Isen är här- och då…

lockas vi av lakfisket

Sommarens och höstens härjningar efter stränder och i båt är över! Vintern är här, isarna har börjat lägga sig i de flesta vattendragen. Nu närmast lockar lakfisket.

Vi bor i ett perfekt fiskeklimat! För några år sen kända jag att jag bodde på fel ställe eftersom det endast var fotboll som styrde min fritid. I dagsläget är det helt annorlunda! Jag har upptäckt de rika fiskevattnen och vilka möjligheter de ger. Dessutom under längre perioder, isen ligger länge och det ger chans till att fiska många olika arter.

Berättar jag att det är lakfiske på gång får jag direkt till svar – Jaså, ska ni klubba lake? Det gamla sättet att fånga lake är förbi. Förr gick man ut på blankisar och letade lake på grunda områden där den skulle leka. De gick alltså omkring och letade lake, när de såg den under isen dängde de till isen. Laken blev då avdomnad, de gjorde hål i isen och den plockades upp. Laken finns både i djupa, svala och klara sjöar samt strömmande vatten men söker sig grundare inför leken.

Laken är snarlik torsken men tillhör lakefamiljen. Vem har inte hört talas om ”Lakasoppa” eller stuvad lake. Det som anses var den riktiga delikatessen är dock lakens rom och lever. Vad jag läst mig till ska man dock inte äta laklever för ofta. Utsläpp och annat har gjort att Livsmedelsverket råder att inte äta laklever mer än en gång i veckan!! Rommen kokas i sin säck och tydligen serveras den med fördel på ett knäckebröd.

Sportfisket efter lake blir mer och mer populärt. Det pimplas och bottenmetas lite varstans, både i insjöar och strömmande vatten. Laken är en allätare, man kan med fördel agna med abborre, mört eller sill. Det får gärna vara lite ruttet men det behövs inte. Laken befinner sig på sommaren på djupare vatten. Under höst och vinter söker de sig upp mot sina lekplatser som är samma år ut och år in. Den håller sig nära botten, på dagen kan den gömma sig men nattetid så jagar den och sveper längs bottnarna.

Lakfiske är riktigt spännande och roligt. Konstigt nog så är det absolut bästa vädret minusgrader, mulet och en riktigt mörk vinterkväll/natt. Månen ska helst inte vara hel, det ska vara marschaller och pannlampor som lyser upp fiskeplatsen. Man kan sitta på Sävaråns is nära varandra och prata över en kopp kaffe som värmer lite i vinterkylan.

Lakpimpel är egentligen väldigt enkelt. Jag använder ett kort och styvt pimpelspö med 0.40mm nylonlina. När jag fiskar i strömmande vatten har jag ett 60-80 grams jiggskalle eller bete med en tafs på ca 15 cm. Jag har valt att klippa av en av trekrokarna så det blir en dubbelkrok.

Det är en stark fisk och det kan vara väldigt krångligt att få fisken av kroken annars. Laken ringlar sig som en orm och försöker komma loss. Vanligtvis så börjar jag laksäsongen med lite halvrutten mört som agn. När jag fått några lakar behåller jag någon för att använda som agn.

Ta med den största isborr du har ut på isen, det kan behövas. Jag använder min 200 mm borr för att vara säker på att inte förlora någon fisk i iskanten. Släpp ner den tyngd du har, t ex Sävarån är inte så djup så det behövs inte mycket. Dunka tyngden i botten och låt tafsen släpa efter botten med agnet. Nu gäller det att vara vaksam, helt plötsligt kan bottnen vara borta! Laken suger in betet i munnen och man märker knappt att det är napp. Är det så, gör ett kraftfullt mothugg och var beredd på kamp.

Det kan vara lite mer invecklat att bottenmeta eller ismeta lake. Är det öppet vatten så använder du ett spö, rulle, någon sorts nappalarm, päronsänke (eller liknande) samt en tafs av vajer eller fluorocarbon, större enkelkrok eller dubbelkrok (avklippt trekrok). Linan dras genom öglan på päronsänket och kroken agnas. Sen kastar du ut och väntar på larmet från pinglan eller pipet. Du gör på samma sätt vid ismete fast med ett kortare spö, limklämmor att ställa spöet i samt en vippa för att hänga linan på.

Det är verkligen lugn och ro för själen att sitta på isen. Det man hör är avlägsna bilar och skällande hundar, sprakandet från marschallerna lyser upp tillvaron. Kaffedoften sprider sig och samtalen växlar utefter humör. Det fungerar alldeles utmärkt att sitta själv. Fisket med vänner gör att kylan inte gör sig påmind på samma sätt samt att det är mycket säkrare

Respektera isen och kylan! Kläd dig enligt lager på lager principen. Varmt på huvudet och varma vinterskor är ett måste. Ta med flera vantar/handskar att byta till när du blir blöt. Använd gärna flytoverall om du har, ha på dig isdubbar och annan räddningsutrustning.

(Publicerad artikel i VF 101119)

Mats Söderholm
umeafishing.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *