Flötmete med mört


Igår firade Lena och jag vårt 15 års jubileum, herrgårdsbuffé på Skeppsviks herrgård och det är inte varje dag man äter oxfilé till lunch.  Det var fantastiskt gott så mätta och belåtna satte vi oss för en stunds mete, Lena fick upp en löja ganska snabbt som jag fick ta hand om. Satte fast den på kroken och satte djupet på det glidande flötet, ut å kanalen och det fick driva ut till en bra position. Flötet försvinner direkt och jag hinner nästan inte med, mothugget satt bra trodde jag men fisken lossnade efter några meters vevande. Löjan var kvar på kroken och illa åtgången förmodligen av en gädda, det blev inget mer men det var enormt skönt att sitta där och bli varm av solen?

Kvällen avslutade vi på Trädgården vid Folkets hus där vårt mål var ”bira” och ”metal, jag missade Hate AmmoHoM i vintras och nu skulle de spela live så jag äntligen kunde se dem. Skickade sms till TK, Selberg och Metal-Jens för att kolla var dem var, de är ju metalheads och brukar var där på somrarna. Lena och jag käkade där samt att det slank ner ett gäng ”bira”, innan bandet började spela ramlade TK och M-J glada i hatten efter några timmar på Bölesholmarna. Hate Ammo öste på och verkade ha kul på scen, kanon att de fortsätter köra ”metalkoncept” i Trädgården!!!!

Söndag lika med sovmorgon och vi slappade långt in på eftermiddagen i soffan, Lena cyklade iväg till vår kompis tant Uldarika som Felix kallade henne när han var liten. Felix var på Vännäsdagarna med Gudrun och Anna-Lena, jag var helt plötsligt ensam och kände mig inte ett dugg ”bakis”! Kollade med Kent N, Markus B, Per och tom på facebook om det var någon som ville fiska. ÄSCH sa jag och ringde tant U eftersom Lena inte hade mobilen med sig som vanligt, meddelade att jag åker till Tavelsjö för att fiska alldeles ensam! Skönt!

Tog med mig en hink för att ösa båten och att använda som ”sump” till mörtarna jag skulle pimpla upp i Svartviken, gick bara bra och snabbt satt deten mört på kroken. Fortsatte att ta upp fler mörtar för att spara till senare under fisket. Helt plötsligt har jag en tre hektos abborre på kroken som jag nöjt sparar till käk. Glömde bort flötet i dragandet, ojdå det är borta och jag väntar för att göra ett bra mothugg. Jag känner hur fisken följer med en bra bit men den hoppar av, skadad som den är får de gå till de sälla jaktmarkerna och jag börjar pimpla med mörtögonen. Jag åker ut mot Tarmgrundet för att se om det kanske skulle gå bättre där, plockar upp och släpper tillbaks ett gäng ”småborrar” när det helt plötsligt sitter en mört. Härligt nu kan jag agna kroken igen, ut med flötet och linan drar ner så flötet stannar på ”flötesstoppern” som bestämmer djupet jag tänkt fiska på. Jag fortsätter pimpla och får fem fina matabborrar, flötet drar ned och kommer upp igen och sen försvinner det ännu en gång. Jag ställer mig i redo position med håven i närheten och väntar, mothugget sitter där och det är en bra båge på spö´t. Jag ser något komma under ytan och i nästan stund flyger flötet och mörten mot mig när fisken väljer att kliva av, förbannat tänkte jag tre gånger på samma kväll. Mörten sitter kvar på kroken och jag ser tydliga rivmärken från gäddtänder, abborren har ”sträva” tänder så den kan inte göra sådana sår på mörten.

Fredrik stuggrannen i byn kommer ut och säger hej med dottern Linn och hennes kusin Jocke, de har metat mört och Linn hade fått en fin abborre som hon var väldigt nöjd med. Vi pratade en stund och jag undrade om han kunde kolla på båtmotor´n någon dag, han är ett riktigt ”motorfreak”så jag chansade på att fråga om det och det kunde han. Vi säger hej då och de åker mot Tavelsjövägen och jag följer efter en stund senare för att ”jerka” lite, hade bara dängt lite ”bullar” och allt varmvatten hade blåst in där under dagen så kanske det kunde bli någon gädda? Började ledsna efter 6 timmar i båten och en massa ”småborrar”, det blir ett hej då till och jag åker och packar ur båten. Tisdagkväll ska jag tillbaka och ”jerka” och kanske meta lite beroende på vad klockan blir, är det för sent är det inte lönt att fiska abborre.

Det är många som är bakom flötet!
M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *