Klart och betalt; Egalias Döttrar.

Boken fick jag redan vid årsskiftet vid ett stort internationellt vinterläget mitt politiska ungdomsförbund anordnade. Jag började läsa så fort vi var på väg hem, aldrig har en flygresa gått så snabbt.

Sen stannade det av. Jag har läst någon sida här, någon sida där men aldrig så många sidor att jag hinner läsa ut boken. Tills nu. På en filt på innergården utanför vår lägenhetshus blev den äntligen utläst (och jag fick lite solbränna på köpet). Hur bra som helst. Så här står det på bokens framsida:

I landet Egalia äter männen p-piller, klämmer in sig i trånga särkar och bär pehå. Trött på att betraktas som en mindre kompetent bildar den unge Petronius till slut Mansligan, en maskulinistisk rörelse och gör uppror mot orättvisan.

 

Gerd Brantenbergs ”Egalias Döttrar” är en träffsäker parodi på det moderna patriarkatet. Ebba-Witt Brattström skriver i ett nytt efterord att en av Gerd Brantenbers poänger är att könsmakt korrumperar. Och alla som läser den här boken lär ställa sig på maskuliniströrelsens sida i dess kamp för ett Egalia där alla respekteras som individer, oberoende av kön.

 

Just nu finns boken inne på Holmsunds, Ålishems, Nordmalings, Robertsfors och Vännes bibliotek. Alla bör läsa boken. Gå och låna. Ba gört.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *