Tavelsjöpremiär

Julmarknad på Sundlingska i Tavelsjö. Lena, Felix, Li och Eva skulle stå där inne, jag valde att sitta därute!

Min kompis Kent har länge varit sugen att följa med och se hur ismete går till. Vi hade haft kontakt under veckan men han var alldeles för otydlig. Jag hade enbart tänkt att pimpla eftersom det skulle vara så kallt. Telefonsamtalet kom imorse där han till slut meddelade att han skulle följa med. Jag som inte tagit fram mört från frysen. Äh han får väl fiska upp mört att agna med så får han hela bilden.

Jag hjälpte Lena med hennes grejorna och svidade sen om till flytoverallen. Många i byn känner mig och nu vet ännu fler vem jag är. De två fångsterna av gäddan har gjort mig rätt känd. Kommentarerna var många och de undrade självkart om jag skulle dra upp en till storing? Vi får se sa jag med ett leende och traskade ut på den perfekta isen.

Ca 25 cm tjock och ett litet snötäcke, vindstilla och ca -10 grader gjorde det väldigt behagligt. Vi borrade upp några hål och jag riggade två spön med limklämman, bjällran, vippan och tafsen. Vi började pimpla för att få någon betesfisk. Vi borrade och borrade men ingenting. Jag ställde ett pimplespö med vippa vid ett hål och helt plötsligt ser jag vippan böja sig. Japp, en mört som snabbt åkte på ena kroktafsen. Vi fick upp en liten borre som hamnade på andra spöet.

Pimplet var helt värdelöst, när en vippa signalerade. Spolen drev ut lina i hög fart och jag kopplade lös grejorna. Den stannade av och jag var redo för mothugg. Jag kände tyngd och gjorde mothugg, det blev bom och det kändes hur kroken drevs ur betesfisken! Inte långt efter vippade det igen, lina drogs ut på baitrunnern. Mothugget satt perfekt när den måste ha vänt mörten i munnen. När jag lyfte den ur hålet satt kroken i yttersta fliken och lossnade lätt när jag skakade lite på gäddan. Ca 4 kilo fick snabbt gå tillbaka för att inte skada fiskens ögon och slemskikt.

Nu var vi nästan utan betesfisk men vi agnade med en större död abborre. Vi pimplade vidare, Erik O kom ut på isen med sina två grabbar när en bjällra lät. Jag tittade dit och ser vippan peka ner i hålet. Försiktigt, försiktigt drogs lina ut, jag  väntade och väntade.  Krokad fisk igen och det var första gången det hände med publik.  En lång 2 kilos slips kom upp, vi fick greja lite innan kroken lossnade men gäddan simmade glatt tillbaka för att äta upp sig. Grabbarna poserade med gäddan och verkade väldigt nyfikna.

Vi började plocka ihop i skymningen, jag gick mot mitt myschkaspö med vippan och ser att den står böjd i hålet. Jag tog tag i linan och drog, oj vilket motstånd! Kent lyfte upp spöet och all lina var utdragen! Va fan sa jag och började dra in, meter efter meter kom den. Linan vickade kraftigt och vips så gick den av och jag förlorade 20 meter i trasslet. Vi skrattade och spekulationerna kom igång direkt.�
– Var det en mört som blivit tagen av en gädda?�
– Var det en mört som blivit tagen av en större abborre?
– Var det en jättestor abborre som tagit den lilla myschkan?
– Vad var det ….?    Vad tror ni?

Jag har iaf lyckats omvända Kent, nu ska han köpa några spön och fixa till sitt eget ismete. Han tyckte att det var roligt fiske. Jag vill tacka honom för en trevlig och rolig fiskestund som alltid. Även om jag får gliringar att jag är en usel guide som inte kunde ta upp någon mört eller större abborre!

Gädda kan jag och det fick han se idag!! 😀  

M

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *