Glutenfria muffins som blir skitgoda.

Jag får ont i magen av att äta gluten. Det är jobbigt, för att lingongrova går fetbort och bandspagetti likaså. Annars rullar vardagen på, med enda nackdelen (eller fördelen) att det inte blir lika mycket snaskande av bakverk som innan jag upptäckte vad gluten gör med min lilla mage. I brist på glutenfria alternativ (chokladbollar är gott, men inte alltid) blir det ofta en frukt eller yoghurt istället när det ska fikas.

Men ibland bakar jag själv. Bröd är dödsdömt att baka för att det blir skitäckligt hur jag än gör, men bakverk funkar ibland. Igår gjorde jag äppelmuffins med ingefära. Dom är slut nu. Jag lovade bort ett gäng till en kompis så nu är jag så illa tvungen att baka fler.

Jag är kräsen när det gäller glutenfria bakverk och bröd, men dessa muffins. Herre min je. Jag är så. jävla. bra. Just nu gör jag banan och ingefärs- muffins men det är ju bara att byta ut det mot typ ett par matskedar kakao eller eller trycka ner lite äpplen om en inte gillar banan. Det här är receptet och jag ljuger inte när jag säger att dom blir skitgoda. 

Till 12 muffins:

2 ägg
2 dl. socker
Vispa ihop så smeten blir ljusgul och väldigt fluffig.

50 g. smör
1 dl mjölk
Smält smöret, häll i mjölken.

3 dl. glutenfri mjölmix (eller vetemjöl om din mage gillar gluten)
2 tsk. bakpulver
1 tsk. vaniljsocker
1 tsk. ingefärspulver
1 tsk. kanel
1 kryddmått (förkortning?) gurkmeja (bara för att det ska bli gult, det smakar inget) Rör ihop i en separat bunke.

Mosa 1 banan och blanda ner i äggsmeten.

Använd en slickepott och rör ner mjölblandningen försiktigt i ägg och banan-röran. När det är blandat rör du ner smörochmjölk- blandingen och rör tills smeten blir slät. 

Jag upptäckte hur najs det är att ha en muffinsform att ställa pappersmuffinformarna i, dom blir så himla fina eftersom dom inte rinner ut då. Jag köpte min hårda form på biltema för typ 30 spänn men det finns svindyra och skitstora på lagerhaus också tror jag.
Häll upp smeten i formarna och grädda i 22 minuter i mitten av ugnen i 175 grader. 

Sen blir det väldigt gott och mumsigt att äta med lite mjölk att dricka till när de har svalnat lite, eller att ge bort.

Photobucket

4 kommentarer

  1. Hej Linda
    Tack för ett kanonrecept på muffins. Min son Linus på 6 år fullkomligt älskade muffinsen. Jag valde till lite frosting och strössel på. (Lite för sött för mig) men till busungen var det helt rätt. Blir att sätta till en ny sats imorgon. // Jeanette, Värnamo

    • Åh, vad roligt att höra! Jag vet hur otroligt svårt det är att få till glutenfria muffins och det känns extra roligt att det är fler än jag som har lyckats! Min nästa sats blir nog antingen med rabarber och vit choklad eller björnbär. Jag håller tummarna att de blir lika bra!

  2. Jag har undvikit gluten ett tag nu, och köpte nyligen bakboken ”Nytt Bröd” och har bakat fem olika sorters bröd ur den hittills. Linfröfrallor, bovetefrallor, grovlimpa, fiberfrallor och majsmuffins. Samtliga jättegoda!! Och väldigt ”brödiga”, alltså väldigt lika vanligt bröd. Största skillnaden är att man inte kan äta dem nybakade, man måste ge dem ett dygn för att konsistensen ska sätta sig. Men om man tillsätter lite kummin, fönkålsfrön eller brödkryddor så blir det riktig ordentlig brödsmak!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *