det har heller aldrig varit så lätt att välja bort information och att enbart välja en viss form av information.
Vissa grupperingar av människor inhämtar sin information enbart från nazistiska sajter, till exempel den typ av sajter jag refererar till här ovan. Det budskap och den retorik som ständigt finns där växer till en sanning. Klyftorna ökar. Det föder hat.
– Det finns klara samband mellan medieanvändning och politiskt beteende. De ökade skillnaderna i verklighetsuppfattning är en enorm utmaning för demokratin, sade Strömbäck.
I många avseenden mår Sverige inte alls bra år 2013.
Vi alla som tror på demokratin har, som sagt, en enorm utmaning. Låt oss ta den.

2 kommentarer

 1. ”- Det finns klara samband mellan medieanvändning och politiskt beteende. De ökade skillnaderna i verklighetsuppfattning är en enorm utmaning för demokratin, sade Strömbäck.”

  Just därför är det bekymmersamt att media består av vänstertroll och miljöpartiser och inte har samma politiska fördelning som övriga sammhället.

  Jag skulle vilja läsa en VF där 28% av journalisterna är moderater, 30% socialdemokrater, 10-12% Sverigedemokrater, 9% Miljöpartister osv. osv…

  Gammel-media är tydligt vinklat av sina vänster/miljöpartisympatier och då är det inte underligt att nätmedia utan sådan vinkling dyker upp och blir populär.
  Jag är less på vänsterns och miljöpartiets verklighetsuppfattning.

  När ska du rensa ut vänsterskäggen och miljömupparna och släppa fram övriga politiska åskådningar och verklighetsuppfattningari din tidning?

 2. Utmaningen-som jag ser den- torde bli för media att börja rätta upp sej och föra riktig journalistik. Ej heller skulle det skada om det fanns en omvärlds- analys och ett intresse i vad som händer på riktigt i vårt land och i våra grannländer.
  Att definiera begrepp och forska på riktigt kanske är för mycket begärt, men demokrati-begreppet borde åteminstone vara av intresse för de som fortfarande har en liten plats i informationsflödet.( inte konstigt alls att detta inlägg har skralt med kommentarer för folk är på facebook och surfar bort sej från politiken).
  Men en del , vissa hittar numera själva för att få en sannare bild, en nyanserad bild. De som inte söker den bestämmer sej först i valbåset om hur de ska rösta.Fram tills dess kommer det att vara många ’utmaningar’ . Jag misströstar men hoppas sak-debatt ,fakta och vilja till att bygga vidare på vårt land ska finnas som grund.
  / birgitta markinhuhta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *