Jo, men visst! Akta er för isarna!!

Nyårsdagen i Tavelsjö efter en härlig nyårsafton med god mat och dryck, kvällen avslutades med Sandströms bortanför åkern

Sovmorgon efter en lite ”blötare” kväll en tänkt, Lena och Felix hade klivit upp tidigare och satt och tittade på tv. Jag kollade termometern och den visade – 11, yr.no visade att vädret skulle hålla sig. Kallt som fan blir det på tisdag, så vi åker nog hem på måndag? Abstinensen håller i sig och jag ville verkligen ismeta, jag käkade lunch och kokade kaffe. Jag bytte om och packade allt jag skulle ha med mig. Mörten var tinad sen bar det iväg till isen, den är förövrigt väldigt falsk. Jag vågade inte riktigt bränna på med ”gam Lynx´n”så jag letade någonstans att åka ut. Jag mötte två andra på skoter, de berättade att sjön var öppen mitt på och de sjönk igenom på vissa ställen.

OK tänkte jag och gick ut för att provborra, det var ett snölager-is-vatten-is och den totala istjockleken var ca 30 cm. Borrade första hålet nära vassen men det blev FÖR grunt, efter det hittade jag av olika djup för mina tre spön. De riggades med limtänger, vippor, bjällror, tafs  med mört på en 3-krok. Alla spön var klara och vinden viner kraftig så bjällrorna lät hela tiden. Jag gick runt och knackade i hålen som frös snabbt, då ser jag hur en lina ligger snett i hålet. Spolen snurrar men vippan satt kvar, försiktigt lutar jag ner spöt mot hålet och lossar klämman. Jag har spänd lina och tar veven och gör mothugg, JAPP krokad fisk!! Det knakade kraftigt i spöt och jag höll på att bryta av det. En kort drillning senare jag tar gäddan  med gälgreppet och den är perfekt krokad, håller ner den i hålet och krokar av. Jag lyfter snabbt upp för att bedömma vikten som är ca 2,5-3 kilo, jag sänker ner den igen så inte ögonen fryser på den. Fumlar fram mobilen och tar kort, jag orkade inte väga den så jag släppte tillbaka den snabbt.
100101_1.jpg
1:a 2010(Foto:Mats Söderholm)  
Lena kom just ner när jag hade släppt den, hon pimplade och fick en liten en som vanligt. Hon undrade om jag ville ha livebait, innan jag han fram och hämtade den hade den frusit så det blev deadbait igen. Det började bli kallt men aclimastället och flytoverallen fungerar suveränt, ansiktet skyddas som vanligt av skägget men det började göra ont i ögonen. En kopp kaffe och lite hålknackning senare gick Lena hem, jag stannade en stund sen plockade jag ihop mycket nöjd med en nyårssgädda!!

När jag sitter här funderar jag hur jag ska lösa problemet med alla grejor, är jag själv på isen behöver jag nästan ha på mig alla verktyg, Man kan ju inte spring omkring med en gädda i handen och leta dem, kanske kan man hänga verktygen i bältet på flytoverallen. Jaja det får jag kolla sen, kanske kommer jag ut en sväng till om vädret blir lite mildare och isen blir tjockare? 

KOLLA ISEN ORDENTLIGT, DEN ÄR FÖRRÄDISK!!!!!!

M

1 kommentarer

  1. Grattis till en bra början på året.
    Med all pudersnö på isen så hinner den ju alldrig bli riktigt bra, ”var fösiktig där ute”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *