Att fylla år på facebook.

Idag är det min födelsedag (ja, grattis till mig!). Jag gillar att fylla år. Tidigare har det varit en anledning att samla all släkt för middag och fika, i år är jag ledig från jobbet och ska sy och gå på bio. Det händer oftast något roligt då, när jag fyller år.

Men. Då var det det där med att fylla år på internet. Jag fick mail från nelly.se om ett födelsedagserbjudande, nu har jag fått ett födelsedagserbjudande på film från mecenat och det ena med det andra. Och alla bekantas bekanta som på facebook skickar iväg ett ”grattis” bara för att. Jag är ledsen, men jag hatar det. Du bryr dig inte ens om skriva ”grattis” korrekt, ändå skickar du iväg det till mig. Du som aldrig skull hälsa på mig på gatan, än mindre komma fram till mig och säga ”grattis” personligen, VARFÖR skickar du då en bajsnödigt ”grattis” till mig på facebook? Det är näst intill ett hat jag känner mot dessa opersonliga ”grattis” som slentrianmässigt skickas iväg till höger och vänster.

Och att inte ens kunna skriva ”Grattis”, utan i all stress bara skriver ett ”grattjs” för att det var allt du orkade med. Skit då istället att skriva något alls, snälla.

7 kommentarer

  1. Jag håller faktiskt med, angående opersonliga grattishälsningar som vissa skickar endast för att det dyker upp en liten påminnelseruta på fb. Varför? Vill man vara trevlig? Vill man samla karma? Är det ens plikt? Jag förstår inte behovet av att skicka en hälsning till någon man knappt känner. Jag blir då inte särskilt glad eller känner mig uppskattad av främlingars gratulationer. Det belyser bara det olustiga i att vi inte känner varandra: ”Jaså, en person som jag inte haft någon kontakt med alls på över 5 år grattar mig på födelsedagen. Hur ska jag reagera på det, tänker hen?” (Btw, du fick rätt i hen-frågan.) (Och nej, jag gillar fortfarande inte ordet ”hen”, jag bara testade hur det skulle kännas att använda det själv. Ett experiment. Min första gång.)

    Utav samma anledning avskyr jag julkort. Alla känner att de MÅSTE skicka ett julkort till den och den och den och den, för alla måste ju få ett julkort! Men nej! Skicka istället till de du verkligen bryr dig om att önska en god jul. Bespara dig själv arbetet, bespara Posten besväret och bespara andra det dåliga samvetet för att de inte skickade iväg ett julkort till en halvt främmande människa som en gång i tiden var en bekant till dig. Julkort är detsamma som gratulationer på fb. Det är något folk skickar iväg, för de tror att man ska det. Man bara ska.

  2. Så ung och redan så bitter. Var ska det sluta tro?

    Själv tycker jag det är kul med alla födelsedagshälsningar som trillar in från alla möjliga håll. Nu vet ju inte jag vilka ”vänner” du har på Facebook förstås…(Kan ju vara en betydande del i ekvationen.)Men det känns lite som att detta kvalar in som ett riktigt i-landsproblem. Man blir varm i hjärtat när man inser hur bra man har det när folk hetsar upp sig över ett felstavat ”grattis” från ”fel” vänner på Facebook.

    • Eftersom du ser mig som väldigt ung lär du vara väldigt gammal.

      Du har nog inte förstått min poäng. Jag tycker inte att ett ”grattis” kan komma från rätt eller fel person, ett grattis är alltid ett grattis och det är väldigt trevligt. Det är den påklistrade trevligheten som smyger sig fram så tydligt just på födelsedagar som jag kritiserar.

  3. Brukar slänga iväg ett grattis till folk jag inte snackat med på 10år JUST DÄRFÖR att jag vet att det retar folk. Om jag sen stavar fel i alla hast då är det bara ännu bättre för då syns det hur lite jag bryr mig…

    Ps. Hur f*n hamnade jag här??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *