Äntligen väder!

Äntligen sjönk ” temperaturan” till ett behagligt uteväder, snö´n har tydligen vräkt ner i Umeå och i Tavelsjö har det varit ca -15 i flera dagar.

En oplanerad sovmorgon på den mildaste dagen på länge, alarmet var ställt på 8:30 och tydligen ”snoozade” jag mobilen och vaknade inte förrän 10:00 i förmiddags. Skit tänkte jag, nu missar jag en massa ismetestimmar! Snabbt upp för att få i mig lite käk, kokade kaffe för att ta med mig och rostade lite bröd att äta direkt. Mörten låg tinad i kylskåpet, jag var inte alltför hoppfull med den eftersom jag skulle återanvända de jag hade i fredags. Jag har inte så många så det fick gå ändå, en påse har jag kvar i frysen som ska med hem ifall det blir ismete någon annanstans?

Alla grejor var packade och flytoverallen åkte på, Lena och Felix käkade ”frulle” framför kaminen medan jag rusade ut till skotern. Jag hade bestämt att åka över sjön bort mot Tavelsjövägen, ”gamm Lynx´n” skulle bara klara av att ta sig fram. Väl ute på isen var det blött, skotern svajade från sida till sida och hade jag släppt gasen hade jag varit fast. Inte säkert alltså!! Väl framme så visste jag var djupen låg, det är inte fel att fiska av med ekolod på sommaren. Borrade tre hål med 200 mm:arn och riggade spöna med utrustningen, ”gammörtarna” åkte på och sänktes ner till varierat djup. Började pimpla men det var hopplöst, plockade upp termosen för en kaffe i det sköna vintervädret. -6 och solen letade sig igenom molntäcket i horisonten, tyvärr blev det inget kaffe då jag glömt att ta med något att dricka ur 🙁

Lena ringde och undrade hur det gick, uselt blev svaret samtidigt som jag borrade ett nytt hål där det är lite djupare. Hon kom promenerandes och till min glädje hade hon med sig kaffemuggar, jag upptäckte då att det var väldigt svart is där jag borrat!
ismete_1.JPG
(Foto: Mats Söderholm)
7-10 cm is kändes inte säkert, det blev nästan att jag ”tassade” ut för att knacka ishinnan. Många skotrar som kom körandes på isen hade det riktigt besvärligt, vissa såg ut att köra fast och många vände om och det är bättre att göra det än att chansa om man är osäker. Fisket gick uselt men det spelar ingen roll, njutningen att vara ute i det SKÖNA vädret. Jag frös inte ens om händerna, mina nya arbetshandskar som är vattentäta fungerar riktigt bra. Lena´s pimplande gav ingen ny betesfisk så vi packade ihop för att åka in till stugan. Nu sitter jag här efter två grillade ”svullar med benskydd”, ögonen känns lite trötta men jag är nöjd och glad. Imorgon åker vi hem eftersom det verkar bli ”riktigt” kallt, det gör inget då stugan ändå är kvar och den kommer att många besök i vinter och vår!!

Skitfiske
M  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *