Att använda hjälm.

Varje gång jag tänker tanken på att använda cykelhjälm drabbas jag av ångest. Det där krypet i magen kommer sakta, håren reser sig av obehag på ryggen och jag börjar svettas lite. Det är minnen av en jobbig tid i livet.

Puberteten och mitt femtonåriga jag.

Som alla vet är det lag på att ungdomar under 15 ska använda cykelhjälm. Det visste jag, men framför allt, det visste mina föräldrar. Jag är född på andra halvan av året vilket innebar att de flesta av mina jämnåriga vänner hade fyllt femton innan jag. Det var inte så att dom började cykla utan hjälm, nej. Dom hade ju för länge sen börjar köra moppe. Men inte jag. Jag cyklade. Med cykelhjälm. Och åhå vad jag skämdes och kände mig liten och utanför. Töntig helt enkelt. Jag kände mig töntig när jag gjorde allt för att verka cool och snygg. Varken cool eller snygg beskrev mitt femtonåriga jag med hjälmen på skallen. Hjälmen åkte ju ner i väskan direkt efter jag cyklat utom synhåll för min föräldrar, och den biten det tog att cykla från garaget bakom krönet, jises, det gick fort. (Mamma och Pappa, det sista stycket hittar jag ju såklart bara på. Självklart använde jag hjälmen under hela cykelturen).

Jag har aldrig tyckt att andra som har haft hjälm har varit töntiga, jag har inte tänkt på det. Inte brytt mig alls faktiskt. Men direkt när det var på mig hjälmen satt. Ja då. Hujeda mig vad jobbigt jag tyckte att det var. Lika jobbigt som det var att ha regnkläder när det regnade eller täckbyxor och varma skor på vintern. Varken regnkläder eller täckbyxor passade in i mitt coola Jag.

Nu älskar jag att ha varma skor på vintern, min regnjacka är mitt favoritplagg och jag har lika täckbyxor som min mamma. Men hjälmen… Jag har sett ut en. Den är rätt så fin. Den sitter bra på mitt huvud. Den kostar 149:-. Jag vet att det är en billig livsförsäkring osv osv och i cykel- Umeå är det ju nästan standard att ha en hjälm (jag har inga argument varför jag ska cykla utan hjälm helt enkelt).

Men. Jag har inte köpt den. Jag förmår mig bara inte.

 

SNÄLLA HJÄLMSPÄRR, SLÄPP TAGET OM MIG.

4 kommentarer

  1. Åh, haha! Jag hade och hjälm riktigt länge! Jag funderar även nu på att skaffa mig en ny, Umeå är ju trots allt farligt när det gäller cykelolyckor. Men trots det har jag inte köpt en ny ändå! + att man inte kan ha coola frisyrer under… men egentligen borde risken göra att jag vill ha hjälm hela tiden.

    • Det har ju varit mer än en gång jag har varit ruskigt nära att krocka med cykeln och därav blivit riktigt skärrad… Och ändå går en bara inte och köper sig en hjälm. Fy vad en är dum egentligen!

  2. Självklart ska man ha hjälm när man cyklar. Tips! Köp en hjälm och träna hemma att ha den påknäppt så vänjer du dig innan du ska ut och cykla sen.

  3. Åh vad jag känner igen mig! På pricken! (….har fortfarande ingen hjälp heller…men när jag var hos föräldrarna sist kom mamma fram med den gamla fulingen. Hon såg dock min plågade min och la tillbaks den)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *