Om att betygsätta barn.

”Om vi lyckas utbilda och stärka arbetskraften får vi ett rikare och bättre Sverige”

 

Ja, så skriver alliansens partiledare i en debattartikel på DN Debatt. ”Det är bra för människor” fortsätter de. Vad är det jag hör? De vill stärka den svenska skolan, göra Sverige starkare ur ett konkurrensperspektiv och få föräldrarna att vara nöjda med sina barn som presterar. Fram till 2006 var den här typen av betygsättning förbjuden och jag ser verkligen poängen i det.

Som framtida fritidslärare är detta extremt problematiskt. Vad hände med tanken om att barnen ska få utvecklas i sin egen takt? Hinna forma sina personligheter utan bedömning? Få uppskattning för sina egna kvaliteter?

Nej. I stället låter vi barnen konkurrera med varandra. Vi sätter våra barn i skolan och sen få de kämpa bäst de vill för att få så bra betyg som möjligt så de kommer in på den skolan de vill som kommer generera en bra utbildning och ett bra jobb med en hög lön. Nöjda medelklassföräldrar ger nöjda barn. Utbrändhet och ätstörningar drabbar barn. Kan det finnas en koppling?

Betyg ställer barn mot varandra. Hur ska barnen i våra klasser och barngrupper kunna se hur lika de är när de kommer att kategoriseras efter ”rätt” och ”fel”? Hur ska barnen kunna lära av varandra när vissa kunskaper ger ett högt betyg och vissa inte alls räknas? Sveriges framtida arbetskraft. Utbilda och stärka arbetskraften alltså.

Att se på barn som ”arbetskraft” symboliserar vad den här alliansen står för. Du och jag är inte människor, vi är nickedockor i ett spel. Vi är spelpjäser i ett ekonomiskt system, i ett land där varje individ ska spela ut de andra. Ett land där ”vi” inte existerar och nåde den som hjälper någon annan. Du inser snart att hjälper du någon så halkar du själv efter.

Men inför betyg ni. Bygg en stor, rund mur i samma veva och släpp barnen fria inuti den. Låt barnen kämpa mot varandra tills det är en kvar. Det är ju tydligen bara de starkaste som räknas, varför inte bara göra det lätt för sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *