Typ som tacos, fast sushi.

Mat ska inte vara fyllt med krav. Jag tycker att det ska smaka gott och vara enkelt att göra (sen vad som är enkelt är ju relativt men ni förstår vad jag menar). Igår skulle jag med vänner göra sushi. Och nej, vi har ingen aning om hur en egentligen gör. Vi kokade grötris, kokade socker och vitvinsvinäger, tinade en portionsbit lax, hackade avocado, morot och gurka. Tog en helt vanlig kökshandduk och rullade till våra korvar.

Typ som en kan göra med taco. Jag tror inte att mexicanarna köper en färdig santa maria- mix med kryddor och en guacamole- aktig burk till dipp till deras taco. Jag tror heller inte att japanerna gör sushi som vi gjorde igår, men det blev väldigt gott.

Vi gjorde som så att:

-Vi kokade grötris och vinägerröra samtidigt.
-När grötriset var klart (gör som det står på förpackningen, men ta bara vatten, ingen mjölk) vispade vi upp det med en gaffel och rörde ner så pass mycket av vinägerröran att det smakade bra (jag tycker det är en smaksak hur mycket riset ska smaka). Jag gillar när det är lika mycket vinäger som socker, och en dutt salt i.
-Det fick svalna ett tag till.
-Handduken blötte vi upp ordentligt, la algbladet på den och smetade ut ett tunt lager grötrisblandning på hela. Vi sparade någon cm. längst upp så det går att ”fästa” rullen.
-Sen maxade vi med innehåll i våra rullar (det blir ju godast då). En sträng lax, en (tjock) sträng cream cheese, ett par avocadobitar, några tunna morotssträngar, lite gurka.
-Sen gjorde vi vårt bästa med att få ihop rullen. Blöt strängen längst upp så blir det som ett litet ”klister” och tryck ihop allt till en rulle. Vi la våra rullar på kylning och undertiden passade vi på att dricka lite vin.

Photobucket

Skär upp rullarna och ät med valfri mängd japansk soya, inlagd ingefära och wasabi.

Photobucket

Alltså. Du behöver inte botanisera i hela asienhyllan och köpa på dig allt. Sushiris är ju dyrt till förbannelse och risvinäger är precis samma vinäger som du har till dina dressingar. Till nästa gång ska jag nog riva vanlig pepparrot och lägga in ingefäran själv. Det blev inte som köpesushi, nej. Å andra sidan tycker jag att det faktiskt blev godare (men ja, kanske lite fulare).

Ps. Observera att vi inte hade ätpinnar heller. Det fungera rätt bra att faktiskt äta med kniv och gaffel men framför allt, med händerna.
Ds.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *