Härlig fiskehelg

Några timmar här och där, jakten på storgäddan fortsätter!

Torsdagen var som jag skrev i förra inlägget ett helt fantastiskt fiskepass, 9 gäddor på 2,5 timme är inte tokigt. Jag fick inviga många av de nya betena och gäddorna högg på alla olika färger. Makke och Micke hade sin ”gäddvecka” och hade nött på sjön under onsdagen med blandat resultat. Fisk hade de fått men de största och mest spännande gäddorna står mellan 10-20 meters djup och är svåra att hitta av.

Vi åkte på fredag em ut till byn igen för helgens ledighet, vi packade in oss i stugan och jag fixade med mäsken till mörtstugan. Jag kokade havregryn i micron, blandade i sirap och majs för att locka in lite betesfisk med. Vi åt middag med FelixAffe och Elsa sen bar det iväg med jerkgrejorna mot båten. Vi tog oss ut och jag sa åt Lena att ladda spöet för ”fultrolling”, det betyder att vi håller i spöet och släpar jerken bakom båten i låg fart. Båtmotorn lät usel som vanligt så det var skönt att det var en kort sväng. Vi kom ca 100 meter när mitt spö böjde sig i ett kraftigt knyck. Fisk på och jag slog av motorn, drillade tyvärr lätt in den lilla ”slipsen”och så var Birkan Y tailbete invigt!
10_06_04_002_1.jpg
(Fot0: Lena Sjöblom)   
Det var ingen höjdare att stå och ”dänga” i 12 sekundmeter, vinden slet i båt och kläder och det var allmänt otrevligt! Vi åkte in och spelade bingo med med Felix istället, Affe försökte fuska och Felix var lite snål med priserna. En kram ska vara en kram!!

Lördag morgon och vinden fortsatte att piska på från nord eller nordväst, kalla förrädiska vindar som inte är roliga att fiska i. Det ska vara roligt och skönt att fiska, skitväder kan det iofs vara men halv storm är värdelöst. Kent skulle komma ut men vi beslöt att vänta till em för att se vart vinden skulle föra oss. Det avtog lite så han svängde in på gården efter 18:00 på lördagkväll, båten var med som är en Linder 460 Arkip (VILL HA!!!). Lena följde med och vi fiskade av lite djupkanter utan resultat, vi flyttade oss på sjön till outforskade platser. Vi fultrollade och då blev det tuggad plast, Kent fick hugg på en wobbler och sin första gädda i byn för i år.
10_06_05_044_1.jpg
(Foto: Mats Söderholm)
Vi ankrade i en vik som puttrade av betesfisk i ytan, på ekolodet var det stora moln som simmade omkring. Numer har jag två mörtstugor i båten, Lena sen tidigare och nu Kent som bidrog med några stycken. Agnade flötmetet och fortsatte sen att ”jerka”, flötet drev omkring och vi flyttade lite på oss. Vi stod på perfekt avstånd från vassen, svingade in betet och det högg på, Snabb avkrokning och kastade ut igen, hugg och det var länge sedan jag hade två kast- två gäddor. Jag tittar mot flötet som tvärdyker, ett brutalt hugg och jag vevar in slaklina för mothugget. Gädda på igen och det gamla spöet jag lånade av Affe fungerade inte bra men det var roligt att drilla med. Två stycken blev det på metet totalt och det var skönt att komma igång med det!
10_06_05_062_1.jpg
(Foto:Kent Nathanaelsson)
Söndag var det dags för match, jag åkte in till stan. Några timmar senare åkte jag hem igen, irriterad och förbannad över matchen (läs linjedomaren). Jag visste att Makke och Micke var på sjön igen, familjen skulle äta surströmming så jag rymde till deras båt. Fultrolling över sjön mot en platå som brukar vara rolig att fiska på, vi hade någon följare men inga hugg. Vi körde vidare med betena släpandes efter båten, Micke och jag gör mothugg samtidigt. Det verkade som att vi krokat ihop när plötsligt min lina tvärdrar ner mot botten. Dubbelhugg är alltid roligt men ännu roligare när gäddorna tar samtidigt!! Jag fick en till lite senare som tokhögg flera gånger, när jag gjorde mothugget så visade det sig att slirbromsen var för lätt ställd. Allting snurrade och vi fick oss ett tokskratt på min beskostnad, krokad blev den så jag fick skratta sist.
P1010183_1.JPG
(Foto Marcus Björkman)
Lena blev tyvärr utan fisk i helgen, hon är en mycket duktig fiskare. Jag vet att hon kommer tillbaka, nu när hon fastnat i jerkträsket så kommer hon att plocka stora krokodiler!!

Skitfiske
M

3 kommentarer

  1. Tog en gädda på 12.1 och 118 cm igår, andra storgäddan för året andra på 14.9 och 121 cm! hoppas de smäller för er också snart 🙂

  2. Grattis Andreas! Inte många som kan stoltsera med såna vikter på några veckor!! Det visar att det finns potential här i norrland, Robin i Norrbotten tog nyss en på drygt 14 kg!!
    M

  3. Tack! känns riktigt kul att säsongen börjat så bra! Var ute ikväll också, denna gång med filmkamera! många timmars fiske resulterade i 14 gäddor varav största på 9.2 kg, en helkväll med andra ord 🙂 Kul för robin, det är svårt att toppa.. men de går 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *