Sex utan samtycke är alltid våldtäkt.

Hanna Lemoine skriver bra angående den här artikeln. Det handlar i det här fallet om sovsex och framför allt kommentarerna handlar om muntliga överenskommelser om sex. Det handlar om muntliga kontrakt som gör det okej för ena parten att ha sex med sin partner som sover, att hen innan har gett sin tillåtelse att låtas ha sex med när hen inte är närvarande. Alltså sex utan samtycke. Sex utan samtycke är för mig våldtäkt. Eller?

Jag skulle vilja be er i alla fall läsa kommentarerna. 

Både blogginlägget och och artikeln ger mig mer kött på benen för att jobba för en ändring i lagstiftningen om en samtyckeslag gällande sex. Nu måste du säga ”nej” om du inte vill ha sex vilket blir svårt om du tex. sover eller är för full. Det vore bättre om en skulle säga ”ja” eller tydligt visa att en vill ligga.

3 kommentarer

    • Jag tycker att det inte är frågan om någon urvattning. Sex utan samtycke ÄR våldtäkt. Det handlar snarare om en normaliseringsprocess, som i det här fallet har gått alldeles för långt. Personligen tycker jag att det är dags att sätta ner foten för den processen som inte gynnar tjejer något. Alls.

    • Det verkar inte vara en fråga om urvattning av begreppet ”våldtäkt”, utan mer av en definitionsfråga. Ordet ”våldtäkt” är uppenbarligen alldeles för brett, osäkert, tolkningsbart och för övergripande. Så pass övergripande att folk som gjort sig skyldiga till detta brott kan komma ur åtal genom att peka på mycket vaga ursäkter, som ”jag trodde det bara var vaginalt”.

      Vad som verkar behövas är alltså en omdefinition av ordet ”våldtäkt”. Eller kanske behöver det utvecklas: ”anal våldtäkt”, ”vaginal våldtäkt”, ”våldtäkt av penis”? Eller så behöver vi kika litet noggrannare i ordboken bara. Så här säger min:

      Våldtäkt: det att våldta* || -en; -er
      Våldta(ga): tilltvinga* sig samlag med
      Tilltvinga: t. sig el. tvinga sig till (ngt) skaffa sig genom tvång*
      Tvång: Det är att tvinga el. vara tvungen; det att ngt sker mot en vilja, det att man inte låts bestämma själv….

      Där någonstans tror jag vi ser en poäng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *