På äventyr med flugfisket


Eftersom vi är i Tavelsjö kändes det ganska naturligt att åka mot Vindeln, vi behöver gott om utrymme och jakten började under lördagen att leta lättillgängliga fiskeplatser. En sjö med put & take (P&T) känns bäst att börja med, P&T består ofta av mindre sjöar eller tjärnar där fiskevårdsområdena (FVO) planterat in olika arter. Det vanligaste är väl regnbåge och öring vad jag vet, vattenjakten pågick ett tag men till slut hittade jag en utmärkt sjö. Kontaktade Jan Erik Jonsson som är en fiskekortssäljarna i Storsandsjön FVO som var enormt trevlig och mycket hjälpsam, jag fick bra information av honom så Ristjärn utanför Vindeln blir det.

Vi käkade ”frulle” samt fixade med lunch att ta med och jag ordnade med spö´na , på med tafsar och det är inte lätt kan jag säga med öglor, knutar och flugor! Flugfisket är en hel vetenskap och det skrämmer mig lite, hur ska jag kunna lära mig om tusen olika insekter mm som inte ens vet vilka flugor jag har? Jag vet att mitt spö är Vision klass 5/6 och  nio fot långt, rullen är en Vision Koma men jag har ingen aning vilken lina det är på. Det spelar egentligen ingen roll eftersom jag ska kasta för första gången efter ”riktig” fisk och inte bara på gräsmattan.

Vi åkte mot Vindeln och köpte fiskeskort på OKQ8 till Ristjärn, knappade in på gps´en var det låg och satte fart. En fin liten tjärn med grillplats och vindskydd vid en änden, en myr på andra änden där man kunde stå och kasta utan att vara rädd att fastna i något träd eller annat.
DSC03628.JPG (Foto: Mats Söderholm)
Regnet stod dock som spö´n i backen, det var väldigt svårt att se flugan på ytan eller strax under eftersom den sjönk när den blev blöt. Det avtog en stund så vi passade på att vifta när man kunde, ett kast trassel och ett kast helt okey så pågick det ett bra tag. Vi avbröt för lunch och smällde i oss cous coussallad med oliver, soltorkad tomat, bönor och fetaost mm, perfekt äventyrsmat, gott och enkelt att göra.
DSC03629.JPG (Foto: Felix)
Efter maten började det regna igen men jag travade ut och började svinga spö´t, det var ju ändå därför jag var där! På träningsläger i en kastsäker tjärn som det finns fisk i, jag har dock ingen aning om hur jag skulle gjort om jag fick fisk? Jag står och kastar när det smäller till i linan, den sitter tvinnad på klingan och trasslet är ett faktum! Det gick inte att reda ut så där tappade jag säkert en halvmeter tafs, nåväl flugan var kvar så det var bara att knyta fast den igen. Ut med linan igen och nu kommer en lång period med flyt, längre och längre kast där tom flugan blir presenterad utan att skruva sig i fallet! Härligt är det och klart att det skulle börja regna igen, la bort fluggrejorna och började med jiggar, spinnare och wobbler men det ville ingen ha så det var bara att lägga av. Bytte plats och svingade flugan igen, flytet fanns kvar i fyra kast när jag upptäcker att flugan var borta. Inte ens värt att leta efter den bland all växtlighet, på med en ny fluga och ut igen. Det guppar till bland näckrosbladen så jag tittar dit och ser en insekt liknande min fluga, en fiskmun kommer upp och missar men jag tittar vidare och strax efter var insekten regnbågsmat! Det finns fisk här men tyvärr ville ingen av dem ha våra flugor!?

Felix han springer omkring och har inte varit tyst en sekund sen vi kom dit, han lekte fiskeinspektör och han berättade glatt om sina stora nilabborrar, torskar, tyska gäddor och alla andra fiskar han fångat. Lena metade mest och ni som följt min blogg kan lista ut vad hon fick på kroken? Det blev ingen fisk för mig men jag mycket nöjd över dagens träning, precis vad jag behövde och det var jätteroligt. Vi avrundar med en pizza i Vindeln innan vi åker tillbaka till Tavelsjö, nöjda med vårt äventyr i myggens och flugornas värld!

Nästa helg börjar Noliamässan , vad tror ni att jag kommer att leta där?

Fiskegrejor!
M

4 kommentarer

  1. Trevligt du var ute och kastade. Har du vadare så är det enklare. Men öva och åter öva så kommer du lära dig 🙂

  2. Hej Mats
    Hur gick det med ditt flugfiske?Jag har försökt i en vecka utan napp.Men det är kanske för varmt i vattnet.Jag får unska dig ett skitfiske

    stig från gbg

  3. Tjena! Crille – Öva och tafsar, det krävs en hel del av det men jag hade skitroligt! Vadare fungerar nog bättre i strömmande vatten än i en tjärn? Stig – Jag är mycket nöjd, mitt mål vara att träna på att kasta och att presentera flugan som gick ganska bra. Jag tror att det största problemet runt Umeå är att det är FÖR mycket vatten, temperaturen spelar säkert också in? Skitfiske! M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *