Banbrytande: Så råder du bot på dina finnar!

För min del är det snart dax för femtonårsjubileum. Femton år med konstant klämmande, skrubbande, sminkande, dietanpassningar, naturtillskott, you name it. Som tur är har aftonbladet gjort en uppstrukturerad lista på olika ställen finnar tenderar att dyka upp på och hur en kan råda bot på problemet. Ja, alltså, jag har ju läst en hel del guider tidigare och testat tipsen tidigare, veckorevyn vad väldigt bra på det (slutade äta choklad och förvarade foundation i kylen) men det verkar som att det är nu det gäller.Tack och äntligen!

1. Pannan
Får du finnar i pannan handlar det ofta om matsmältningen och att din kost är lite för fet. Testa att göra en detox som rensar kroppen från gifter och se om läget förbättras.
Sweet! Jag tar bort fettet ur min vegetariska kost (en smal diet är lösningen på mycket). Och ja, glöm inte detoxen (den organiserade svältperioden) som ingen verkar reagera på. Men nu! Tre hundra kalorier om dagen och du slipper finnarna i pannan.

2. Mellan ögonbrynen
Utslagen här kopplas till magen och levern och kan betyda att du har druckit lite för många glas vin eller äter något som du är överkänslig mot. Kolla upp om du kan vara laktosintolerant eller allergisk mot till exempel gluten.
Ja, vin dricker jag ju, det är sant. Det är ju inte bra. Det slutar jag med också i samma veva som detoxen. Gluten äter jag ju inte heller så jag antar att jag därför måste sluta med laktos med.

3. Nära öronen
Bryter det alltid ut finnar i närheten av öronen kan det handla om njurarna och att du inte får i dig tillräckligt med vatten (det kan även gälla om du har mörka ringar under ögonen). Gör det till en vana att dricka åtminstone åtta glas vatten om dagen och undvik att gå bananas på kaffe, te och salt eftersom de är uttorkande.
Det här passar ju också rätt bra in på punkt 1:s detox- tips. Jag skippar kaffe, te och salt (obs!!! ej bra pga. vätskedrivande). Jag tar också att maxar mitt vattenintag. Det är kanske lite mer vatten än vad min kropp behöver och klarar av för att ha en bra saltnivå, men mycket vatten är ju NYTTIGT och jag blir ju faktiskt fri från mina finnar.

4. Kinder
Kinderna kopplas ihop med lungorna, så om du till exempel röker är det kanske inte så ovanligt att du får finnar just där. Ta långa promenader i friska luften, det kan hjälpa.
Det här är nog mitt värsta område. Det är på kinderna jag har allra mest finnar. Jag förstår dock inte riktigt hur det här går ihop då jag slutade röka helt för ca. ett halvår sedan och då blev det värre… Å andra sidan går jag inte på så många promenader i friska luften utan cyklar mest så jag får ta och lägga till ett par långpromenader i mitt nya detox- liv. Det blir kanske lite knepigt med mitt extremt låga kaloriintag (fett gav ju finnar, remember?) men å andra sidan så kan ju fett vara kolesterolhöjande så det spelar ju inte så stor roll ändå.

5. Käklinjen
För många kvinnor handlar utslag kring käklingen om att hormonerna får spel under mensen, och tyvärr finns det inte mycket att göra åt det (även om vissa p-piller kan hjälpa mot det). Men en hälsosam livsstil med motion och ren kost gör läget knappast sämre.
Jag använder hormonspiral som preventivmetod och har ingen mens över huvudtaget, så då måste vara frånvaron av min hälsosamma livsstil, bortfallet av motion och smutsiga kost som är boven i dramat. Dock är det ju lätt fixat! Det är bara att börja träna och fortsätta på min rena detox- kur.

6. Hakan
Den här delen av ansiktet brukar signalera att magen inte funkar som den ska, antagligen på grund av att du har ätit för mycket onyttigheter. Testa addera mer fibrer till din kost i ett försök att få igång magen.
Sant. Min mage är faktiskt åt helvete. Och ja, det måste bero på att jag äter alldeles för mycket onyttigheter. I helgen åt jag ju faktiskt en stor pommesfrites-tallrik med dressing och några dagar innan delade jag och några vänner på en chipspåse. Nej, nu är det slut på allt sånt onyttigt. Och ja, jag måste äta fibrer. Dricka linfrön i vatten ska ju göra susen, få igång magen och så. 

7. Under hakan
Detta kan vara ett tecken på att du är stressad eller att din kropp kämpar mot en bakterie. Ta det lugnt och ät regelbundna och bra måltider och se om det blir bättre.
Åh, skönt att äntligen hitta ett svar! Jag tänker mig att lösningen skulle kunna vara att köpa mig ett gymkort och sen boka in ett par yogapass i veckan och sen MÅSTE jag bara börja simma MINST en gång i veckan. Jag har faktiskt hört att det ska vara avslappnande och motverka stress!!!

Sammanfattningsvis har jag nu lärt mig att jag måste definitivt skära ner på mina onyttigheter. Jag måste ta bort fettet ur min kost, inte äta så mycket onyttigheter, gärna gå på en detox, inte dricka vin, inte nalla något festbloss, öka min motion och gå på långpromenader i friska luften. Hälsan själv!

Som jag skrev tidigare firar jag femton (eller sexton?) år med konstant dålig hy. Jag tycker att det är otroligt intressant att lösningen på detta handlar i stort sett helt om ”bra mat och motion”. Med Bra Mat menas svältkost som då ska kombineras med långa promenader och extra motion. Jag ska må dåligt över min dåliga hy och jag ska må dåligt för att det är mitt fel. Jag mår dåligt över att jag inte hinner träna och jag mår dåligt över att jag inte kan vara en normal människa med normala behov.

Nej, jag är ledsen men jag tror inte att lösningen är denna. Enda gången som min hy blev avsevärt bättre vad när jag slutade äta p-piller under en längre period. När jag sen gick över till en annan typ av hormonellt preventivmedel blev den sämre igen. Jag fick tillbaka mina tonårsfinnar på ryggen och ansiktet är åt skogen. Det är dock ingenting som framkommer av den här guiden, även fast akne är en av de vanligaste biverkningarna av hormonella preventivmedel och att en klar majoritet av dagens tjejer använder sig av det sammal. Istället är den den ständiga ”hälsosamma kvinnan” som visas, som svaret på alla problem.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *