Att jag är politiskt aktiv gör mig inte till en slaskhink.

Jag skulle vilja säga att det jobbigaste man som vanlig dödlig kan syssla med under tvåtusentalet är att vara genusmedveten och politiskt aktiv. Det är få saker som, för det första, är så svårt att släppa. Det är något som aldrig går att lämna hemma, på mötet, på internet. Dessa analytiska glasögon är inte glasögon, det är mina ögonglober som inte går att bara pluppa ur och lägga i vatten till att jag känner mig redo för nästa analytiska sammandrabbning av ett politiskt dilemma. Nej, ständigt är de där och på något sätt kräver ett starkt psyke för att inte låta dessa analyser äta upp en inifrån, närda på irritation och frustration. För det andra är det få antaganden som får så mycket skit och dubbelbestraffning. Det är helt fullkomligt omöjligt att göra alla nöjda. Du är alltid ständigt ifrågasatt, att även när du gör något bra så ska du alltid göra mera. Det hjälper inte att du står ute natt efter natt och delar ut mackor och kaffe med mål att öka den politiska medvetenheten, varför hjälper ni inte de fattiga barnen i extra fattiga länder? Det hjälper inte att att du jobbar stenhårt för att sänka de svindyra busspriserna i din hemstad, har du inte tänkt på att det finns giftiga ämnen i plast som kan orsaka cancer? Det hjälper inte att du kritiserar den patriarkala överordningen som skapar oacceptabla kulturer som direkt eller indirekt skadar i stort sett alla i detta samhälle, har du tänkt på den rasism som gömmer sig överallt i vårt samhälle?

Bör jag ta detta som en komplimang? Att alla dessa människor ser mig som en slags överkraft som har makten att ändra allt dåligt som finns i världen eller är det bara så krasst att det är en form av slött slentrianmässigt gnäll som jag blir utsatt för? Jag är fullständigt medveten om att det är en dubbel bestraffning jag blir utsatt för, damn me if jag gör något, det blir ändå fel beslut jag tar och damn me if I don’t för då gör jag inte tillräckligt. Det är också som att en inte längre är en vanlig människa utan någon form av politisk slaskhink. Det finns ingen respekt för det tysta morgonkaffet lyssnandes på radio, den snabba turen på stan för att köpa trosor eller den extra minuten väntan när bussen en är sen. Slaskhinken, dvs jag, är alltid tillgänglig:

  • ”Nu har partitoppen tabbat sig igen, är det inte förjävligt hur allting ska gå åt mitten hela tiden. Hur jobbar ni med det, att behålla den ideologiska politiken inom socialdemokratin?”
  • ”Kolla vad fult dom bygger om i centrum, att en massa politisker ska bestämma över folkets huvuden. Folket borde få bestämma hur vårt centrum ska se ut! Och så ska det vara en ’demokrati’ vi lever i”.
  • ”Ja, att bussen är sen är ju ytterligare ett symptom på de slarverier som sker i budgetarbetet. Visste du att man satsar flera hundra tusen kronor på kultur när inte ens bussarna kan komma i tid!”.

Och själv står man där, mumlandes och funderande på hur man ska kunna svälja den där skiten, komma med något konstruktivt som kommer att skapa förståelse och behålla någon form av sans. När förstår folk att slaskhinken inte är öppen? Och att jag som politiskt aktiv inte är en slaskhink?När man går därifrån undrar man, än en gång, hur mycket skit ska vi egentligen behöva ta?

Jag skulle vilja säga ingen alls. Jag tror inte på allmänt gullande, skulle aldrig truga. Det är en av de värsta sakerna jag vet. Det är inte mitt ansvar att bädda in alla ifrågasättare i någon form av trygg vagga där jag lovar att jag ska lösa alla världens problem. Det är inte min uppgift att informera om hur dagens demokratiska system är uppbyggt. Det är inte min uppgift att dagligen behöva hålla föreläsningar i olika, inte av mig valda, ämnen i mataffären för att ”någon bett mig förklara varför hen egentligen är bra för”. Nä, nu är jag less. ”Läs på” ska jag säga, så kan vi prata sen.

Jag ska härmed gå in med mottot: ”Om du gnäll får du skäll”. Vi kan fortsätta att prata politik om du gör något mot det du irriterar dig på. Det är ju det som är själva grejen. Det är därför jag älskar arbetarrörelsen. Tanken på att vi är många. Att vi tillsammans gör skillnad, inte att vi ska göra skillnad och du ska gnälla.

2 kommentarer

  1. Du har alltså på allvar intalat dig själv att dina åsikter av någon anledning är mer relevanta än gemene dumsvenne på stans? Nej, vi ser dig inte som en ”överkraft” som ”måste lösa alla problem”, vi ser dig som ett babblande fån som spyr ur dig samma egalitära och feministiska dynga som resten av tomtarna som finns kvar i den socialdemokratiska och feministiska rörelsen.

    Nej, kom in i matchen och inse att feminismen är död. Nationalismen är framtiden, och det är skönt att se att nationalistiska rörelser över hela Europa går starkt framåt, medan pseudovetenskap (genusteori) och feminism är på kraftig tillbakagång. Förutom i Legolandet Sverige, då…

  2. Karl Marx var stark förespråkare för ”strukturer” för 150 år sedan.
    Läs gärna den här sidan, med användning av ”tolken” här nedanför.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Marxism

    Kapitalismen=Patriarkatet.
    Imperialismen=Könsmaktsordningen.
    Kapitalisterna=Männen
    Arbetarklassen=Kvinnorna
    Borgerligt tänkande=De som ännu inte sett sanningen i Genuskunskapen.
    Det klasslösa samhället = Det könsneutrala samhället

    Är det en slump att det verkar vara samma upplägg i modernare kläder?

    Marxism har ju inte så bra rykte nuförtiden.
    Marxism anklagas för att vara en religion, eftersom att en måste förutsätta som kriterium att att det finns en osynlig makt, som inte kan bevisas, som konspirerar mot arbetarklassen.

    Istället för bevis ser man ”hur solen går upp varje morgon”, och drar slutsatser att det måste bero på denna osynliga makt.

    Så man kan tycka att för en Marxist/Genusvetare är det ett krav, villkor, eller till och med ”önskvärt”, med denna makts existens, för annars faller alla argument, och i så fall kan man bara göra individer ansvariga.

    ”Marx’ lära är allsmäktig, därför att den är sann”

    Marxism är väl dessutom pappa till socialism och dess släktingar.

    Och socialism beskylls _också_ för att vara en slags religion… med ”profet”, heliga texter, antaganden om osynlig maktfaktor, individens underordning, intolerans till annan tro, och att tron styr agerande.
    Trinity?

    Nedan finns en för mig förvånande artikel om genusforskning.

    ”Staten har anslagit särskilda medel för detta område och det har inrättats forskarskolor och många specialinriktade program och centrumbildningar för att stödja denna forskning. Till detta kommer att man har inrättat en särskild myndighet – Nationella sekretariatet för genusforskning – som har i uppgift att värna om och stödja denna forskning.

    Till mångas förvåning har emellertid dagens genusforskare i stor utsträckning kommit att ta avstånd från idén om ökad jämställdhet.

    Genusforskarna menade att man inte alls ville förknippas med regeringens strävan mot ökad jämställdhet.”

    http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.915388-fel-av-staten-att-stotta-genusforskningen

    Det känns som om det vore viktigare att tolka och sortera in saker på ett passande ställe, än att jobba för att skapa förändring till det bättre.
    Någon slags lekstuga för OCD?

    Jag hoppas att ni har nyttigare forskare uppe i Umeå.

    Ha det fint.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *