Dags att agera, Umeå!

Nu har Skellefteå och Umeå upplevt den finaste Mars månad på väldigt länge. Det har varit 50-50 mellan stekdagar och snöfall.. Fin variation.

Västerbotten har faktiskt ganska många skidåkare som är beredda att ge järnet för att bli så bra som möjligt, är det då inte läge att försöka behålla dem i länet? Förutsättingar finns ju garanterat, men hur är det med intresset? Skellefteå blev ju faktiskt 6:A i SM-stafetten!

Det mesta jag numera hör om Umeå som skidstad är inte direkt upplyftande. Okey, vintrarna de senaste åren har ju varit ganska tröga, men vad händer när snön väl kommer då? Vart finns terrängen i Umeå? Det är väl ändå så att Umåker och Gammlia (så länge folk FATTAR att man skall åka skidor där, INTE GÅ) erbjuder bäst skidåkning. Jag har faktiskt länge haft tankar på att flytta till Umeå någon gång, men jag är inte beredd att åka runt-runt Nydala, även mitt i vitaste vintern! Livet består av mer än så…

Försäsongsträningen går alldeles OK runt Umeå (en rullskidbana hade varit oerhört uppskattat ändå), även om det är platt som en paNGkaka. Myrar, Rörtjärn och löpning finns det ju gott om.

Men om Umeå och Umeå Univeritet inte börjar värna om sina och intresserade elitskidåkare snart, så är jag tveksam till om det någon gång kan fungera. Det kan väl ändå inte behöva vara så att alla ska vara tvungna att flytta till Östersund bara för att typ Umeå (det finns ju inte så många andra studentstäder med snö) inte klarar eller inte bryr sig om att ta hand om de som är intresserade? Hallå – intresse finns!

Östersund har ju verkligen satsat, med en skidhögskola och vintersportcentrum bl.a. och se hur många skidåkare man har! Ja, det är bra att folk kan träna tillsammans, men varför skall det bara finnas 2 sådana ställen i Sverige? Jag kan aldrig tänka mig att så många hade bott i Östersund om det inte vore för skidhögskolan, skidförbundets prioritering eller vintersportcentrum.

Jag tycker Umeå borde börja visa intresse, för responsen kan komma fortare än man tror.

Ps. SM-femmilen går på lördag i Orsa.

/Markus, Skellefteå Skidklubb

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *