”Lures of Sweden” i sjön


Egentligen skulle jag fiska med Kent ikväll, hans fru´s föräldrar bor i Långviken och han hade sjösatt sin båt där i helgen. Han åker omkring med sin trailer och sjösätter där han kan, vi sms´ade och han lämnade återbud pga något jobb han skulle göra? Han vågade väl inte fiska med mig sen jag krossade honom i ”UPO” genom att vinna längsta gädda, här hade han ju ett utmärkt läge att ge igen men det kanske blir senare i sommar? Eftersom Kent inte kunde frågade jag Elsa och Alf under söndagsmiddagen om det gick bra att vi lämnade Felix med dom och åkte och fiskade, det gick utmärkt så Lena och jag satt i båten strax efter 19:00!

Jag hade en plan med kvällen fiske och det var att använda ”Birkan´s”och ”Slaktarn´s” custombeten från Lures of Sweden, undantagen var min ”viper”och ”bullarna”. Planen höll väldigt bra, vi fiskade av en kant och jag hade ett hugg som kändes konstigt. När jag vevar kommer en liten liten abborre, det var väl inte den premiärkrokning jag tänkt mig men tiden fanns där.
090705.JPG (Foto: Lena Sjöblom)
Vi flyttade oss en bit där vi ankrade och började ”dänga” igen, jag har ett rejält hugg men missar mothugget som vanligt. Fortsätter att kasta av området när jag vänder tillbaks till huggplatsen, det smäller i bitarna och den här gången är jag med! På lipgripvågen vägde den 3,5 kg en riktigt fin gädda, Det enda problemet jag hade var att fästa lipgripet, den ville inte kroka fast och jag var nära att tappa gäddan men till slut satt den fast.
090705jerk3_5kg.JPG 3,5kg (Foto: Lena Sjöblom)
Första gäddan på ”Slaktarn´s” bete, det rör sig enormt läckert i vattnet och man får inte ha för bråttom då studsar det bara på ytan. Spinn – jerk – vevstopp då kommer den ner under ytan och rör sig förföriskt. ”Birkan´s” bete hade jag ingen lycka med ikväll, stort och fint bete som går ganska djupt och är rätt tungt. Jag hade kontakt med honom i veckan och han hade synpunkter på jiggstjärten jag limmat fast, han tyckte att den var för stor och ger för mycket motstånd. Jag förstår nu vad han menar och kommer byta så fort jag får möjlighet, imponerande beten och trevliga människor att ha kontakt med. Jag kommer fortsätta nöta och se vad de kan ge?

Lena pimplade sen på ”Tarmgrundet” och tog upp ett gäng fina matborrar, jag dängde nya ”bullar” som jag nyss beställt hem. Jag växlade mellan ”bullarna” och att ”jigga” abborre, jag hade ett hugg på jiggen men jag fick inte upp någon fisk alls. Lena hade ett jättenapp och krokade något, hon fick knappt upp den och vips så var hennes fina pirk borta. Stor sorg i båten och den pirk som hon älskade och jag letat efter var borta, förmodligen för all framtid och det går inte att få tag på nya?
DSC00118.JPG EFTERLYSNING!! KÖPES – 2 st pirkar, kontakta mig på ”kommentera”
Under söndagen började jag tälja på fler egna beten, jag ska göra två ytbeten som jag inte behöver vikta eftersom jag inte kan sådant. Fördelen med det blir att krokarna gör att betet ligger rätt i vattnet, nu behöver jag bara skaffa skruvöglor, någon färg och ett bra epoxyliim som ska skydda betet från vassa gäddtänder. Jag ska pröva mig fram i lugn och ro, en täljkniv och lite sandpapper och inga maskiner förutom en skruvdragare att förborra hålen till skruvöglorna.

Sköna härliga semester!!!!!!
M

4 kommentarer

  1. Det är en finsk pirk. Finns tre modeller; Luikuri, Sakkeus och Saku. Luikuri är liten (5g), så jag tippar på att det är en Sakkeus eller Saku. Finns att köpas i Finland på bl.a. ET: http://www.et-kalastustarvike.net/?p=showprods&grp=2
    Tror ej att de talar svenska, men prova med engelska. Lenas pirk verkade vara silver/koppar, som är hopea/kupari på finska (alternativt kirkas/kupari eller ki/ku).

    Hoppas det här var till någon hjälp!

    Tight Lines!

    Marcus Wikström
    Fiskerikonsulent
    Finlands Fritidsfiskares Centralorganisation

  2. Trevligt med fisk på ”nya” (oanvända) betet. Den där lipgripen du har är lite glapp antar jag, en billigare modell (wiggler) och det är därför du troligtvis tappar gäddor med den. Jag har en likadan.

    Om du beställer kroköglor från lundgrens kan du samtidigt beställa deras Epoxy Classic Rod Coat. Då klarar du nog av lackering och torkning utan torkhjul. Då jag fäster krokögglorna förborrar jag ett litet hål och sedan drar jag in skruvarna i hålet tillsammans med epoxylim. 🙂

  3. Hej! Marcus W – Tack så mycket för informationen, inte lätt att beställa från deras hemsida! Tur att jag känner några finländare som kanske kan hjälpa mig! Hur kom det sig att du hittat min blogg? Markus B – Hade några stötar och försiktiga hugg under dagen och kvällen, ingen vidare fart förutom på abborrarnai sjön! Lipgripet heter Garra och ska vara bra enligt Blixt-Jonas, jag måste nog få fler gäddor för att lära mig! Tack för tipsen om betestillverkningen!
    M

  4. Hej Mats! Kommer inte riktigt ihåg om jag snubblade på din blogg via Sportfiskarnas hemsida eller hur det var… Vi råkar ha likasinnade intressen du och jag, både vad gäller fiske och musiksmak, så jag har följt din blogg sen i vintras någon gång. Ifall du funderar över något gällande någondera här på finska sidan, så är det bara att höra av sig via mail (jag antar att det syns någonstans?), så ska jag iaf försöka svara 🙂 Ha det gott! -Marcus W.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *